Malzemeler: (250 gr. sekerleme icin)
350 gr. taze zencefil kökü
pismis zencefillerle ayni miktarda esmer seker, bir miktarda üzerine serpmek icin. (Ben esmer sekere de pek güvenmedigimden ham seker kamisi sekeri kullandim)
Yapilisi:
- Zencefilleri yikayin, soyun ve dilimleyin.
- Dilimlenen zencefilleri bol su ile tencereye alin. Kaynatin. Tencere kapagi kismen kapali olsun, su cok buharlasmasin. Yaklasik 1 saat düsük isida pissin. Zencefiller yumusamali ama erimemeli.
- Zencefili süzüp tartin. Ayni miktarda seker ve iki yemek kasigi su ile yeniden pisirmeye baslayin. Orta isida yaklasik 20 dakika pissin. Bu sirada tahta bir kasikla karistirmayi ihmal etmeyin.
- Zencefiller camsi, parlak bir görünüm kazandiginda ve yapiskan bir hal aldiginda isiyi düsürün. Zencefiller kristallesmeye baslayana dek karistirarak pisirmeye devam edin.
- Büyük ve derin bir firin tepsisine seker serpin. Zencefilleri firin tepsisine yayin, sekerle kaplayin. Bu arada tek tek tanelerin birbirine yapismamasina dikkat edin. Soguyunca steril bir kaba koyun.
Serin ve karanlik ortamda 3-6 ay dayanirmis.
--O--
Ev yapimi recel, tursu, makarna, sekerleme vb. askim en az 4-5 yillik. Ilk denemelerimi sincap dogmadan önce yapmistim. Sonra öyle teskilatli mutfak isleri hayal olmustu tabii. Azimle ekmek, eksi maya, yogurt, kefir yapmaya devam ettiysem de diger ev yapimi güzelliklere kitaplarda, internette bakip ic gecirmek zorunda kalmistim. Sincabin anaokuluna baslamasiyla, benim de mutfakta büyük projeler dönemim yeniden basladi. Bir hafta önce kütüphaneden aceleyle sectigim bir kitabi karistirirken farkettim ki sadece recel ve tursudan bahsetmiyormus. Icinde aromatik yaglardan ev yapimi makarnaya, baharatli sirkelerden Alman usulü ekmeklere, kurutulmus elmadan yagda enginara kadar bir milyon sey var. Körün istedigi bir göz, Allah verdi iki göz.
Afiyet olsun! Bu Mart ayı hepimizi çok üzdü, dediğin gibi biraz tatlı yemek ve konuşmak hiç fena olmaz:)
YanıtlaSilAnlayamadığım ya da kaçırdığım iki nokta var, birincisi zencefiller kaynatılmadan önce soyulacak mı? İkincisi, zencefillerin kaynadığı "bol su" süzme sonrası dökülecek mi?
Bu arada birinci ağızdan aldığım bir bilgiye göre her sabah bir kaşık zencefil reçeli kolesterolü inanılmaz düşürüyormuş, bu da aynı işi görür belki.
Jale Hanim,
YanıtlaSilZencefil pisirmeden önce soyuluyor. Kaynadigi bol su atilmasa iyi olur ama öylesine aci ki ben ne yapacagimi, nerede kullanacagimi bilemedim ve attim. Beste kizdi bana niye attin diye :)