"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ağustos 13, 2007

Ev yapımı dondurma - 1

Vanilyalı Temel Dondurma


Dondurma makinası ile ilk denememi bu bildiğim ve güvendiğim dondurma tarifi ile yaptım.

Bu, dondurma makinası olmadan buzlukta da başarıyla yapılabilen tariflerden. LeAnn R. Ralph'in "Give me a home where the dairy cows roam" adlı kitabından alınmış... En güzel yanı içinde fazla yumurta olmaması ve olanların da pişirilmesi. 8 çiğ yumurta sarısı ile yapılan dondurmalardan hazzetmeyen benim için ideal bir tarif oldu hep. Akla gelebilecek herşeyle zenginleştirilebilir. O yüzden "temel dondurma tarifim" diye adlandırıyorum ben. Eğer yoğun krema tadı hoşa gitmiyorsa krema bir cup, süt iki cup ölçüsü ile hazırlanabilir... Buradaki cup fincan değil, Amerikan ölçü birimi bu arada...



Tarif şu linkte:
http://www.oldfashionedfamilies.com/content/view/14/17/

4 yorum:

  1. Evde dondurma yapmak hiç aklıma gelmedi, sonuç ne kadar fazla oluyor yani miktarını öngörebiliyor musun? Daha da önemlisi senin bunları yapıcak zamanın oluyor mu? Oluyorsa nasıl yeişiyorsun :) Ay ne çok sordum :)

    Sevgiler İstanbul'dan
    ~mrl~

    YanıtlaSil
  2. Merhaba mrl,
    Rica ederim, çok sormuş değilsin :)) Bu tarifle elde edilen dondurma bir litreden fazla. Bütün dondurmalarda hacim dondurulduktan sonra artıyor, çünkü bu sırada "hava"lanıyor. Yani yediğimiz bütün dondurmaların epeyce bir kısmı hava. Ben de yeni öğrendim.
    Dondurma yapmaya nasıl vakit bulduğumu ben de bilmiyorum :-) Bazen yemek yemeye bile fırsat olmuyor :-0

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba "Tabakta lezzetler"!
    Hoşgeldiniz, güzel bir hafta diliyorum ben de...
    Sevgiler

    YanıtlaSil