"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Ocak 02, 2009

Biberiye dezenfektanı

Dolaptaki baharatları gözden geçirirken biberiyenin son kullanma tarihinin "önemli değil, biraz daha kullanabiliriz" sınırını dahi fazlasıyla aştığını farkettim. Bir şekilde tüketmenin yolunu ararken bir iki yıl önce okuduğum bitki kitaplarından birinde rastgeldiğim bir doğal reçeteyi hatırladım. Biberiyeden elde edilen bir tür doğal dezenfeksiyon sıvısı bu. Aslında taze biberiye ile hazırlanıyor ama ben elimdeki kurutulmuş biberiyeleri kullandım. Şöyle yapılıyor:

"Taze biberiye yapraklarını ve dallarını 30 dakika boyunca suda yavaş yavaş kaynatın. Ne kadar az su kullanırsanız, elde ettiğiniz sıvı o kadar güçlü olur. Süzün ; banyo ve mutfakta yüzeylerin temizliğinde kullanın. Bir sprey şişe içine koyarsanız, uygulaması daha kolay olur. Bu sıvı buzdolabında bir hafta dayanır. Aynı amaçla adaçayı, kekik ve ardıç da kullanılabilir."

Kaynak: The Complete Book of Herbs - Lesley Bremness

Ben biberiyeli su kaynama noktasına geldikten sonra, kısık ateşte 30 dakika kadar kaynattım. Mutfağın mis gibi, taze, temiz biberiye koktuğunu söylememe gerek yok sanırım. Bir haftadır kullanıyorum. Elbette mikrobiyolojik test sonuçları sunarak işe yaradığını kanıtlayamam size. Üstelik internette doğal dezenfeksiyon maddelerinin (sirke, karbonat, vb) hijyen sağlamakta ticari kimyasallar kadar başarılı olmadığına dair kaynaklar da var. Yine de biberiye dezenfektanım hakkında iyi hislere sahibim. Kimyasalların sağlayacağı %99 oranda hijyene; biberiye, sirke, karbonat ve dostlarının sağlayacağı %90 hijyeni tercih ederim.

Fotoğraf: Yashima

6 yorum:

  1. Biberiyeyi cok severim.Kokusu bile yeter.Hemen denemek istedim simdi..

    YanıtlaSil
  2. benim biberiyelerde kullanma sürelerini yitirmelerinden dolayı atılmaya kıyılamadığından öyyle duruyordu,deneyeceğim,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Kokusuna bayılırım biberiyenin. Hem bahçede de var. Hemen deneyeceğim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Denerseniz haber verirsiniz, değil mi?
    Kedi, ne şans! Sen üstelik bahçeden taze biberiyeye de sahipsin.

    YanıtlaSil
  5. biberiye dezenfektanımı yaptım.Göz kararı su ekleyerek,söylediğiniz gibi kaynattım,ve evyemi bir güzel parlattım,gerçekten pırıl pırıl oldu.Biberiye suyunnun rengi koyu bir kahve ve kullandığım temizlik bezinde lekesi kalıyor olsun,sarı renkli scott bright biraz da kahve rengi olsun :)),
    kaynarken evi saran kokusuyla da nefes yollarımı açtım,tarif için teşekkürler,bir ara fotosunu eklerim :))

    YanıtlaSil
  6. Perili köşk,
    Evet, bez birazcık lekelendi bende de. Ama her yere değdiği için dezenfektasyona mutfakta her şeyden çok onun ihtiyacı var. Ben de bunu düşündüğümden aldırmadım. Fotoğrafını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil