"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Ağustos 05, 2010

Mükemmel anne-baba? Mükemmel cocuk?

Tam su anda bir cümle okudum. Mutlaka yazmam gerektigini hissettim. Bütün anne-cocuk bloglarina ikinci baslik olmali belki de:

"Basitce ifade etmek gerekirse, bircogumuzun, cocuklarimizla yaptigimiz herhangi bir seyin, dogru yapmadigimiz sürece yapilmaya deger olmadigi düsüncesini asmamiz gerekiyor."

Malum kitaptan.

Bir pedagog babanin yazdigi cümleyi de unutmadim hic. Sincabin dogumundan önce bir dergide okumustum. "Cocugumu yetistirirken yaptigim ne varsa, ücte biri yanlisti" diyordu. Biz ne bekliyoruz, ne umuyoruz öyleyse?

6 yorum:

  1. Ben bu konuda şöyle düşünüyorum. Mükemmel anne-baba diye bir şey yoktur bir fikir, her anne-baba kendi çocuğu için mükemmeldir ikinci bakış açısı :)

    YanıtlaSil
  2. İyi Aile -Kötü Aile yoktur...
    Bununla ilgili yazdığım bir yazı...

    http://www.cocukyogasiyogalin.com/blog/post.aspx?id=2c151b1f-8424-42c5-af26-eca11f8238be

    YanıtlaSil
  3. Deniz, merhaba!
    Bakis acina katiliyorum. Mükemmelik konusuna aklimizi takan biz yetiskinleriz, cocuklarin bu konuda bir sorunu yok ;)

    Burcu,
    Yazini okudum, cok hos. Kötü aile yok, cok dogru. Oysa bazen insanlar baskalarinin cocuk yetistirme yöntemleri ve becerileri hakkinda yargiya varirken kati ve yüksek beklentili olabiliyor. Bugünün anne-babalari da gecmistekilere oranla cok daha fazla mükemmel olma, en iyisini yapma takintisi icinde. Bunun en uc noktasi olarak hamileliginde gerekli gereksiz tüm testleri yaptiran ve gerekce olarak da "sadece tam olarak saglikli bir cocuk dogurmak istedigini" söyleyen anneler biliyorum. Buradaki "sadece" "aksi taktirde dogurmam" anlaminda. Doga mükemmel degildir oysa...

    YanıtlaSil
  4. Evren, son cevap yorumundaki testler falan var ya, hep cahillikten, ne yapacagini bilememekten, vakitsizlikten ve etrafin karismasindan! Taktim ben bu karismaya bu aralar :P Vakitsizlikten diyorum cunku yapmak icin dr soylediginde extra bir zaman oluyor olmuyor, onceden birisi uyardi ise bunun bilincinde olup arastirmak mumkun oluyor. Ben amniyosentez yaptirmadim ve istemiyorum diye bir suratima tukurulmedigi kaldi bazi arkadaslarim tarafindan! Mutlaka olmaliymisim! Tamam hasta bir cocugun yukunu tasimak cok agir ama varolan saglam bir cocugu da oldurme riski var amniyosentezde ki sonradan ustelik tup bebek yontemi ile bebek sahibi olmus bir aileyle karsilastim. Gozlerindeki aci o kadar belliydi ki!(Bozcaada'da bizimkinin altini degistirmek icin yer arayip bulamadik, Belediye binasinda soralim dedik, gorevli izin verdi ve kendi masasinda altini degistirdik bizimkinin. Sonradan ogrendik ki, bebeklerini kaybetmisler...) O gun, gozlerindeki o aciyi ve bebek ozlemini gorunce, iyi ki amniyosentez yaptirmamisim dedim kendi kendime. Bizim doktorumuz, parametrelere bakti, standartta uygulanmasi lazim ama istatistiki veriler iyi gosteriyor, risk ve isteyip istememe karari sizin dedi. O da zorlamadi. Ama cevre!!!

    Herkes kendi dogrusunu bulmakta ozgur olmali. Bence benim son yaziya da not dusmeli bu alintilari ;-)

    YanıtlaSil
  5. Biraz agir olacak ama mukemmelliyetcilik biraz 80 sonrasi Turk insani hastaligi sanki :))

    Mukemmelliyetci insanlar evlenirken en mukemmel dugunu organize etmeye calisir, hamileyken en mukemmel hamileligi gecirmeye.. cocuk olunca en mukemmel cocuga SAHIP OLMAYA... Her seyin en iyisine, en guzeline layik oldugumuzu o kadar cok dusunuyoruz ki, elbette EN MUKEMMEL COCUK DA BIZIMKI olmali :))

    Yetisen nesil nasil bir anne baba olacak, asil ben onu merak ediyorum :))

    YanıtlaSil
  6. Dilek,
    bana "sadece ve sadece saglikli cocuk" yorumu zaten amniyosentezle ilgili testi yaptirmamaya karar verdigimi söyledigimde bir arkadasim tarafindan söylenmisti :) Ama bu yazdiklarimizdan bu testin yapilmamasi gerektigi sonucu da cikmamaki elbette. Her anne iyice bilgilenip kendi durumunu doktoruyla beraber degerlendirip karara varmali. Eger riskli bulmasaydim, bir sorun tespit edilmesi durumunda doguma dek onun hakkinda bilgilenmek ve hazirlanmak adina yaptirirdim da...

    Esra,
    tam olarak ne zaman basladi bilmiyorum ama son zamanlarda iyice hiz aldigini görmemek mümkün degil.

    YanıtlaSil