"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Mart 02, 2009

Malta: Plastik poşetler

Ben alışverişe bez-torba-elimizde-yedek-torba-cebimizde giderler soyundan olduğumdan farketmemişim. Malta'da Ocak ayı başında uygulanmaya başlanan yeni bir düzenlemeye göre bütün işletmelerde plastik poşetler müşterilere sadece ücret karşılığı satılmaya başlamış. Eskiden marketlerde bedavaya verilen ve herkesin üçer beşer kullandığı poşetlerin her biri şimdi 18-20 cent civarında bir ücret karşılığı satılıyor. Özetle; ister öde, ister poşetini evden getir! Kanuni düzenleme aslında poşet başına 15 cent çevre vergisi + KDV şeklindeymiş. Ama uygulamada verginizi hemen alışveriş sonunda kullandığınız poşet kadar peşinen ödemiş oluyorsunuz ;-P

Darısı ülkemin başına.

9 yorum:

  1. Geçen gün televizyonda marketten alışveriş yapan birinin yanında file getirdiğini gördüm. Birden eski yıllarda annem ve babamın pazar alışverişinde bu fileleri kullandığını anımsadım. "Neden aynı şekilde devam etmiyoruz?" dedim kendi kendime. Bu poşetlerin kime ne yararı var? Ve yol açtıkları zarar bu kadar basit bir şekilde önlenebilirken neden hala onları kullanıyoruz?

    YanıtlaSil
  2. Sanmıyorum bizde özel yasa çıksın sonuçta patronlar çevreden değerli hükümetlerin gözünde.. Ancak münferit işler yapılmıyor değil; Bim poşet kullanımını azaltmak için pasif agresif bir metod kullanıyor ne zamandır. Poşetler tek tek ve gerektiğinden küçük boylarda veriliyor. Yeni asılan bir panoda dikaktimi çekti çevre-poşet ilişkisi ile ilgili.. Ancak en ilginci Dia'da yaşandı; market avrupalı olduğıundan Türkiye'ye ilk girdiğinde poşetler ücretliydi ancak şimdilerde avuç avuç dağıtılıyor, yenilmiş gözüküyorlar..

    YanıtlaSil
  3. Ücretli olsun , başka türlü asla başa çıkamayız gibi bir düşünceye sahibim.
    Birde file çıkarınca insanlar uzaylı gibi bakmaktan vazgeçse çok iyi olacak :)

    YanıtlaSil
  4. Bu plastik poşetlerin doğaya zararları anlatılarak bitmiyor.Beni en çok üzen, atıklarla birlikte yokolmayan bu poşetler balıklara dolanarak onları öldürüyor.Turkiyede de bu konuda girişimci insanlar var aslında..(www.gojeko.com) Ama yasal düzenlemenin yapılmasini bekliyoruz..Keşke, bir an önce.. Böylece insanlar torba torba alışveriş yerine, birazda ihtiyacı kadar olanı alır böylece..

    YanıtlaSil
  5. Ah bizde de paralı olsa! Bir kaç markete önerdiydim, uzaylıymışım gibi baktılar yüzüme! Ben de sengillerdenim Demet'ciğim.

    YanıtlaSil
  6. Bakar mısın şaşkınlığıma! Sana Demet dediğim için affet Evren'ciğim. Yorulmuşum demek ki...

    YanıtlaSil
  7. Aydan Atlayan Kedi,
    Bizim neslin çocukluğunda kaldı ya fileler, bir sonraki neslin anılarında bile olmayacak bu gidişle. Dediğin gibi aynı şekilde devam etmeli, hafızalardan silinmeden yeniden yaygınlaştırmalı.

    N.,
    Münferit girişimde bulunanlar da üç kuruşluk poşeti tane tane satıyor diye eleştiriliyor değil mi? Verdiğin örneğe şaşmamalı.

    Asortik Krep,
    Yaptırım olmayınca kendiliğinden naylon poşet kullanımını azaltanlar çok az olacaktır, doğru. O kanun nasıl çıkar, uygulama nasıl yaygınlaşır acaba? Asıl sorun bu gibi.

    Burcu,
    Öyle güzel bez torbalar olunca neden olmasın? :) İnsanlar taşıyabildiği kadarını alır demişsin ya, o da doğru.

    Tijen,
    N.'in verdiği örneğe bakılırsa yasal düzenleme olmadan bu tür uygulamaların yaygınlaşması zor. İsim meselesi önemli değil, insan bazen yorgun değilken bile yapıyor böyle hataları. Sen çok yorma kendini, önemli olan o :)

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle kesinlikle bunu gerçekleştirmeliyiz.... Bi kişi bile önemli aslında,bakar mısınız şimdiden kaç kişi olduk aynı fikirde....
    Dün akşam başak la şöyle bi karar aldık ; bez torbalarımızı dikicez, hatta çokça dikip ilk arkadaş buluşmamızda herkese bundan hediye edip teşvik edicez ve bunu devam ettiricez... Hatta ben bunun bi akım gibi yayılacağına bile inanıyorum, biz millet olarak severiz böyle şeyleri. ve benim şöyle de bi projem oluştu okulda öğrencilerimi bu konuda ciddi bilinçlendirmek ve kızlarla bi bez torba dikimi partisi yapmak! neden olmasın:)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Banu,
    Morsbag hareketinden haberdar mısınız? Onların forumunda veya sitesinde sağlam alışveriş torbalarının nasıl dikilebileceğine dair güzel bir tarif vardı diye hatırlıyorum. Umarım çok diker, çok dağıtır, çok kişiye ulaşırsınız. Haberlerini beklerim :)

    YanıtlaSil