"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Haziran 26, 2011

Sukkulent kokteylinde son durum



Kokteyl ögretmenim Asortik Krep'e sevgilerimle... (bkz. 1, 2)
Altta : Mavimsi acik yesil tombul yapraklar:  Sedum burrito
Ortada: Lithops / Yasayan taslar /Lebende Steine
Üstte: Koyu yesil yaprakli. Satin alirken adini söylemislerdi , ben not etmeyi unutmusum. Burayi sevdi; müthis yayilmaci.

Sag altta:  Tek dal halinde Portulava grandiflora (Portulakröschen). Türkce'de "kedi tirnagi" deniyor sanirim.  Markette saksilar icinde satiliyordu. Kirilip kenara düsmüs bir dal gördüm. Seytan dürttü, saksiyi alacagima dali alip eve geldim. Icim biraz huzursuz ama sukkulentleri taniyan her bahcivan da benim yaptigimi yapardi zaten. Bakalim tutacak mi?
Sag ortada: Ne oldugunu bilmedigim bir bitki. Sukkulent oldugundan neredeyse eminim. Sokakta buldum. Yavas büyüyor.
Sag üstte: Tekrar bir parca Sedum burrito. Kendi kücük saksisindan buraya tasirken sincabin ilgiyle atilmasi sebebiyle kirilan parcaydi. O da ayrica tuttu.

17 yorum:

  1. O yasayan taslarin hayraniyim ben! Masallah succulentlere :)

    YanıtlaSil
  2. Evren, müthiş olmuş, bayıldım :))
    Benden esinlendiysen de gurur duydum seninle,teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. çok güzeller, hepsinden istedim bir anda... Senin elinde herşey büyüyor, ne enerji bu şaman kadın:)

    YanıtlaSil
  4. bayıldım kokteyle..ben de yapmıştım ama 2 çeşit kaldı geriye..

    YanıtlaSil
  5. Dilek,
    bakimlarinin zor olacagini düsünerek erteleyip durmustum ben yasayan tas almayi. iyi geciniyoruz. bulursan düsünme al derim :)

    Asortik Krep,
    Sizden esinlendim evet, ama sizinkilerin yanina yaklasamaz henüz.

    Burcu,
    sadece toprak ve su. sonra onlar karar veriyor büyüyüp büyümeyeceklerine :)

    Buket,
    Güzel bir bahceniz oldugunu gördüm. Tekrar denemeye deger :)

    YanıtlaSil
  6. Eh sayenizde bir yaşıma daha girdim:)))

    YanıtlaSil
  7. Evren, buralarda hic gormedim onlardan desem! Asortik Krep'im sende var mi yasayan taslardan? Varsa bir Istanbul gelisi belki bahane olur yuzyuze gorusmemize :)

    YanıtlaSil
  8. Dilek'cigim,
    Sen yine görüs Asortik Krep'le ama benim bildigim istanbul'da kaktüs ve sukkulent üzerine uzmanlasmis bazi seralarda var lithopslar. Aklinda olsun.

    YanıtlaSil
  9. Berceste, bana Mine hanım ( mine flora) hediye etmişti ama yaşatamadım.Evren benden usta çıktı.
    Ben gelirken sana kaktüs kokteyl getirebilirim gelirken, çünkü seninle tanışmak istiyorum :)

    Lithopslar özel bir tür, bende çok seviyorum.Bir kere tohumdan denedim ama yetiştirmek çok zor oluyor tohumdan, hazır alıp deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  10. Asortik Krep, benim ustaligimdan degil inanin. Acemi sansidir olsa olsa :) Ben tohumdan büyütmeyi de denemek istiyorum aslinda. Nedir oradaki güclük? Cimlenebilmis miydi sizin denediginiz?

    YanıtlaSil
  11. Asortik Krep'im, bulusmaya bahane cok :) Sen haber et yeter ki! Bu lithopscuklar cok ilginc bir tur oldugu icin dikkatimi cekmekteler. Evren, o seralari da merak ettim dogrusu ama pesine dusmem cok mumkun gorunmemekte. Vardir bir zamani, cikar elbet bir sekilde karsima :) Allah buyuk, bak mecliste isten attirdigi adamin onunde yemin edenler var :)

    YanıtlaSil
  12. Zamanini bekleyenler dernegine hos geldin :)

    YanıtlaSil
  13. Evren, kaktüsü tohumdan büyütmek bence zor bir iş.Tohumlar tutsa bile büyütmek beceri ve ilgi işi,sanırım birde Fethiye çok sıcak geldi tohumlara.Belki siz daha başarılı olabilirsiniz ben fazla ilgilenemedim.
    Kaktüs tohumu için kardeşlikler var bitki sitelerinde ya da online satış yapan siteler, birde kaktüs dernekleri var artık ülkemizde üye olmanı tavsiye ederim,oradan bilgi edinebilirsin.Benim takip ettiğim google da bir grup var,sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum.Linkini yollarım maille.

    Berceste, ya mine hanımın sitesinden alacağım ben (www.mineflora.com), ya da geldiğimde ziyaret edeceğim onu.Lithopslar çok etkileyici bir tür,ben de çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  14. Asortik Krep,
    burada lithops tohumlari satildigini gördüm. aklimda onlar var nicedir. sadece cesaret edemedim. alirsam hep beraber bir lithops kardesligi olayina gireriz :)

    YanıtlaSil
  15. Bence tamam kardeşim :)

    Yoğurt kabı gibi bir kapaklı kap bul önce.Sonra da içinde taş bulunan ama çok ince bir kum bulman gerek.Bu tarz bir kuma tohumları resmen üstüne döker gibi yapıp bırakıyorsun ama bu tohumlar nerdeyse gözle görünmüyor :) Eline bir kürdan alıp attığın tohumları örtüyorsun.Sonra da sera etkisi göstersin diye üstüne kapağını kapatıyorsun.Her gün iki defa kontrol edip su serpiyorsun.Bir gün bir bakıyorsun tohumlar yeşermeye başlamış ama sularken suyun onları toprağın üstüne atmamasını sağlaman gerekiyor.Benimkiler bu aşamayı gördü ama ben hem temmuz sıcağına kaldım, sanırım suyunu eksik verdim ve kapağını açmayı ihmal ettim hem de bunu her gün iki kere yapmadım.Sıcak olduğu için ve ben çok yoğun olduğum için kaybettiğimi düşünüyorum.Tekrar denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  16. Tamam, tesekkürler bu bilgiler icin. Ben cahil cesaretiyle yaklasirdim konuya. Bunlara dikkat edecegim.

    YanıtlaSil