Bu yöntemi uzun süren bir kendi basina nevresimlerle savasma (pardon degistirme) döneminin ardindan annemden ögrendim. O da otellerde calismis bir yakinimizdan ögrenmis.
Tarifi biraz geometrik yapacagim ama "anlamadim, ben okuldayken de sevmezdim zaten geometriyi" dersen baska sekilde de anlatmaya calisirim. Bir kez soyut ve geometrik tarifle denemen yeter, sonra zaten gerek kalmayacak, anlamis olacaksin.
Nevresimin her bir kösesine bir harf adi veriyoruz. Dügme ya da fermuarli olsun, acik kenarindaki köselere A ve B diyelim. Diger uclarina da C ve D... Yorganin her bir kösesine de islem tamamlandiginda nevresimin hangi kösesi denk gelecekse ona uygun harfler atayalim. a, b, c ve d seklinde. Yani a kösesi A'ya, b kösesi B'ye... denk gelecek sonucta.
Önce yorgani uygun bir yere seriyoruz. Bu sirada c ve d adini verdigimiz köseler ve cd dogrusu (yani yorganin pratikte dar kenarlardan herhangi biri) bize yakin durmali.
Sonra nevresimi malum AB acikligindan elimizi sokarak, icini disina cikariyoruz. Ben hatta nevresim yikamak icin cikarirken ya da makinede yikanirken bir sekilde ters dönmüsse, oldugu sekilde kurutup, ütüleyip kaldiriyorum dolaba. Cünkü nasilsa zaten yorgana takarken icini disina cikarmam gerekecek yine ;)
Ters cevirdigim nevresimin AB acikligindan bir kez daha elimi icine sokup C ve D köselerine ulasip sıkıca tutuyorum. Sol elim C'yi tutuyor, sag elim D'yi. Nevresimi bu sekilde tutarken yorgana dönüyorum. Neredeydi yorgan? Uygun bir yere serebildigimizce sermistik. cd bize dogru bakiyordu. Simdi C'yi tutan sol elimle yorganin c kösesini ve D'yi tutan sag elimle de yorganin d kösesini tutuyorum. Vee, nevresimi kollarimdan asagiya dogru ve ellerimden sıyrılacak şekilde, bu kez düz cevirircesine silkeliyorum.
Evet, sadece silkeliyorum :) Aslinda ilk yaptigim cevirmenin tersini yapiyorum. Ama bu kez yorganin köseleri elimde oldugu icin, yorgan nevresimin icinde kaliyor :)
Sonra biraz sagini solunu düzeltmek gerekebiliyor. Ardindan dügmelerini ilikliyorum.
Bitti :)
Aslinda cok kolay. Ilk denemeyi daha iyi anlamak icin bir yastik ve yastik kilifiyla da yapabilirsin.
Bu arada yeri gelmisken...
Eskiden nevresimleri ütülemezdim. Simdi ütüye baslamadan önce katlayabildigim kadar düzgün katliyorum. Sonra ütüye basladigimda bu katlanmis, carsaf, nevresim ve yastik kiliflarini son bir iki kat üzerinden ütü basarak biraz düzeltmis oluyorum. Amac jilet gibi ütülü nevresimler sahibi olmak ve bunun üzerinden "ev kadinligi" gururunu beslemek degil. Cünkü ne türden olursa olsun gurur beslemek icin fosil yakit harcamayi sacma buluyorum. Amac nevresim ve carsaflari biraz daha sekilli semalli hale getirip ( kelimenin gercek anlamiyla presleyip) dolapta daha az yer harcar hale getirmek. Yoksa gidip bir de camasir dolabi almak gerekecek. Oysa su anki bu haliyle is görüyor. Eger üstten de olsa ütü basmaya zaman bulamazsam, sadece düzgünce katlamakla yetiniyorum. Dolayisiyla bir gün bizim eve yatiya gelecek olursan, nevresim takiminin temiz, yikanmis olacagini garanti edebilirim ama ütülenmis olacagini garanti edemem. Haberin olsun.
The Joy of Taking Care of My Life
2 gün önce
Aynen ben de nevresimi oyle geciriyorum. ;)
YanıtlaSilCok pratik. Yatili okul ogretisi.
paNDuf'a katılıyorum. Bu benim de yatılı okulda öğrendiğim bir şey. Leyli meccani okumanın insana faydaları :)
YanıtlaSilheheheh tamamdır Evren :) Ben bazen böyle yapıyorum bazen de kendi bildiğim şekilde.. ütüye gelirsek de; çarşafları önce ikiye sonra dörde katlayıp o şekilde ütü yapıyorum. Ben bulaşık yıkamayı da ütü yapmayı da seviyorum, o yüzden :)) yani bana gelirsen bir gün senin çarşaflar lavanta kokulu ve ütülü olacak.. ama ben dert etmem ütüsüz olsa da olur :)))
YanıtlaSil(yazı için ellerin dert görmesin)
ben de yatılı okudum ama arkadaşlarım sağolsun, hep birlikte yaptık :) böyle bana soyut geldi. eve gidince bilgisayarı açıp yazdıklarını takip ederek deneyeceğim :)
YanıtlaSilAynen ben de böyle geçiriyorum nevresimleri. Yatılı okullarda öğretilen standart bişey bu demek :)
YanıtlaSilyaa super metodmus hemen denemeliyim!!! hakkaten okulda ogretilmeli!!!
YanıtlaSilYatili okuyanlar bir bir cikti ortaya... :)
YanıtlaSilPelin, Bahar, bizim büyük hala olmasa yanmistik biz!
Bu yatili okullularin bize anlatacagi da yoktu :P
Ayrica okullarda daha neler neler ögretilmeli Bahar'cim.
Quantum fizigi ögretirler, bi ampul degistirmesini ögretmezler.
Nil'in uzunlugunu ögretirler mevsim meyve-sebzesini ögretmezler.
Kurbaganin sindirim sistemini ögretirler, okulun bahcesindeki üc agacin adini ögretmezler.
vb.
Hayır ben yatılı da okudum ama bilmiyordum:)) Hiç birşey öğrenmeden geçip gitmişiz.
YanıtlaSilYıkar yıkamaz çıkarıp iki kişi tüm kuvvetiyle çekerek silkelerse de daha az kırış kırış oluyor:) Ütü yasaklansın!
Evet bi de öyle cekistirerek "ütüleme" yöntemi var. Bakalim kim animsayip yazacak demistim :))
SilSahi ütü yasaklansa hic fena olmaz :)
160 cm boyu ve 200 x 220'lik yorganı olan bir insan olarak benim için savaş devam edecek gibi görünüyor :)
YanıtlaSilAaa, merhaba alis :) Tam ölcüsünü bilmiyorum ama ben bu yöntemi cift kisilik yorgan-nevresimlerde de kullaniyorum. Evet, biraz daha zor oluyor ama yine de mümkün.
SilEvet Özgür de aynen böyle geçiriyor kikikiki :) Hatta katlarken çekiştirmeyi bile biliyor, bunu gördüğüm ilk seferde beni dumura uğratmıştı :)))
YanıtlaSilCok yatili okul ya da bekar evi tecrübesi var belki de :)
SilCekistirmeyi yazacaktim ki, yazmissin sabirsiz :P
YanıtlaSilBabaannem ile dedem cok guzel yaparlardi iki uctan tutup, utu falan istemezdi sonrasinda ama senin dolapta yer tutmasin teoremine uygun olur muydu bilmem.
Eskiden demir, komurlu utulerle herseyin utulenmesi mumkun olmadigindan boyle yontemler cikmis olsa gerek. Saatlerce utu yapiliyor muydu acep o devirde? Herseyin makinesi var utunun yok :) Enerji acisindan heyoo denilecek bir durum belki de :P
Gelelim nevresime... Biz tam tersine cevirmeden sadece uclardan yakalayip, yorgani icine tikip, tek seferde cekerek yapiyoruz iki kisi :) Tek basima gures tutuyorum yoksa aynen Alis benzeri bir durumda kalip. Hatta cift kisilik nevresimin icine kactigim bile oluyor :D Sonra beni bulup kucuk bir canavar cikartiyor oradan. Nasil oyun ama :)
Is oyuna döndüyse zaten sorun yok demektir :)
SilBen de nevresimi aynen böyle geçiriyor ve kat kat ütülüyorum. Hiç cillop gibi ütüleyemem...
YanıtlaSilBaska evlerde de böyle oldugunu bilmek ic rahatlatici :)
SilKiz yurdu, ders 1: yorgan kilifi nasil gecirilir :p bir de ranzanin ust katindaki arkadasa rica edip, 2. Kattan sallandirdin miydi, saniyesinde sipsak :p
YanıtlaSilUtuyu arasam, bulamam evde :p bazi sabahlar koca gizli gizli utuleyip gidiyor ise :p
Gecen aksam kocayla lafta kavga ediyoruz, camasirlari katlamaktan nefret ediyoruz, o; yumaklayip tikistiralim diyor; bense, oyle cok yer kapliyor, mecbur katlayacagiz diyorum :p bak, ben hakliymisim :p
Bugun nurturia'da ozguranne cok guzel bir tespitte bulundu, sade bir ev icin en dogru ornegin, bekar erkek evi oldugunu soyledi :) fazlalik hic bir sey yok, her sey ihtiyaca binaen :) tabak, bardak, nevresim.. hep kisi adetince :) dusununce, cok mantikli geldi :)
Özgüranne hakli :) Ben de bazen neden bizim ev biraz kalkip gidecekmisiz gibi ya da bekar ögrenci evi gibi duruyor diye düsünüyorum :))
SilBel fıtığı ameliyatı olduktan sonra nevresim kullanmayı bıraktım ben. Böylece ütü derdi de olmuyor :) Desenli yorgan ya da 2-3 kat pike kullanıyorum. Pikeyi ve yorganı yıkıyorum makinede.
YanıtlaSilÇarşaf sayısını ise azaltarak çözümledim. Çarşaf ütüsünü de somya ile döşek arasına sıkıştırarak yapıyorum :) Şurada da bir çarşaf yazım var: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/02/dar-zamanda-yatak-carsaflar-sorun.html
Tembelim, pasaklıyım, dağınığım... Ben de böyleyim, ne yapayım :)
Bence bu tembellik, daginiklik örnegi degil "her evin cözümü kendine" örnegi cokbilmis'cim :)
SilDesenli yorgan tam benlikmis :P (duz beyazi tercih ederim aslinda:D renk cumbusu yoruyor beni:P) ama bizim makina cok kucuk, yikayamam :)
YanıtlaSilEsracigim, sen yorgani sigdirsan da o ulkede biraz zor kurutursun :P
Sil