"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Eylül 03, 2010

Iyi de plastik ne demek?

Fotograf: geoftheref


plastik Fr.plastique



1. Biçim verilmeye elverişli olan 
2. (Isı ve basınç etkisiyle biçim verilen) Organik ve sentetik olarak yapılan madde
3. Bu maddeden yapılan
4. mec. Esneklik

(TDK - Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü'nden)

Sözcügün ilk anlamina ve mecazi kullanimina diyecek yok. Bu noktada  plastiksiz bir yasam icin plastik cözümler bulmayi hedef ediniyorum kendime.

Plastigin daha kimyasal bir tanimi Vikipedi'den: "Plastik, karbonun (C) hidrojen (H), oksijen (O),azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementler ile oluşturduğu monomer adı verilen, basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak, polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir."

"Tanımdan anlaşılacağı üzere plastikler doğada hazır bulunmaz, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilir" diyor bir de Vikipedi. Dogada hazir bulunmaz ama bir kez bulundu mu da tam bulunur, dogayi binlerce yil terketmez. Plastikle ilgili en büyük sorunlarimizdan biri bu.

2 yorum:

  1. Kaucuk kendine munhasir bir vatandas ama hani polimerizasyon islemi anlatildigi icin ona dogal diyebiliriz! Sertlestirilmesi icin katilanlarla dogalliktan uzaklasiyor ama digerlerine gore bir nebze hani!

    YanıtlaSil
  2. Ört'menim, :)
    TDK'nin taniminda "organik" lafinin gecme sebebi örnegin kaucuk mudur? Kaucuk da -en dogal halinde bile- tanim itibariyle bir plastik midir yani simdi? Ilginc!

    YanıtlaSil