"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ekim 20, 2009

Pek de memnun degilim artik kendimden :(

Yaptigim her seyde daha sade, daha dogal ve daha "sürdürülebilir" bir yol buldugum ve bu yüzden kendimden cok memnun oldugum bir dönem vardi. Gecti... Simdi yaptiklarimdan yari mutlu, yari mutsuzum...

Haftasonu esimin alisveristen Noel kurabiyeleri ile dönmesi uyari isareti oldu. Bu pek lezzetli, nefis seyler (özellikle Nürnberg'e özgü Lebkuchen) dünyanin bu kösesinde bu kadar erken satilmaya basliyorsa sebepsiz degil. Biraz günessiz, soguk günlerin etkisi var. Insanlar tatli, baharatli, özel bir seylerin arayisina giriyor ve careyi Noel havasini Ekim'e cekmekte görüyor. Ama ticari bir yönü de var elbette isin. Ne kadar erken girilirse bayram havasina, o kadar cok kazaniyor kimi sirketler. Bayram kimin bayrami, belli degil. Velhasil bu havalara kapilmamak elde degil ama tüketim terörüne kurban gitmemek icin ara yolu bulmak gerekir diyenlerdenim. Gecen yil ara cözümü evde bol baharatli ve yemisli (tarcin, yeni bahar, kakule, kisnis tohumu, badem, ceviz, kuru üzüm,...) kekler yaparak bulmustuk. Marketlerde gördügüm Noel keklerine misilleme olarak...
Bu yil yapacagima söz verip, hep unuttugum Cheesecake'in (peykek?, peynir keki? ) zamani oldugunu hatirlatti iste o alisveris torbasindan cikan Lebkuchen.
Kendimden memnun kollari sivama sebebim oydu. Eski ve üzerinde oynanmis bir tarif cünkü.

Tereyagin üzerini cizip eksi krema yazmisim. Tereyag yerine krema kullanarak yag oranini azaltma fikri Tijen'den. Bizlerle paylastigi icin bin kez daha tesekkür etsem ona az. Ben bazi tariflerde %30'luk kremayi hatta %10'luk eksi krema ile degistiriyorum. Sonucun hala memnun edici olmasi sasirtici :)
5 yumurtanin üstünü de cizip 3 yumurta yazmisim. Ah, iste yine pek memnunum kendimden.
Seker yerine Agave nektari kullaniyorum. Isil sayesinde haberdarim ondan da. Ona da tesekkürler! Agave'nin tadini sekere denk buldugumdan, yaklasik ayni miktarda koyuyorum. Bakin bakin, iste bir kez daha memnuniyet kapliyor icimi. Rafine seker yemeyecek olmamiza seviniyorum.
Yumurta beyazlarinin ayrilip iyice cirpilmasi gerek. Mikserim yok benim mutfagimda. Cok aradim, beni gerekli olduguna inandiracak bir tarife rastlamadim bugüne dek. Kücük, elektrikli mutfak esyalarina karsi süpheci durusum kücük mutfak aletlerine karsi yok. Onlar endüstriyel üretimden gecip market raflarinda yerini bulan hazir gidalara karsi en büyük yardimcilarim benim. Bu kez de bir cirpma teli yetisiyor imdadima. Elektrik tüketmeden, kol gücüyle sonuca ulastigim, -ve bu arada da hareket edip biraz isindigim :D - icin bir kez daha pek memnunum kendimden.
Quark kullandim, yagsiz olanindan sectim; hamur icin unum tam un, yagim zeytinyagi. Oysa orijinal tarifte tereyag var yine, veya margarin. Güzel, hos. Soya lesitini kullanmiyorum, yapay aromaya ihtiyacim yok, renk maddesine de...

Sonra icimdeki yeni ve huzursuz ben cikiyor sahneye. Bir bir malzemeleri gözden geciriyor. Olmamis, bak, emin misin bu quark ve eksi kremanin GDO'suz kaynaktan geldigine? Emin misin ineklerin GDO'lu soyayla beslenmedigine? Yumurtalar peki? Kafeste beslenmis tavuklarin yumurtasi bunlar. Yine fiyati daha cazip geldi, degil mi? Rafine seker kullanmaman hos, ama Agave nektari taa Meksika'dan geliyor. Nerede kaldi yerel ürünleri tercih etmek? Ne kadar enerji harcandi bu bir paket nektari senin mutfagina getirebilmek icin?

Vidi vidi vidi...Parmagini sallayip duruyor. Bir dilimcik ev yapimi nefis pastanin tadini cikarayim diyorum, ona bile izin vermiyor :( Ona kalsa Sibirya'nin kuzeyindeki permafrost tabakanin erimeye baslamasi ve atmosfere gittikce daha cok metan gazinin saliniyor olmasi teorik bir risk olmaktan cikip, yasamimizin bir gercegi haline gelmisken burada oturup bir dilim pastadan keyif cikarmak bile suc!

Velhasil, pek de memnun degilim artik kendimden...

9 yorum:

  1. Evren'cim kendine cok haksizlik etmissin! Kendinden memnun olman gereken o kadar cok yon varken, moral bozmanin geregi yok bence. Ne yapiyorsan aynisini, daha da iyilestirerek yapmaya devam. Moral bozuklugu seni ancak geriye goturur ileriye degil. Senin kucuk sincap boyle bir annesi oldugu ne sansli! Hadi bakayim, simdi bir cay koy kendine, yanina bir dilim de pasta. Ye benim icin!:)

    YanıtlaSil
  2. Sizi o kadar iyi anlıyorum ki. hala sizin gibi insanların olması beni umutlandırıyor.
    Elimden geldiğince pet şişe suyu içmem doğa bunu nasıl yok edecek diye düşünürüm suyu içsem dahi kendime zehir ederim. Oturup bi bardak keyifle çay içecek olsam kendimi tasalandıracak birşeyler bulurum.
    20 yıl sonra tükenecek temiz su kaynakları beni şimdiden kara kara düşündürüyor oysa herkes ne ala ne kadar keyfi yerinde herşeyden habersizmiş gibi yaşıyor.
    Kendimden memnun olduğum çok şey var ve memnun olmadığım bir o kadar çok şey!

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Evren, lebkuchen demissin, onu okuduktan sonra konsantrasyonum bozuldu vallahi.. Bence ancak lebkuchen'i kendin yapip tarifini benimle paylasirsan bu sevimsiz ruh halinden kurtulabilirsin.. :)
    Ev yapimi sivrisinek kovucu losyon tarifinden sonra, ikinci kez kahramanim olursun. Benden soylemesi :)

    YanıtlaSil
  4. Bence de kendine haksizlik etmissin. Tum dunyayi kurtaramayiz Evrencigim, attigimiz her kucuk adimin dunya ve cevre icin cok buyuk anlami var ama. Ne kadar yapsan kâr :)Bence sen kendinden son derece razi olmalisin.
    Lebkuchen dedin aklimi aldin ama haa :)

    YanıtlaSil
  5. Almanya'da dogmus ve 7 yasina kadar orada yasamis biri olarak lebkuchen'a bayilirim,bunlarin vegan versiyonunu bulamadigim icin yilda bir kere kendime kacamak yapma izni verdigim seylerden biri bu lebkuchenlar.Gecen gun markete gittigimizde biz de gorduk,alsak mi acaba,dedim ben ama icindekilere bakinca esim,e hamilesin sen,en saglikli beslenmen gereken zaman simdi dedi.Ben de hevesimi sonraya sakladim,belki daha saglikli bir versiyonunu bulabilirim diye.Bu yaptigin tarifi bana gonderebilir misin?

    YanıtlaSil
  6. merhaba Kimyoncum,
    evde uzun süredir net bağlantım kesik, işyerinden de birara yasaktı bloglara girmek, neyse açılmış, seni okumayı özlemişim :)avage nektarı nerden buluyorsun? Lebkuchen tarifini yazarsan seviniriz cümleten :)
    sevgiyle kucaklıyorumm

    YanıtlaSil
  7. Pinar,
    sagol, o bir dilim pastayi yemeyi cok istedim yorumunu okuyunca. Ama sincap hoplayip ziplamaktaydi, firsat vermedi :)

    sarya,
    sizin gibi düsünen insanlarin olmasi da beni umutlandiriyor. Bu isin bir "her seyi yaptim, kendimden cok memnunum" noktasi yok belki de... Hep elimizden geleni yapmaya devam.

    Selen,
    Lebkuchen tezahüratlarini duydum, yapacagim bu durumda :) Bende bir tarif var, deneyip mi göndereyim, denemeden mi, sen karar ver...

    Demet,
    Sagol! Bu lebkuchen'in gizemli bir tarafi var galiba. Adini duymak yetiyor :)

    Isil,
    Senin kücük kacamaklara haydi haydi hakkin var. Velev ki saglikli olsun. Ben henüz lebkuchen denemedim. Deneyip üzerinde cok oynadigim cheesecake idi. Bir de gecen sene bolca yaptigim baharatli bir Noel keki vardi. Elimdeki Lebkuchen tarifi (denemeyip deneyecek oldugum) ve Noel kekinin temeli Arzu Aygen'in kitabindan. Cheesecake aslen isginli olup Almanca bir siteden. Her ücünü de gönderebilirim. Sen hangisini istedigini söyle...

    Tülay,
    hem blogunda, hem buralarda özlettin. Senden haber almak ne güzel. Agave nektarini burada cok sevdigim ve ikinci adresim saydigim bir markette buldum. Gelip giden var mi Almanya'ya? Tam isim vereyim. Lebkuchen tarifini denemek sart oldu :)

    YanıtlaSil
  8. Denemeden de alabilirim, yapar sonuclarini karsilastiririz. Denedikten sonra alirsam tadindan yenmez, super olur. Sen nasil istersen :)

    YanıtlaSil
  9. İyisin Evren'cim sen iyisin...
    Beni ne gibi düşüncelerin esir aldığını söyleyemem bile. Ya da belki bir gün yazarım..

    sevgiler

    YanıtlaSil