"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Temmuz 11, 2011

Bu haftanin dondurmalari

Hizimi alamiyorum! Evdeki bir dondurma bitmeden aklima bir kac yeni dondurma fikri daha geliyor. Bu hafta avokadolu dondurma ve kakaolu-cevizli dondurma yaptim. Avokadolu dondurmayi özellikle denedim; cünkü meyvenin kremsi dokusu ve icerdigi yüksek yag orani sebebiyle dondurmanin kivamina katkisi olacagini tahmin ediyordum. Nitekim  öyle de oldu ve evde cok begenildi. Fakat yerel bir meyve olmaması sebebiyle sık sık yapılacak dondurmalar listemde olamayacak. Zaten avokadoyu cok sevdigim halde, elim üc dört kez gidiyorsa bir kez aliyordum. Fakat Türkiye'de durum belki farkli olabilir. En azindan güney illeri acisindan. Tijen hem kitaplarinda hem de blogunda Antalya'da yerli avokado yetistirildigini ve satildigini söylemisti gibi animsiyorum. Antalyalilar'a özellikle öneririm öyleyse :)

Tarif söyle:
Avokadolu dondurma:
200 ml. krema
1 avokado
1 bardak süt
1 cay kasigi guar cekirdegi tozu (guar ve alternatifleri icin bu yaziya bakiniz)
5 yemek kasigi seker

Avokado soyulup küp küp dograniyor. Guar tozu bir bardak soguk sütte eritiliyor ve orta isida bir ocakta kivamlanana kadar karistiriliyor. Tüm malzeme birlestirilip blender'dan geciriliyor. Buzluga konuyor. Her yarim saatte bir cikarip karistiriliyor ve tekrar buzluga konuyor. 4-5 saat sonra hazir.

Avokadolu dondurma cok cabuk tükendigi icin modellik yapmaya firsati olamadi. Onun yerine evdeki avokado bitkimizin son durumunu gösteren bir fotograf ekliyorum. Dondurmasini yaptiginiz avokadonun cekirdeginden avokado yetistirmenin detaylari icin buraya. Öylesine hizli büyüyor ki, yaz ortasinda saksisini degistirsem mi, sonbahari beklesem cok mu gec olur diye düsünmekteyim su anda:




Gelelim diger dondurmaya. Kakaolu dondurma, her dondurma lafi acildiginda bu yöndeki talebini belli eden sincap icin yapildi. Icine ekledigim ögütülmüs cevizlerden biri büyükce kaldigi icin dilinde hissedince pek hosuna gitmedi ve hemen dondurma kasesini eliyle itiverdi. Nitekim diger dondurmalari da hep azar azar yemisti. Ama önemli degil. Önemli olan sincapta bir "ev yapimi dondurma" hafizasi ve damaginin gelisiyor olmasi.

Kakaolu-Cevizli Dondurma:
200 ml.den biraz fazla krema
1,5 bardak süt
2 cay kasigi guar cekirdegi tozu
1 avuc ceviz
2 yemek kasigi kakao (sekersiz, saf kakao)
5 yemek kasigi seker

Guar cekirdegi tozu yine soguk süte ekleniyor ve orta isida ocakta karistirarak cok az (belirgin bir kivam alana dek) isitiliyor. Ceviz döverek ya da blender'dan gecirilerek incecik ögütülüyor. Tüm malzeme birlestiriliyor. Kasik ya da cirpma teli  ile iyice karistiriliyor. Buzluga konuyor. Her yarim saatte bir cikarip karistiriliyor ve tekrar buzluga konuyor. 4-5 saat sonra hazir. 

Bana kalirsa hem renk, hem tat olarak gayet kakaolu bir dondurmaydi ama esim daha yogun, aci cikolatayi andiran bir kakao tadi istiyormus. Bir dahaki sefer icin not aliyor ve yogun cikolata tadi sevenlere de daha fazla kakao katmalarini tavsiye ediyorum.

2 yorum:

  1. Evren dondurma tariflerine bayıldım, acaba şu guarn tozu bizim ellerde var mıdır? bakmak lazım..
    Bir de mutfağımda bir avokado çekirdeğim var suda sakladığım. Şu saksında göründüğü gibi dikerken sivri ucu topraktan dışarı biraz taşmalı mı?

    YanıtlaSil
  2. Demet, emin degilim. Buraya gelince buna da bak. Avokado cekirdeginin cekirdegi topraktan tasmak zorunda degil. Ben baslangicta belki de meraktan öyle ekmisim. Ya da sulandikca toprak biraz cöktü, cekirdek ortaya cikti. Tam animsayamiyorum da...

    YanıtlaSil