"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Mayıs 08, 2008

Malta: Sağlık sistemi

Küçük detaylarıyla Malta kullanım kılavuzuna devam ediyorum bugün. Biraz da sağlık sisteminden bahsedeyim. Anladığım kadarıyla...
  • Her semtte (şehirde, kasabada, köyde) devlete ait bir Health Centre var. Maltalılar yanında çalışma izni olan yabancılar ve aileleri de uygun ücretle hizmet veren bu merkezlerden faydalanabilir diye duydum. Fakat çok dökük ve eski olduklarını da... Yani bu kısım benim için tamamen rivayetten ibaret. Bir kaç iyi özel hastane var. Uzman doktorlara muayene olmak için önceden randevu almak gerek. Acil durumda veya randevusuz gittiğinizde ancak bir GP (General Practitioner yani pratisyen hekim) ile görüşebiliyorsunuz. O gerekli görürse bir uzmana sevk ediyor. Türkiye'den bildiğim hastanelerin acil servislerinde 24 saat dahiliye ve çocuk doktoru olduğundan biraz garipsiyorum bu durumu. Uzman doktorlar hastanelerle çoğunlukla anlaşmalı çalışıp haftanın bir veya iki günü geliyorlar. Diğer günler neredeler? Başka bir klinik, hastane veya eczanede! Tuhaf ama hemen hiç bir doktorun muayenehanesi yok burada. Eczanelerin bazılarında muayene için ayrılmış bölümler var, haftanın belirli günleri de orada hasta kabul ediyorlar. Yani bir özel hastane veya eczanede muayene olduğunuz doktora haftanın diğer günleri nerede çalıştığını mutlaka sormak gerek. Devamlı tek bir yerde çalışan doktora henüz rastlamadım. Maltalı doktorların çoğu İngiltere'den diplomalı ve çok iyi İngilizce konuşuyorlar. Ayrıca sağlık sektöründe Avrupa'nın başka ülkelerinden gelip çalışan çok da insan var. Durum yavaş yavaş değişiyordur belki çünkü buradaki üniversitenin de bir tıp fakültesi var.
  • Ayrıca yeni yapılmış bir büyük devlet hastanesi var: Mater Dei Hospital. Gidip görmedim ama oldukça iyi olduğu izlenimini edindim.
  • Burada sağlık turizmi oldukça gelişmiş. Bütün özel hastaneler Avrupa'nın sıra beklemek istemeyen ve uygun fiyata tedavi olmak isteyen hastalarına yönelik de hizmet veriyor. Bu açıdan belirli bir hizmet kalitesini tutturduklarını tahmin ediyorum.
  • Aklınızda olsun, Malta'da eczaneler pek çok küçük dükkan ve mağaza gibi 13:30 - 16:30 arası kapalı. Aslında çalışma saatleri değişiklik gösteriyor. Bazı büyük ve uluslararası mağazalar ve turistik yerler gün boyu açık, bazı yerler öğlen 12'de bile kapatabiliyor. Diyeceğim o ki eczaneleri gün içinde kapalı bulabilirsiniz. Buna karşılık Sliema'daki St. James (Capua) Hastanesi'nin eczanesi ayaktan hastalara da hizmet veriyor ve sürekli açık. Belki diğer özel hastanelerde de durum böyledir.
  • Eczaneler aynı zamanda bolca kozmetik ve parfümeri ürünü de sattıklarından ve vitrinlerini bunlarla süslemeyi sevdiklerinden farketmeden yanlarından geçebilirsiniz. Tabelaları yanında yeşil haç işaretleri de gözden kaçırmamak için yardımcı olabilir.
  • Malta'da her şey gibi ilaçta da arzı talep belirliyor. Her ilacı bulamayabilirsiniz. Sizin için önemli ilaçlarınızı yedekleriyle beraberinizde getirin.
  • Güneş nisan ayında bile yakıcı. Yazın denizde çokça denizanası varmış. Tatile geliyorsanız hazırlıklı gelin ve Air Malta uçuş dergisinin tavsiyesine bakılırsa sadece yerlilerin girdiği yerlerde denize girin.
  • Maltada'da pek çok başka ülkede olduğu gibi acil servis, ambulans (ve polis ve itfaiye) için telefon numarası 112.
  • İhtiyacınız olmaması dileğiyle...



1 yorum:

  1. umarım maltaya yolumuz düşer ve umarım hastanelerde işimiz olmaz :) sevgiler...

    YanıtlaSil