"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ocak 08, 2008

Malta: ...'da Türk olmak...

...başlıkta durduğu kadar dramatik değil aslında :)

Eğlenceli hatta biraz... Şu yazıya bakılırsa Malta'da "Türk'üm" derseniz, yanıt "Malta yok" olurmuş. Bize öyle diyen olmadı.

Telefon ve internet için eve gelen tesisatçı çocuk "All right" dedi. Baba tarafından Sicilya'lıymış. Bizi önce İtalyan sanmıştı. Bu "all right", "Türk mü? O da olur" anlamında galiba...

Doktora gittim. "Aslen nerelisiniz?" diye sordu. Türk olduğumu öğrenince "Great!" dedi. Buradaki "Great!", "Harika! Demek bulabiliyorsunuz artık Malta'nın yolunu!" anlamında olabilir mi? Ardından daha önce de karşılaştığımız soru geldi. "Bankada mı çalışıyorsunuz?" Malta'ya dil öğrenmeye veya restoran açmaya gelenler dışında bütün Türkler bankada çalışıyor sanırım. Ve sanırım bu tuhaf gerçek tüm Maltalılarca da malum...

Dün aynı soruyla (bankacı mıyız?) tekrar karşılaştım. Bu sefer soran rastlantı eseri karşılaşıp sohbete başladığım bir Türk'tü. Hayır, değiliz ve hayır, o da değilmiş.

Türk bankaları ve bankacıları Malta'da ne arıyor hiç bir fikrim yok!
Fakat yolunuz buralara düşerse kendinizi ne yalnız, ne yabancı hissedeceksiniz.
Bankacısı, restoran-cafe işletmecisi, dil okulu öğrencisi, turisti derken zaten adım başı Türk'e rastlamak olağan burada.
Kaldı ki kendilerine benzettikleri için çoğunlukla söze Maltaca başlayacak adalılar... Ve pek çok küçük detay da size yabancılığınızı unutturmak için yarışacak :) (Bkz. Aidiyet duygusu)

Sözün özü; Malta var...

9 yorum:

  1. Ne güzel işte kendinizi yabancı hissetmiyorsunuz? TÜrkler bir yere gitti mi orası hemen Türk dolup taşıyor zaten.Örn: Almanya :))
    Orada bankacılıktan başka sektör yok mu ki herkes bankada çalışıyor muş anlamadım :)Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Hande,
    Adada yerleşik 300 kadar Türk olduğunu duydum. Nüfusa oranlarsak (400.000) fazla değil. Ama hep karşılaştığıma göre aynı yerlerde dolaşıyoruz anlaşılan :)) Bir de dil okullarına gelen epeyce Türk öğrenci olduğunu tahmin ediyorum...

    Malta'da ana gelir kaynağı turizm aslında.

    Selamlar,
    Evren

    YanıtlaSil
  3. merhaba,ben de o Türklerden biriyim :) ama bankacı değil, eşi sadece :) ...garip geldi birden maltada yaşayan birinin malta hakkında yazıları olması...hoş bende 1-2 tane yazmıştım sanırım :)..her neyse umarım hayat sizin için de güzle geçiyordur ...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Bu yazının üzerinden o kadar çok geçmesine rağmen Malta'da bir bankacı veya eşi ile hiç karşılaşmadığımı farkettim. Bu da bana tuhaf geldi şimdi :) O "bir iki yazı"nızı okumak isterdim.

    selamlar

    YanıtlaSil
  5. bir iki diyerek abartmışım oysa sadece birmiş :)
    cascade79.blogspot.com ..... belki market, mağaza ya da sokaklarda yan yana geçmişliğimiz vardır, dünya küçük, malta daha da küçük ;)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,
    Nerede seneler onceki bu 300 Turk.. galiba artik 5-6ya dustu ben ve donerci abiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hala Malta'da mısınız? Eger öyle ise size birkaç soru sorabilir miyim?

      Teşekkürler.

      Sil
    2. Hayir, degilim. Epey oldu Malta'dan ayrilali...

      Sil