"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Temmuz 20, 2011

Yogurt raporu

Türkiye'den getirdigim mayalik yogurtla yogurt mayalamaya devam ediyorum. Gecen iki ay icinde kac kez mayaladim, sayisini bile bilmiyorum artik. Dogal maya ile yogurt yapanlara tuhaf gelebilir ama son bir kac yildir her yeni denememde üst üste kac kez (kac nesil) sorunsuz yogurt mayalayabiliyorum diye saymaktaydim ben. Dördü gectigim olmamisti.

Yogurtla yaptigimiz her seye bir tat geldi. Cacik keyif verir oldu. Yillardan sonra tekrar yogurt corbasi yapmaya basladim. Yogurt corbasi yapamayan bir beceriksiz olduguma inanip vazgecmistim oysa.

Mayaladigim yogurtlar bu sicak yaz günlerinde, fazla ugrasmadan 4-5 saatte oluyor. Sulu olsa bile o sinir bozucu sünen kivam yok. Böyle durumlarda daha cok ayran, cacik yapip yiyoruz. Eger cok beklerse (örnegin bütün bir gece) o zaman da kati kivami asip pütürlü bir kivama dönüyor. Cok da eksi oluyor.  Tam corbalik :) Yani artik mayaladigim yogurtlar benim anladigim bir dilden konusmaya basladi.

Yogurt eger buzdolabinda fazla beklerse yine eksiyor. Kefirden biliyorum ki bu maya bakterilerinin hala canli ve aktif oldugunun göstergesi. Yedigimiz yogurdun ölü degil canli oldugunu bilmek bile mutlu ediyor, canlandiriyor beni :) Nasil ki gercek süt oda sicakliginda bozulmaliysa (ve pastörize süt bozulmak bilmiyorsa) gercek yogurt da mayalandiktan sonraki günlerde de mayalanmaya devam etmeli.

Her sey yolunda gittigi icin, buzluga attigim maya ile bir deneme yapmadim henüz.

Talep üzerine blogda "yogurt" diye bir etiket aciyorum. Tüm yogurt yazilarini altina toplayacagim. Ilgilenenlere duyurulur :)

6 yorum:

  1. Ya Evren, ben ki bir yogurt canavariyim ve de yogurt corbasinin her cesidine bayilirim; ama yaptigim yogurtlari corbada kullanmaya -hala/simdilik- kiyamiyorum!:))

    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Yuppi diyorum! Cunku bu ara yogurdumu kendim yapma konusuna bulastim ben de, sagol Evren :)

    YanıtlaSil
  3. canım her süt aynı değil oran değişiklikleri oluyor yağı vs.bazı sütler ılık değil hafif parmağı ısıracak,öyle mayalanacak.mayanın ılık olması gerekli.4-5 saati geçme mayalamada kazakla falan sar,üstünde su oluşmuşsa mayalanma tamam demektir

    YanıtlaSil
  4. Gecen gün körpe kuzu kulağı ile sütü mayalandığında da yoğurda dönüştüğünü okudum.Denemedim ama bu tür farklı denemeleri yapacağım ilk boş kaldığım zamanlarda, sana da anlatırım.Cok sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Cilek, bu daha önce duymadigim bir bilgi, tesekkür ederim. Bugün ben de yogurt mayalayan bir baska bitki hakkinda (yogurt otu) yazmistim tesadüfen :)

    YanıtlaSil