"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Haziran 21, 2011

Liken

Foto: Bi dost :)

Vikipedi'ye bakilirsa likenler "başlı başına birer organizma" olmayip, " Mantarlar ve fotosentetik alglerden meydana gelen simbiyotik birliktelikler"mis.

Eski zamanlarda agaclarin ve calilarin dal ve gövdelerinde yetisen likenin, agacin yasam gücünü cektigine inanilir, bahce sahipleri bunlari agaclardan kazimaya calisirmis. Bugün neyse ki, bu adetten vazgecilmis. Cünkü anlasilmis ki, likenler agaclari sadece ikamet icin kullaniyor. Besinlerini onlardan cekmedikleri gibi, baska bir sekilde de zarar vermiyorlar. Genellikle yasli, bakim görmeyen, gölgede kalmis ya da zayif/hasta agaclari tercih ediyorlarmis. Nemli ortamlari seviyorlarmis bir de.

Bir süre önce bir bilgiyle karsilastim. Likenler hava kirliligine karsi cok hassaslarmis. Hatta Vikipedi'de de belirtildigi üzere "Kalabalık şehir merkezlerinde atmosferik kirleticilere bağlı olarak bazı likenler ortadan kaybolur" ve "Böyle ortamlara "Liken Çölü" denir"mis. Dolayisiyla likenler onlari gördügümüz cevrede hava temizliginin bir isaretiymis.

Bunu ögrendigimden beri ne zaman bir liken görsem mutlu olurum.
Ve derin bir nefes alirim.

Ve ne zaman bir liken fotografi görsem, söylenmeden nerede cekildigini bilirim.
Liken Çölü'nde degil elbette, Doğa Cumhuriyeti'nde.

3 yorum: