"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Temmuz 27, 2011

Özgürlestirici sebepler

Gecen Cumartesi yaptigimiz bir yürüyüsten bitki portrelerini yaziyordum, bitiremedim.
Agustos'ta sincabin tatili baslayacak. Günler nasil gecer, neler yapar, neler oynariz listesi cikariyordum. En cok da kendim icin. Acil durumda bakilacak. Bitiremedim.

Su, yürümek ve nefes almak üzerine en az iki yildir yazmak istedigim bir seri yazi var. Son zamanlarda suyun nasil da canli olduguna dair hislerle doldum; özellikle o kismini cok yazmak istiyorum. Bir türlü baslayamadim.

Yeni dondurmalar var denedigim. Yazamadim.

Oturup tek tek detayina girerek yazmak istedigim bitki öyküleri var. Yok, olmuyor, olmuyor.

Burada ruhsal arinma üzerine ne az yazdim. Öncelikli amacim bu degildi cünkü. Bir yazayim tam yazayim:
"Kendini zihninden ayirmayi basardiginda özgüvenin acisindan hakli olmakla olmamak arasinda hicbir fark kalmaz. Bu bütün anlasmazliklarin ve güc oyunlarinin sonudur. Baskalari üzerindeki güc, kendini güclülük olarak gösteren zayifliktan baska bir sey degildir."

Hakli olup olmadigini önemsemek ve bunun icin caba harcamak... Ben hep bunun bir hak oldugunu düsünmüstüm. En azindan bunun... Gönüllü olarak vazgecmek... Zor ama özgürlestirici olmali.

Yaz(a)mayisim bu sebepten degilse de, benzeri sebeplerdendir.

8 yorum:

  1. Ilginctir gecen cumartesi, Datca'ya pazara indigimizde trafikte yasadiklarimizdan sonra bunu konustuk Tugrul'la. Tek yon bir yolda geri geri giden bir arabanin arkasina biz donunce, arabanin soforu el kol hareketleri, ustune bir de lafla bize kizmaz mi! Biz de aynen, hak hukuk, adamin yaptiginin cezasiz kalmamasi gibi konustuktan sonra aslinda bunlari dusunmenin, konusuyor olmanin bile bizim icin ne kadar negatif ve gereksiz olduguna karar verdik Tugrul'la. Ama insanlik, bir sonraki Datca'ya inisimize kadar surer buyuk ihtimal bu karar!:))

    YanıtlaSil
  2. blog yazarligina belki sadece kendini ifade etmek icin basladin, belki vaktini sendeki guzel seyleri degerince paylasmak icin, ama gordugun gibi insanoglu baglara bayilir, ve kendini hapsetmeye :)
    Yazma Evren'cim :) rahat ol. Biz gelip gider bakariz, pasa gonlun ne zaman isterse akar gider kaleminden icinde birikenler, eger yeri zamani geldiyse. Plansiz gecen muhtesem cts gununu dusun, birak agustos ayini sincaba, su yolunu bulur nasilsa :)

    YanıtlaSil
  3. Pinar,
    ben de sıkca tekrarlarım bunu kendime, disaridan duymak daha etkileyici oluyor :)

    Uma,
    :)

    YanıtlaSil
  4. Yazmayı bırak, elimi kaldıracak halim yok bugünlerde. Havadandır diyorum. Başka şeye bahane bulmak istemediğimden herhalde. Ya da tembellikten...

    YanıtlaSil
  5. Sicaklar Türkiye'de yeterince özgürlestirici bir sebep :)

    YanıtlaSil
  6. Kendini zihninden ayirdiginda yazmakla yazmamak arasinda da bir fark kalmiyor galiba Evren'cim :)

    YanıtlaSil