"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Ağustos 30, 2009

Kizilciga olanlar

Bugün tabakta hala melul mahzun ilgilileri bekleyen kizilciklara kiyamadim, kafamdan uydurdugum bir tarifle söyle yaptim:
Bir bardak (100 gr.dilar sanirim) kizilcik, 1.5 bardak su ve yarim bardak seker (ne yazik ki beyaz, ne yazik ki rafine) ve bir kabuk tarcini ocakta düsük ateste pisirdim. Kizilciklari birer kez kesip öyle attim pismeye, unutmadan. "Zencefil de mi koysam, kakule de mi katsam" diyen yanima "Sen hele bi sus, sade baslayalim, önce kizilcigin kendi tadini bi alalim" dedim.
Pek umudum yoktu ortaya bir sey cikacagindan. Sekerini fazla kacirmisim nitekim. Ama bunun disinda harika, harika, harikaydi. Rengi hele. Cola ve kardeslerinin bu ülkeyi nasil teslim alabildigine sasirip kaldim. Bir haftaya kadar sehrin bütün kizilciklarini toplamak gibi kötü planlar gelistirdim hatta. Kendimi silkeledim sonra, "kendine gel, biraz baskalarina birak, biraz da kuslara!" dedim. Galiba dinleyecegim sözümü...

4 yorum:

  1. bugün gazetede "whole food" la ilgili bir yazı okudum evrencim..şeker yerine bal pekmez öneriyorlar bir de stevya diye bitkisel bir tatlandırıcı varmış, türkiyede bile satılıyor organik marketlerde, oralarda da bulabilirmisin acaba..
    http://www.stevya.com.tr/Tr/Index.asp
    yapay bir tatlandırıcı olmadığı için pişen tatlılara da konulabiliyor.. bulabilirsem deniycem ben de..
    bir başka öneri de sabırotu nektarı.. çok az miktar yoğun şekerin yerini tutabiliyormuş..
    ah bir de sana şekersiz bir reçel adresi göstermeliyim.reçel oluyosa meyvesuyu da neden olmasın..

    http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/15/sekersiz-recelin-sirri-elma-suyu-ve-pekmez/#comment-322

    evdeki stok bittiğinde ben de deniycem mutlaka.. haberdar ederim seni de..

    YanıtlaSil
  2. Funda,
    Stevia'yi denedim bi ara. Su ara bitkisini yetistirmeye calisiyorum, ama beceremedim. Sarisabirotu nektarini ilk kez duyuyorum. Agave ile bir kerdeslikleri olabilir mi acaba? Muhtemelen. Sekersiz recel linkine giremedim. Ama adina bakilirsa elma suyu ile yapiliyor. 3-4 yil önce bunu denemistim. Kizilcikla yine biraz yapip yazmayi düsünüyordum hatta. Anlayacagin teorik donanim tamam da nedense pratik yok. Maalesef demem ondan :(

    YanıtlaSil
  3. Evreen bunu bana yapmayacaktin :) Bu yazini okuduktan sonra ofisimizin mutfaginda duran el yapimi kizilcik recelini hatirladim ve nasil mutfaga attim kendimi kosarak anlatamam! Sonuc, kavanozun yarisi midemde puufff sanirim patlayacagim :)))

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun, madem el yapimiymis, durdugu hataymis zaten! :)

    YanıtlaSil