"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Haziran 14, 2011

Basit


Sincabin anaokulundaki dogumgünü kutlamasinda cocuklara dagitmak icin kagit topaclar yaptim. Aslinda tam üc ay önce karar vermistim yapmaya ama üc gün kala baslayinca tam bir deli isi oldu. Her bir topac icin üc kagit katlanip birlestiriliyor. 60 kagit katladim ince ince. Pastel renkli kagitlar kullandim; akide sekeri gibi oldular bana kalirsa :) Umarim sevmistir cocuklar. Hepsini olabildigince ayri renk kombinasyonlariyla olusturmaya calistim. Orada olup hangi cocuk hangi topaci secti görmek isterdim.

Kagitlari katlarken farkettim:
- "An"a yogunlasma egzersizleri icin kagit katlama harika bir firsat. Hatta neredeyse meditasyon gibi bir sey.
- Insanoglunun elini ve aklini ayni anda mesgul edecek; kücük, basit ugraslara gereksinimi var.
- Kagit harika bir malzeme!
- Insan 20 tane topac yapinca artik aklina iyice yazabiliyor nasil yapildigini, gözü kapali katlamaya basliyor :)
- Bugünlerde blogun basliginda yazan özlü söz var ya: "Bir yapının dehası basitliğinde yatar. Karmaşık bir şeyi herkes inşa edebilir" . O öylesine bir söz degil. Dünyayi böylesine basit, böylesine harika, böylesine islevsel tasarimlar kurtaracak. Bi de güzellik tabii. Gerisi fasa fiso.  

Bu arada bunlar lafta topac degil, tam bir tasarim harikasi. Gercekten dönüyorlar. Su degerli insan tarafindan gelistirilmisler. Suradaki kitap kapagina ve asil Dilek'in surada yayinladigi videoya bir bakmali. 

15 yorum:

  1. A-aaa anne ve bebişi olmasa senin tümde kaybolduğundan emin olcaktım.. Meğer hemen yanıbaşımızdaymışsın.. Sevindim senden bir yer olduğuna buralarda..

    YanıtlaSil
  2. Deli Anne'cigim,
    Ben zaten hep buralardaydim. Acaba sen beni YavruSu'nun annesi adasimla mi karistirdin? Ben de özlüyorum onun yazilarini...

    YanıtlaSil
  3. Evreeeen, muhtesem, hatta muhtesem otesi olmuslar :) Ellerine saglik. Hem hediye olarak ne kadar guzel bir dusunce. Ben bayilmistim. Bocukten cok oynadigimi da itiraf edeyim :P

    Fotograf gorebilmek de cok hosuma gitti, mutlaka devam! Senin gozunle gormeyi ozlemisim!

    O an durumu evet aynen oyle, ben neden patchwork'u cok seviyorum zannediyorsun? ;-)

    Muzikle de dans ediyoruz haberin ola... Insanlari da dogayi da seviyoruz, dileriz kurtaririz birseyleri...

    YanıtlaSil
  4. Linkini verdigin sarkiyi dinliyorum bir yandan, gozlerim dolu dolu ama huzun degil, sevinc-heyecan-ozlem karisimi bir sey. Iyi ki varsin; yine ne guzel yazmissin, "basit, islevsel ve guzel" :)

    Bu origami olayini cok severdim, topaclari gorunce cok heves ettim, minik parmaklar da ne guzel ceviriyor oyle, Berceste'nin blogundan baktim. Kutuphaneden bakacagim ben de mutlaka.

    P.S.: Evren benim yerime de yaziyor sagolsun, Deli anne :) Selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Su'nun annesi Evren, sizi cok ozledik! Bari bize acik yap blogu, yazmasan da eski yazilardan yararlanalim. Ne bencilim degil mi :P Saka bir yana gercekten kitaplar mesela, bakacagim bakamiyorum. Sana soracagim soramiyorum. Heryerden kactin bacim, bu kadar ulasamamak da kotu sana :(

    YanıtlaSil
  6. Evren,
    Topaci ararsan yeni kitaplara bak. Onlar da oluyor. Ama genel olarak kütüphanede cok hos origami kitaplari bulacagindan eminim. Sesini duymak her zamanki gibi güzel.

    Dilek,
    Patchwork de güzel bir örnek. kumas da ne güzel bir malzeme :)
    Evren'in aklini celme. Güzel ve takdir edilesi bir sey yapiyor. Bitince en güzel yazilarla döner gelir yine. O zamanda dek dokunmamali, o istemezse :)

    YanıtlaSil
  7. Ben blogu acsin diyorum, yokum isim var ellemeyin beni desin, eski yazilari okuyabilelim en azindan Evren :) Yoksa evet dediklerin dogru, guzel birsey yapiyor :)

    YanıtlaSil
  8. hemen yapmam mı ben bundan... Harika!!

    YanıtlaSil
  9. nasil yapılıyor? linklerde bulamadim..

    YanıtlaSil
  10. Hah! Birisi "nasil yapiliyor bu?" diye sorarsa ne diyecegim diyordum ben de. Cünkü maalesef internette cok aramama ragmen bulamadim link vermek icin. Yeni bir katlama teknigi imis , ondan sanirim. Aslinda cok orantisal, geometrik katlamalardan olusuyor. Sana yaziyla bile tarif etsem anlarsin. Deneyelim mi? :)Olmazsa ben daha sonra postayla gönderirim bir tarife...

    YanıtlaSil
  11. Ah Berceste, ah Evren :) Sizin yazdiklarinizi okudukca icim gidiyor... Ikiniz de cok tatlisiniz! Bir seyler dusunuyorum hele, su yeterlilik donemim bir gecsin... Sagolun dusunceli arkadaslarim benim :D

    YanıtlaSil
  12. Evren cok guzel bir dusunce, ellerine saglik :)
    Su'nun annesi Evren, blogunu ben de ozluyorum.Cok yorum yazan bir okuyucun degildim ama seviyordum blogunu :)

    YanıtlaSil
  13. Isil cok tesekkurler! Duygularimiz karsilikli elbet :) Yalniz ben senin yalnizca tek bir blogunu biliyordum, bugun digerlerini de ogrenmis oldum :) Ne guzel seyler yapmissin/yazmissin, sizin gibi insanlari okudukca umut doluyorum. Cok sevgiler :)

    Bu arada Evren'in blogunda da kendi blogum gibi yorumlara cevap yazmaya basladim :P

    YanıtlaSil
  14. Yaz Evren'cigim, istedigin gibi :)

    YanıtlaSil
  15. Evren, Evren'in blogu ozgur yoruma acik biliyorsun :) Sesini duymak bizi sevindiriyor, eminim ev sahibimizi de sevindiriyordur :) O yuzden lutfen yaz :)

    YanıtlaSil