"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Aralık 22, 2010

Hindiba ölçüp biçiyor

Ilk kez Türkiye'deyken deneyip, burada da yazdigim, sadece kefirle mayalanan ekmek tarifini tam ölcüleriyle tekrar vermem icin yogun talep (tek kisiden ama yogun talep ;) gelmisti. Ben de Agustos sonunda bir kez yaparken, ölcüp bicip tam miktarlari not etmistim.  Birilerinin daha isine yarar belki diyerek, ölcülü tarifi de veriyorum:

6 bardak un (3 bardak tam, 3 bardak beyaz kullandim, size nasil uyarsa)
3 bardak kefir
1,5 cay kasigi tuz. (biraz daha fazla olabilir, nedense bu ekmek hic seker koymadigim halde biraz tatlimsi oluyor)

Karistirip toparlanan ama hala ele yapisabilen, hafif civik bir hamur yapiyorsunuz. Hamuru 21,5 derece oda sicakliginda , firin icinde ve maalesef 24 saate yakin beklettim, nedense burada uzun sürdü tam mayalanma ama Türkiye'de ve sicak havalarda daha cabuk olacagindan eminim. Ben orada aksam mayalayip sabah kahvaltisindan sonra ögleye dogru pisirmeye girisebiliyordum.

Mayalanma tamam olunca borcam veya kek kalibi gibi seyin icine yerlestiriyorum. Cünkü bu hamur gevsek oldugu icin toplamak , sekil vermek kolay degil. Somun yapip pisirmeye kalkisirsak yayilabilir. Ardindan 190-200 derece firinda 45 dakika sonra kontrol etmek sartiyla 1 saat pisirdim. Kontrol icin altina vurup "tok tok" sesi var mi bakacaksiniz. Bir de ortasina bicak batirdim , bir saat sonunda. Cok hafif yapiskan cikti; ama olacak o kadar. Eksi mayali ekmekler de biraz öyle olur. Sonra hemen yemiyorsunuz; biraz beklemek gerek. Hatta ne kadar beklerse icindeki islaklik o kadar azaliyor. Bu sirada tel izgara üstünde bekletmek en iyisi, ki buharini alttan atabilsin :)

*
 Bu arada kefir mayalamaya neredeyse bir aydir mecburi ara vermistim. Belki de daha fazla süredir... Hastaliklar vb. derken bir türlü zaman bulup, buzdolabinda bir litre sütün icinde bekleyen kefir tanelerini süzüp tekrar taze süte koyamiyordum. Bu hafta sonu basardim! Kefir tanelerine hicbir sey olmamis gibi görünüyor. Kefir tabii epey ekşi; onunla ekmek yapabilirim. Normalde bu kadar uzun bir ara verilecekse tanelerin buzdolabinda su icinde beklemesi önerilir. Süt icinde beklemeleri önerilmese de, dünyanin sonu degil demek diye hindibanin kefir seyir defterine not düsüyorum.

6 yorum:

  1. Yasasin bekledigim tarif geldi! Tesekkurler... Bu arada benim kefir anca uredi. Oldukca tombul ve minik bir parca seklinde. Kefir kardesime daha yollayamadim, coook mahcubum cok :( Kefir denince icim ciz ediyor bu yuzden bu aralar...

    YanıtlaSil
  2. yapmam mi?
    çok fena yaparım bunu ben...
    adını ana ana yerim üstüne bir de...

    Berceste üzülmesin...

    YanıtlaSil
  3. :)
    Hadi bakalim bekliyorum ekmek haberlerinizi :) Ama bu havada mutfakta uygun sicakligi yakalamak zor olabilir, demedi demeyin...

    YanıtlaSil
  4. Uğraşmış didinmiş ama ekşi mayalı ekmek yapmayı becerememiştim. Kefirli mayalamayı görünce gözleirm yuvalarından fırladı. Yarın denemem mi ben şimdi bu ekmeği?

    YanıtlaSil
  5. Cokbilmis,
    eksi mayayi pek cok kez denemis ve sadece bir kez tutturabilmis biri olarak bu ekmegi ondan daha kolay buldugumu söylemeliyim :) Ola ki tutturamazsaniz, biraz daha un ekleyip toplanir hale getirin hamuru ve surada bahsettigim tava ekmegini bir deneyin, hamur bosa da gitmez o zaman :)

    YanıtlaSil
  6. :))) İyi oldu bu tavsiye, çünkü ben kesin tutturamam ilk birkaç denemede :)))

    YanıtlaSil