"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Haziran 25, 2007

Dalgalarla dünyaya...

Aslında "normal doğum mu yoksa sezaryen mı?" gibi bir ikileme düşmedim hiç. En başından beri -sezaryen için tıbbi bir gereklilik olmadıkça- normal doğumdan yanaydı kararım. Biraz korkuyordum da tabii... Üzerine çok şey duyulmuş ama hiç yaşanmamış her şeyden korktuğumuz gibi. Sonra, bir kaç ay önce, tüm dünyadan doğum adetlerini ve ritüellerini karşılaştıran ilginç bir kitap geçti elime: "Dalgalarla Dünyaya". Özellikle "ilkel" sayılan kabile toplumlarıyla "modern" toplumların doğuma bakışlarını karşılaştıran bu kitapta, yazar Ines Albrecht-Engel doğum üzerine bugüne dek rastladığım en güzel benzetmelerden birini yapıyordu (tam bir çeviri değil, benim anladığım şekliyle) :

Doğum tamamen doğal bir süreçtir. Kontrol edilmeye gelmez. Tam tersine kendini baskı altında tutmaya çalıştıkça fazladan stres hormonları salgılanır ve bu da doğumu olumsuz etkiler. Doğru olan vücudu doğum sırasında kendi haline bırakmak ve duygularını kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçmektir.

Doğum sancıları bir kıyıya vuran dalgalar gibidir. (Yazar burada kendi dilindeki Wehe/Sancı ve Welle/Dalga kelimelerinin benzerliği üzerine bir kelime oyunu kuruyor.) Önce kıyıyı yalayan ufak dalgalarla başlar her şey. Daha sonra metrelerce yükseklikte dev dalgalara dönüşürler. Direnmek korkunç dalgaların üzerimize yıkılıp bizi incitmesinden başka bir işe yaramaz. Doğru olan belli aralıklarla gelen dalgaya (sancıya!) direnmek yerine kendini ona bırakmak, onunla birlikte yüzmeyi başarmaktır. Ve her yeni dalganın beklediğimiz hazineyi kıyıya biraz daha yaklaştırdığını hiç unutmamak... Dayanılması gerçekten zor son bir kaç "yıkıcı" dalganın ardından bebeğimiz de doğmuş olur. Sonra deniz birdenbire sütliman oluverir tekrar. Sanki başka bir boyuta ulaşmış gibi olur insan. Fırtına unutuluverir.


Uzun bir bekleyişin ama kısa süren bir "fırtınanın" ardından küçüğümüz, biriciğimiz, değerlimiz 13.06.2007 günü sabaha karşı kıyıya vurdu :-))

11 yorum:

  1. Gözün aydınnnn,
    Ay ben çok mutlu oldum, gözlerim doldu !

    Çok sevindim, bilmiyordum bile bebek beklediğini :)

    Öpe-koklaya, güle-oynaya, sağlıkla-aşkla maaile büyütün bebeğinizi...
    Sevgiler çok
    ~mrl~

    YanıtlaSil
  2. Sevgili mrl,
    Çook teşekkürler güzel dileklerin için...
    Günlerim bebekli "basit" yaşama alışmakla geçiyor :-)
    En kısa zamanda görüşmek üzere...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir benzetme yapmis yazar sahiden de. beni en cok sasirtan sey, dogumdan sonra icimi kaplayan enerji duygusuydu..sonradan anladim ki olayin yorgunlugu birkac gün sonra cikiyormus ortaya.

    YanıtlaSil
  4. ne guzel bir yazi olmus bu boyle guzel bir haberi veren guzel bir yazi,,

    mutlu ve sevgi dolu gunler..

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar;
    Ne kadar da güzel bir yazıydı. Okurken neredeyse ağlayacaktım.Kitap da süper bir kitap olmalı ben de okumayı çok istiyorum.Sanırım ingilizce değil mi.Artık elimde bir sözlük oturur okurum:)Son derece zevkli olmalı. Ayrıca diğer yazılarınızı da çok sevdim söylemeden edemeyeceğim.Özellikle de emzirmeyle ilgili olanı.Bir yıllık evli olacağım yakında ve çok şey düşünüyorum bebek, doğum, sancılar ve emzirmek de buna dahil. İçime su serpildi adeta.Paylaşabilmek güzel.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Tuğba,
    Kitap Almanca. Tam adı "In Wellen zur Welt. Das traditionelle Wissen über Schwangerschaft und Geburt" (Dalgalarla dünyaya. Hamilelik ve Doğum üzerine Geleneksel Bilgiler). Senin için araştırdım ama internette ingilizce çevirisine rastlayamadım. Sezaryen oranının gerekenin çok üstünde olduğu ülkemde tercüme edilip doktor muayenehanelerinin bekleme odalarına bırakılacak kitap bence :)) Önceden araştırıp okuyup, düşünsel olarak da hazırlanınca bu işler hiç zor değil. İzmir'e bol selamlar...
    Evren

    YanıtlaSil
  7. İlk defa gördüm bu yazını ne kadar güzel bir benzetme yapmış yazar "Ve her yeni dalganın beklediğimiz hazineyi kıyıya biraz daha yaklaştırdığını hiç unutmamak... " süper, dalgalarla boğuşurken aklımda olucak :)

    YanıtlaSil
  8. ne kadar guzelmis :) asil dogumlara vesile olsun bu dogum !

    YanıtlaSil
  9. Malum durumdan oturu senin dogum ve cocuk bakimiyla ilgili yazilarini okuyorum sabahtan beri. Yazilarin tumunu ama en cok da bu yaziyi doguma kadar arada okumak iyi gelecek. Sana danisilacak oyle cok sey var ki. Yakinda basini agritmaya baslayabiliriz, haberin olsun :)

    YanıtlaSil
  10. Madwort'cugum,
    Bu yaziyi sevdiysen sunu da seversin mutlaka:
    http://basitbiryasam.blogspot.com/2011/06/dogum-sancs-uzerine.html

    Basim hic agrimaz, mutluluk duyarim yardimci olabilirsem... :)

    YanıtlaSil