"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Kasım 09, 2010

Cikolata agacta yetisir. Gercekten!


Fotograf: milesizz


Eylül basinda Noel kutlamaya baslayan ve her alisveriste oglumun aklini  basindan alan cikolata üreticileri ve marketler, hey! Ben unuttum sanmayin, biraz büyüsün ogluma da unutturmam:

In a world that takes for granted the availability of delicious and affordable chocolate, it's easy to forget that the popular product actually comes from trees -- not magical elves or free-flowing cocoa rivers, sadly.

"Kakao agaclari dile gelse neler söylerdi" diyecektim ama zaten gelmisler dile, söyle diyorlarmis:

Fotograf: J.o.e

4 yorum:

  1. Aklıma "Acı Çikolata" adlı kitap geldi. Okudun mu Evren? Ağaçta yetişiyor evet ama, uğruna binlerce insanın öldüğünü ve uğruna verilen savaşları anlatıyordu. Çikolata gerçekten acıymış, onu öğretiyor!

    YanıtlaSil
  2. Tijen, Carol Off'unkini diyorsun sanirim. Onu degil, digerini okudum. Hem kakao agacinin, hem kakao iscilerinin derdine ortak bir cözüm mümkündür dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Tijen, muz un hikayesi de cok farkli degil inan! Denetim yaparken ogrendim ben de! Kocaman bir muz obegi kilolarca agirlikta ve bunu insanlar tasiyor, insanlar topluyor, onlara da eziyet ediliyor. Kahve ve kakao icin ozellikle fair trade etiketi tasiyanlari almaya gayret ediyordum Ingiltere'de iken. Ama burada yok oyle seyler, bilinmesini de istemiyorlar, islerine gelmiyor :(

    YanıtlaSil
  4. Ve ayrica, pek cok madenleri, petrolu ve "cok para edecek" seyleri varken, vere vere kakaoyu, muzu, kahveyi veriyorlar insanlara.. fair trade'mis.. onlarin seviyesizlik duzeyinde fair kaliyor tabi ama bir de ulkelerin, topraklarin asil sahiplerine sormak lazim.. madenleri mi isletmek isterler yoksa kahveleri mi yetistirmek?

    YanıtlaSil