"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Aralık 07, 2009

VS notları - 3


Bir de 80'li yıllarda basit yaşamı ilke edinmiş insanlar yaşamlarında ne türden somut değişiklikler yapma eğilimindeydiler, bir bir sıralamış D. Elgin. Bildiğimiz, uyguladığımız ama hatırla(t)maktan geri durmayacağımız bir liste çıkmış ortaya:

Basit yaşamayı ilke edinenler...
- Genel tüketim seviyelerini düsürürler.

- Yaşam ve tüketim alışkanlıklarını daha dayanıklı, tamiri kolay, üretimi ve kullanımı çevreyi kirletmeyen, enerji tasarrufu sağlayan, işlevsel ve estetik olandan yana değiştirirler.

-Beslenmelerinde çok işlemden geçmiş gıdalardan kaçınırlar. Daha doğal, sağlıklı, basit ve yaşamın sürdürülebilirliğini destekleyen gıdaları tercih ederler.

-Kullanmadıkları eşyaları satarak veya başkalarına vererek yaşamlarından karmaşa ve fazlalığı çıkarırlar.

-Tüketim güçlerini politik olarak kullanırlar. (Boykotlar, vb)

-Geri dönüşüme özen gösterirler.

-Tüketici ve çalışan kooperatiflerine katılır ve aktif rol alırlar.

-Hem kişisel yaratıcılıklarını geliştirecek, hem de yaşadıkları dünyanın esenliğine katkıda bulunacak eylemlerde bulunurlar.

-Daha kücük boyutlu yaşam ve çalışma mekanlarını tercih ederler. Birliktelik duygusu, yüzyüze iletişim ve karşılıklı özeni desteklediği için...

-İlişkilerinde kadın -erkek rollerinin bilinen klişelerinden uzak dururlar.

-Sözsel olmayan iletişim yöntemlerine (göz kontagi, vücut teması, iletişimde sessizliğe değer ve anlam verme gibi) açıktırlar.

-Hem biyolojik, hem ruhsal anlamda "aile"yi önemserler; aileye destek vermeye ve ondan destek görmeye açıktırlar.

-Fiziksel, duygusal, beyinsel ve ruhsal açıdan potansiyellerini kullanmaya ve geliştirmeye hazırdırlar.

-Önleyici amaçlı alternatif tip tekniklerine açıktırlar.

-Açlığın sona ermesi, nükleer savaşın önlenmesi (80'lerden bahsediyoruz!) gibi yüksek amaçlar için çalışmaya eğilimlidirler.

-Ulaşım yöntemlerini çevreye duyarlı alternatiflere kaydırmaya çalışırlar.

-Mümkün olan her durumda amaca uygun teknolojiyi terih ederler. Elektrikli yerine klasik dış fırçası, fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji , vb. ...

-Klasik, geleneksel eğitim yöntemlerini sorgularlar ve alternatif arayışında olurlar.


Fotograf: Spunkfenster

5 yorum:

  1. Listedekilerin nerdeyse hepsini uygulamaya calisiyorum bilmeden de olsa! ama Paris'e gidince gene kendimi kaybediyorum bastan cikmamaya calisiyorum.

    YanıtlaSil
  2. çok basite geri dönüşüme katılabilecek ambalaj benzeri metaryali ayırark başladım.
    şimdi şimdi farkına varıyorum, ayırma işlemi ve biraz da bilinçlenme yüüznden şimdi o ayırdığım malzeme miktarı da iyice azaldı.
    hatta bugün markette bir kutu nesfit aldım. kutusundan çıkarıp torba içindekini çantama atıp kartom ambalajı geri dönüşüm kutusuna attım bile :)
    evde de işlenmiş gıda olabildiğince tüketmemeye çalışıyorum. zeytinimi annem yapıyor, ekmeğimi ve yoğurdumu da ben :)
    zamansızlıktan şikayet ettiğim bu işleri bal gibi de yapabiliyormuşum.

    YanıtlaSil
  3. Listedekilerin çoğunu uygulamaya çalışmakla birlikte tanıdığım tüm insanlara da bunlardan söz ediyorum. Bu listeyi iznin olursa hem kendim için hem de etrafımdaki insanların farkındalıklarını artırmak için kopyalamak istiyorum. Çok teşekkürler bu çok değerli ve önemli yazıların için...

    YanıtlaSil
  4. Beste,
    O kadar bastan cikma hepimizde var :)

    Nalan,
    Bir kac sene önce ilk basladigimda vakit alir gibi görünen seyler simdi hic zor gelmiyor. Bir de su var tabii, onlari yasamima eklerken bazi lüzumsuzluklari da tamamen cikardim yasamimdan.

    Kedicigim,
    elbette olur, yalniz benim blogumdan copy-paste yapilamiyor.(Benim bildigim kadariyla :) !!) Öyle almak istersen ben sana mail ile göndereyim.

    YanıtlaSil
  5. Çok sevinirim mail yollarsan. Böylece daha çok insana ulaştırabiliriz. Bir kişi daha uygulasa artıdır değil mi? Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil