"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Temmuz 19, 2011

Ortanca sinirotu (Plantago media)

photo by Siebrand

Bugün nehir kenarinda yürürken, bir sinirotu, ciceklerinin farkli rengiyle dikkatimi cekti. Sinirotu cicekleri benim bildigim beyaz renkli olur. Bunlar acik pembe/leylak renkliydi. Sasirdim, emin olmak icin yapraklarina baktim. Genis yaprakli sinirotuna (Plantago major) benziyordu daha cok. Ama ondan daha kücüktü.  Henüz tanismadigim bir sinir otu türüyle karsi karsiya oldugumu farkettim. Eve gelince hemen doga kilavuzundan baktim. Plantago media imis. Ciceklerinin uzunlugu ve yapraklarinin boyu ile diger iki sinirotu türünün arasinda yer aldigi icin hem Latince de, hem de baska dillerde "orta (boylu) sinirotu " olarak biliniyormus. Örnegin Almanca'da "Mittlerer Wegerich" , Türkce'de ise "Ortanca Sinirotu". Türkce'de ayrica "oval yaprakli sinirotu" dendigine de rastladim ki, bu da yanlis bir benzetme degil hic. Ingilizce adi Hoary Plantain imis. "Aksacli sinirotu" yani. Buna bir anlam veremedim. Basbayagi pembe sacli bir sinirotu bu cünkü :)

Bu arada özellikle yaz kosularinda sinek, böcek isirmasindan muzdarip olan esime sinirotunu ögrettim. Kostugu yerler bu otla dolu zaten. O hatta kosuya baslamadan önce bir iki yaprak koparip sürüyormus ve bu yil hic böcek isirigi sorunu yasamamis :) Önleyici tip?! :)

2 yorum:

  1. vay sahaneymis hemen link vereyim dogakesife! kucuk yapraklilar simdi yerini saygiyla buyuk yapraklilara birakti digerinin cicekleri kurudu dagildi bile saga sola... Daha ne surprizleri var bakalim...

    YanıtlaSil
  2. Biz de Kardes Bitkiler'in Murver ve sari kantaron kremlerinden aldik. Murverli kremin icinde var sinirli ot.

    YanıtlaSil