"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Haziran 19, 2011

Eyvah! Koruma!

Bu yazi da Mayis 2010'da ODTÜ Cevre Toplulugu blogunda yayinlanmis:

Altın lobisi kazandı, Kaz Dağları madenlere açılıyor.

Yazinin en can alici  kismini alintiliyor ve saka gibi olan kisimlarinin üstünü ciziyorum:
"Düzenlemeye göre; zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak alternatif alan bulunamaması ve Zeytincilik Sahaları Koruma Kurulunun uygun görmesi şartıyla; zeytin yağı fabrikaları, küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri, jeotermal kaynakla teknolojik sera yatırımları, ilgili Bakanlıkça kamu yararı alınmış madencilik faaliyetleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bakanlık, bu yetkiyi gerektiğinde valiliklere devredebilecek. Zeytincilik Sahaları Koruma Kurulu, ilgili bakanlıklar ve sektör temsilcilerinden oluşacak.  " 


Eğip bükmeden açıkça söylemeli: Biz bir 1984 dünyasinda yasiyoruz. Sevgi Bakanligi nefret ve savas isleriyle ugrasir. Bilgi Bakanligi'nin isi gücü gercek bilgiyi yok etmek ve ortama yanlis bilgi pompalamaktir. Cevre Bakanligi cevreyi korumak icin degil, cevreyle alip veremedigi olanlar yararina ortaliga ceki düzen vermek icin vardir. Dolayisiyla birisi Zeytincilik Sahalari Koruma Kurulu kurmaktan bahsediyorsa, ciddi ciddi endiselenmek icin sebebimiz var demektir.

Zeytin yenir, su icilir; altin yenmez, icilmez. Bunu bilmek icin Kizilderili olmaya gerek var mi?

4 yorum:

  1. Babam cok ugrasti, ugrasiyor acilmamasi icin ama maalesef kaybettik :(( Cok cok cok cok uzgunum :(

    YanıtlaSil
  2. ben daha da üzüldüm simdi :(

    YanıtlaSil
  3. Okuma, yazma diyorum kendi kendime, dayanmiyorum Boyle haberleri gorunce icim ciz ediyor. Uzerinden, sadece gunu kurtaran ekonomi anlayisiyla, rant edilmeyen dogal kaynaklarin hicbir degerinin olmadigi bir donemde yasiyoruz.1984 cuk oturmus dogrusu. Hele de Cevre ve Orman Bakanli'ginin isminin Cevre, Orman ve Sehircilik bakanligi olarak degistirildigi su gunlerde.

    YanıtlaSil
  4. O neden simdi? Büyük sehirlerden birinin göbeginde altin madeni mi bulunmus? Neyse, madwort'cugum, ben eylemlerime devam edecegim, sen kendini korumaya al mümkün mertebe... Buradaki "koruma" gercek anlaminda :D

    YanıtlaSil