"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ağustos 07, 2012

Göğe bakmanın silkeleyici etkisi

Asagidaki video Sezer'in blogunda rastladigimdan beri sık sık aklıma geliyor. Etkisi büyük. Insana evrendekini yerini animsatiyor. Gündelik kosturmacamizin ve catismalarimizin ne kadar fani ve önemsiz oldugunu animsatiyor.




"Gökbilim icin mütevazi ve karakter gelistiren bir deneyim oldugu söylendi." :)

Son zamanlarda bu amacla yararlandigim bir site daha var. NASA'nin günlük astronomi fotograflari sitesi. Her gün güncelleniyor. Istenirse arsivden gecmis günlerin fotograflarina da bakmak olasi. Insani bir sekilde gündelik gercekliginden (ya da yanilsamasindan diyelim) cekip cikariyor, kuvvetle silkeliyor :)

Göge bakmak iyidir :)

15 yorum:

  1. Mantık, evrende yalnız olmamamızı gerektiriyor. Fakat, belki de herşey bir tesadüften ibaret. Belki de gerçekten bir istisnayız ve yapayalnızız. Bu dünyadaki varlığımızı, diğer canlılardan farkımızı ve özellikle ölümü anlamlandırmak için icat ettiğimiz inançlar ve dinler bize herşeyi Tanrı(monoteizm) veya Tanrıların (pluriteizm) yarattığını anlatarak aslında içimizde gizli o büyük korkunun üstesinden gelmemizi sağlıyorlar. Ve eğer Tanrı gerçekten var ise, ki Tanrı'dan ne anlamak gerektiği de tartışılmalı, belki evrenin başka noktalarında yeni dünyalar ve bizim gibi görece akıllı yeni canlı türleri yaratmakla meşgul. Sorular, sorular ... Ve biz, yanıtları arayacağımıza nelerle uğraşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorularin yanitlari bizi korkuttugu icin ugrasiyoruz belki de onlarla...

      Sil
  2. Carl Sagan Voyager 1 görevini tamamlayıp kara boşluğa gönderilmeden önce Beethoven'in 5 senfonisi çalar ve son görev olarak dünyanın o gördüğümüz fotoğrafını çekmek ister. Çünkü insanoğluna söylemek istedikleri vardır. Tabii anlayana...

    YanıtlaSil
  3. Nasa'nın sayfasından senin sayende haberdar olup takibe başlamıştım, biraz da göğe bakalım, hatta Turgut Uyar'ı da dinleyelim değil mi:)
    http://epigraf.fisek.com.tr/index.php?num=96

    Videoyu çayıma eşlik etmesi için sabaha bıraktım, uykulu uykulu bir şey anlamam şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinleyelim Demet'cim :) Pelin'in kulaklarini da cinlatayim ben hatta :)

      Sil
  4. Sadece ucaktan asagi bakmak bile kendimize kurdugumuz oyuncak dunyamizi ve sacma kibrimizi anlamaya yetiyor...goge bakmak bambaska guzel..uzerimize tutulan sahne isiginin altinda hayatimizin basrolunu iyi karakter olarak yasamaya calisiyoruz gibi geliyor,ustten bakinca..goge bakinca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru nghnca, bazen ucaktan bakmak bile yetiyor.

      Sil
  5. pelin eksik yazılarını okumakla uğraşıyor :)
    senin yüzünden sabah çayım çok uzun sürüyor bugün evren :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah hah ha:) Günaydin, döndün mü? Kulaklarin cinladi mi? Yolda canın sıkıldı mı? Dergi falan okusaydin ;)

      Sil
    2. iki aynı yorumum çıkmış, birini sildim evrencim. ya okumaz mıyım, yalnız istanbul dönüşünde ulaşabildim aradığım dergiye ;) tatilde bile uzak kalmadım yani özlediğim yazılardan ;)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Hepimiz bir boşlukta uçuyoruz diye düşünüyorum ve bu düşünce beni gülümsetip mutlu ediyor :)

    YanıtlaSil
  8. Tam da Berkin'in toprakla birleşeceği gün bir rastgele ile bu videoya gelmem. Ah Evren, ah evren, ah Berkin...

    YanıtlaSil
  9. Insanin bilgisayarinin bozuk ve internetinin kopul olmasinin en güzel yani "Berkin coktan uyanmistir, hatta okula bile baslamistir belki yeniden" diyebilmek. Ah insanoglu, ah insan...

    YanıtlaSil