"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Kasım 24, 2010

Nein, nicht schnell machen!

Bir süredir anaokulunda yemeklerden sikayet ediyor sincap. Sorunun ne oldugunu bir süre cözemedim. Cünkü henüz orada ögle yemegi yemeye baslamadi. Sadece kusluk vakti kahvaltisini yapiyor. "Orada yediklerini ben koyuyorum ya cantana, söyle ne istiyorsan, onu koyayim" dedim, bir sey cikaramadim.

Nihayet bu sabah rüyasinda mi gördü nedir, ben sormadan cikardi baklayi agzindan. "Ben anaokulunda yemek istemiyorum. O beyaz giysili 'schnell machen' demesin bana". Schnell machen, hizli yap demek. Birisi anlasilan hizli yemesini söylüyor ama cocuklardan biri mi , ögretmenlerden biri mi cözemedim. Annesinin oglu olan sincap ise hizli yemek istemiyor efendim. Yemek dedigin zaten aceleye gelmez. Ben odaklanma, yavaslama, anı yasama, simdi ve burada olma, slow food, vb. anahtar sözcükleriyle tanismadan önce de yavas yiyenlerdendim. Is yasami zerre kadar etkileyemedi bunu. Masaya X'le oturup, yemege Y ile devam edip, Z ile kalktigim coktur. Ormanda benim icin üc kisinin yedigi sürede yer, derler.  Cocugum oldugunda ise (bu insan yasaminin gercekten! hizlanma gerektiren bir dönemidir, bilenler bilir)  cözüm kendiliginden hizli yemek degil, az yemek seklinde gelisti.

Sincaba dedim ki; yavas yemek istiyorsan yavas yiyebilirsin, acele etmene gerek yok; sana öyle diyen  beyaz giysiliye de ki, "ben yavas yemek istiyorum" ve ayrica de ki "nein, nicht schnell machen!"*. Biraz daha büyük olsa, benden de selam söyle ayrica diyecektim.

Aferin cocugum, bazen uzun yemek seanslarinla beni bile cildirtiyorsun ama aynen devam böyle...

hayir , hizli yapma(m)! demek.

7 yorum:

  1. heyyy büyüyo sincap farkındamısın..afferin ona benden de selam beyazlıya

    YanıtlaSil
  2. farketmez miyim? ;) dogumunu yazdigim daha dün gibi oysa...

    YanıtlaSil
  3. Almanlarda boyle bir sey var sanirim,benim bakicim da bana yapardi,hatta bir tekerleme soylerdi,hatirlamiyorum simdi ama,sona kalan bir sey oluyordu :)

    YanıtlaSil
  4. Canım yaa,yavaş yemek istiyor demekki..En güzelini yapıyor,ben üzülüyorum bazen,1 saatte hazırladığım yemek 10 dk. da bitince :) Tadını çıkaramıyorum hızla tüketmekten..
    Sincap,yavaş yemeye alışsın ki,büyüyünce de yavaş yesin..
    Sağlıkla büyüsün inş..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Kimin oglu oldugunu gösterdi Sincapyus:) O beyaz giysiliye bir farkindalık öğretsin. Yemek ne olursa olsun, hakkı verilerek yenmelidir.Öpüyorum minik adamı!

    YanıtlaSil
  6. ben de aynen uc kisi hizinda yemek yerim,, :)

    YanıtlaSil
  7. Bit kadar cocuga niye hizli derler ki :((( Yememeyi tercih edinmis guzellik bu soz yuzunden, kalbim acir :(((
    Ben de yavas yiyenlerdenim. Kucukken de babamin bir arkadasi bu kizla yemek yemek cok keyifli, tadina vara vara yiyor derdi :) Baska seylerde aceleci olsam da, i ih yemek acele yenmez.

    YanıtlaSil