"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Nisan 30, 2009

Malta: Gzira ve Sliema sokaklarında

Uzun zamandır Malta sokaklarında bir tur atmamıştık, öyle değil mi? Bugün Gzira ve Sliema sokaklarındayız...


IMG_1583


Orpheum Theatre'ı ilk kez geçen Aralık ayında ana caddede yürümek yerine Gzira'nın ara sokaklarına dalmaya karar verdiğim bir gün keşfettim. Köşebaşında, eski ve güzel bir bina. İçeri girip gezmek isterdim ama her zamanki gibi merdivenler bize( yani bebek arabasına) engel oldu. Girişte gayet gişe görünümlü bir bölmede oturan gayet gişeci görünümlü bir kadın vardı sadece. Daha sonra internette araştırdım da dünyanın değişik yerlerinde bu ismi taşıyan bir sürü başka tiyatro varmış. Orpheum "Orpheus'ye adanmış" demekmiş. Bugünlerde sinema olarak kullanıldığını ve bazı toplantılara evsahipliği ettiğini de okudum. Binanın benim çektiğimden daha güzel bir fotoğrafı burada. İçinin neye benzediği de şurada, şurada ve şurada görülebilir.



IMG_1585




Bu bina ise Orpheum Tiyatrosunun tam karşısındaydı.


IMG_1589



Malta'da bazı dükkânların ne kadar hoşuma gittiğinden bahsetmiştim, değil mi? Bu da onlardan biri...



IMG_1660

Bu da bir diğeri. Dükkânda, vitrininde bir numara yok aslında. Burada bulunması tamamen nostaljik sebeplerden. Çocukluğumuzun mahallelerinde "köşebaşındaki kasap dükkanı" da böyle değil miydi? Kasap dükkânlarının dikkat çekmeye ihtiyacı mı var?


IMG_1590



Sarı-krem kesme taşları, mavi ahşap kapısı ve cumbasıyla tipik Malta evlerinden biri... Tek eksikliği bir saksı sardunya.






IMG_1591



Bu evlerin garaj girişleri bile böyle!


IMG_1594



Bu da çok sevdiğim evlerden biri...


IMG_1597



Köşebaşında yeşil pancurlu bir ev...


IMG_1598

Bu köşebaşına ise maviler hakim yine...


IMG_1658


IMG_1659

Bu iki yeşil kapı Sliema'nın farklı sokaklarından...



Sea Water Distilling - Tigne Seafront

Bu bina Sliema'da, (daha önce bahsettiğim Tigne Seafront'ta) adeta kıyıdaki ana yol üzerinde kalmış eski bir bina. Üzerindeki yazılara bakılırsa Malta'da tuzlu suyun arıtılarak kullanılması uygulaması en azından 1800'lerin sonuna kadar gidiyor. Bugün de adada kullanılan suyun yarıdan çoğu denizden elde ediliyor. (İlgili firmanın web sayfasında yazdığına göre ada(lar)da kullanılan suyun %57'si denizden reverse osmosis yöntemiyle elde ediliyor, geri kalanı yeraltı sularından kazanılıyor).Bu yüzden üretiminde petrol kullanılan elektrik gibi o da çok pahalı.

Hoşçakal Gzira! Hoşçakal Sliema!

7 yorum:

  1. resimlere bayıldım. bana kesinlikle Sicilya sokaklarını hatırlatıyor. Palermo, Cefalu, Agrigento ve diğerleri. oradayken gitmek istemiş ama gidememiştim. sayenizde oraları görmüş kadar oldum. teşekkürler.
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil
  2. Daha önceki sokak fotoğraflarında da vardı. Krem, sarı ve mavi - yeşil uymu çok hoşuma gitmişti. Bunlar da çok güzel. Ferahlık veriyor insana.

    Taşınma telaşı bitti mi? Yerleşebildiniz mi? Kolaylıklar ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kapilar cok guzelmis. Bana yillar once gittigim ve bir dis kapilariyla bir de ara sokaklarinda yedigimiz kizarmis balik, raki ve yanindaki mis gibi zeytinyagi kokan coban salatasi ile aklimda yer etmis olan Ayvalik'i cagristirdi.

    YanıtlaSil
  4. Ben de kendimi Galata kulesi civarinda hissetmistim. Oralarda cok da asina olmadigim balkonlari gorunce sasirmistim. Simdi sebebini anliyorum!

    YanıtlaSil
  5. __kapılar harika...tam tabloluk yada kartpostallık__

    YanıtlaSil
  6. Harika evler, ferah renkler, güzel fotoğraflar. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Evrencim, çok güzel resimler, gitmiş kadar oldk, eline,yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil