"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ağustos 20, 2007

Ev yapımı dondurma - 3

Kişniş Tohumlu Dondurma

Bu dondurmayı ben uydurdum! Elbette internette bulduğum iki harika dondurma tarifinin yardımıyla :-) İlk bulduğum lavantalı dondurma tarifi çok orijinal durmasına karşılık, içindeki 8 çiğ yumurta sarısı yanına yaklaşmama engeldi. Fakat kuru lavanta çiçeklerinin şekerle birlikte öğütülmesinden elde edilen "lavantalı şeker" fikri hoşuma gitti. Daha makul bir temel dondurma tarifi bulursam bu fikri kullanmaya karar verdim. Hemen aynı gün, içinde ne yumurta ne de krema bulunan oldukça hafif bir dondurma tarifine rastladım: Arap veya bizde bilinen adıyla Maraş dondurması! Tarif Ruki'nin. Evde dondurma hazırlama ve dondurma çeşitleri üzerine oldukça detaylı bilgi içeren bu sayfayı konuyla ilgilenen herkes okumalı. Arap (Maraş) dondurması tarifindeki salep ve damla sakızını elimde olmadığından kullanamadım. Lavanta şekeri yerine ne kullanabilirim diye düşünürken (çünkü o anda lavanta çiçeği almaya da vaktim yoktu) evdeki kişniş tohumu aklıma geldi. Ben de aynı yöntemi kullanarak kişnişli şeker hazırladım ve dondurma kremine bunu ekledim. Sonuçta benim sık sık yapmaya karar verdiğim değişik ve çok lezzetli bir dondurma çıktı ortaya... Anason veya rezene tohumlu versiyonu da denenebilir.

Endüstriyel dondurma üreticilerinin dayattığı lezzetlerin dışında bir şey denemek pek eğlenceliydi doğrusu... Ayrıca krema ve yumurta içermeyen hafif bir dondurma tarifi bulduğuma da pek sevindim. İçindeki salebin isteğe bağlı kullanılması da bir diğer olumlu yanı. Değerli orkidelerimizin nesillerinin dondurma aşkına tükendiğini bilmek doğrusu çok rahatsız ediyor beni...

4 yorum:

  1. Tarifleri okumaktan keyif aldığım kadar keşke mutfakta vakit geçirmeyi de sevseydim :)

    Ama bir gün sevicem, kesin sevicem.O zaman bu tarifleri de bulucam :)
    Sevgiler
    ~mrl~

    YanıtlaSil
  2. Merhaba mrl,
    Ufak bir sağlık sorunu nedeniyle bir kaç gün buralara uğrayamadım. Seninle aynı fikirdeyim. Bazen tarifleri okumak uygulamaktan daha keyifli. İşin içinde dondurma varsa o başka tabii :-)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. hmmm. Bu tarifleri okuya okuya sonunda alicam bir dondurma makinasi.
    :-)))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Esra,
    Ben de pek bir kaptırdım kendimi bu dondurma işine...Biraz ara versem de biriken diğer şeyleri yazsam diyordum. Sonra devamı gelecek ama :-))
    Sevgiler

    YanıtlaSil