"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Haziran 17, 2011

Kaz Daglari'nin gercek zenginligi topragin altinda degil, üstünde!


  Kaz Daglari'nin gercek zenginliklerinden biri : Teke Sakali
Fotograf: Aerial_B

Türkiye'de ve dünyada altin madenciligi konusunu iyice arastirip kapsamli bir yazi yazmak niyetindeydim ama bir nefeste yazip cikamayacagimi görüyorum. Oysa konu sürekli gündemimde. Sürekli de gündemimizde kalmali.

Asagidaki yazi Aralik 2010'da TreeHuggers'da yayinlanmis. Kaz Daglari'nda isletilmek istenen altin madeninden bahsediliyor:

Mining No Golden Opportunity for Turkey, Mongolia

Türkiye'de zengin ve bozulmamis dogasiyla cevre dostlarinin gözbebegi alanlardan biri olan Kazdaglari altin madenciliginin tehdidi altinda. TreeHuggers'in basliginda vurgulandigi gibi burada da altin madenciligi "altin firsat degil", cünkü siyanür yine basrolde. Herseyden önce bilgilenelim, farkinda olalim. Yoksa Kaz Daglari'na da yazik olacak...

6 yorum:

  1. madencilik istenirse çevreye zarar vermeden de yapılır. ama amaç hiç gidersiz tulum kar çıkarmak olunca ne çevre umurda ne de siyanür zehirlenmeleri. yoksa bu işin de gerçekten düzgününü yapmak mümkün.
    bana göre en önemlisi içimizdeki düşman. siyasi ve idari erk vatandaş/ülke çıakrlarını işk sıraya koyarsa eğer ( ki bunun için kendi cebini doldurma rüyasında olmayan insanlar gerek!! ) o zaman sen ben bu kadar korkulu rüya görürmüyüz?

    YanıtlaSil
  2. Nalan,
    bana altin madenciliginin hangi sekliyle cevreye zarar vermeden yapilabildigini anlat lütfen. Meraktan, ögrenmek icin soruyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ben bizdeki dunya harikalarinin kasitli bir sekilde yok edilmek istenildigini dusunuyorum Evren. Igneada'da Nukleer Enerji Santrali ki Igneada sit alani! Kaz Daglarinda altin magdeni... Nerede guzellik varsa, elinde o guzellik olmayan canavarlar tarafindan yok edilmek isteniliyor. Buna bizdeki ac gozlulerin hirsi ekleniyor, firmalarin ac gozlulugu ve hirsi ekleniyor, olan da bizlere, yarinlarimiza, cocuklarimiza oluyor :((( Biz bunu gorurken nasil sessiz kalalim? Nasil katlanalim??? Diger yandan Kaz Daglari endemik nadir bitkilerin cenneti. Bu kadar mi kor, sagir, hirsli bu insanlar :(((

    YanıtlaSil
  4. Dilek,
    ben dogrusu bu tür seylerde o türden bir kasit oldugunu düsünenlerden degilim. Maddi cikar ve hirs ugruna ihmal, kayitsizlik , sagduyu yoklugu daha cok sebep. Onda bile kendi bireysel tercihlerimizi gözden gecirmeliyiz. Baska bir yazimdan alintilayayim: "Kisisel cikarlari icin herseyi göze alan, tüm prensipleri yakip yikan ve erdemsiz davranan perde arkasi gücleri ariyorsak belki de gidip aynaya bir bakmaliyiz. Bazen bireylerin birbirinden bagimsiz ama kollektif davranislari, toplamda gizli, kücük ve elit bir gruptan daha fazlasini basarir... Iyi ya da kötü yönde... "

    YanıtlaSil
  5. Evren kasit yoksa neden sit alanlari? Neden dunyada bir elin parmagi kadar degerli olan yerler arasinda bulunanlar? Neden bir define kadar degerli olanlar?

    YanıtlaSil
  6. Türkiye'de sit alanlarini, endemik türlerin yetistigi yasadigi dogal alanlari, deniz kiyilarini, su havzalarini vb cikarinca geriye ne kaliyor söyle Dilek'cigim. Sagduyusuz ic mihraklar varken art niyetli dis mihraklara ne hacet?

    YanıtlaSil