"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Haziran 10, 2011

Zihniyet yenilenmesi


Posta kutumuzdan simdi de yukaridaki yapistirma cikti. "Almanya yenilenebilir!" yaziyor nükleer enerjisi simgesinden yesil bir rüzgar türbinine dönüsen logonun üzerinde. Sözcük oyunu hosuma gitmedi degil. Bir de su canim vatanimi bir yenileyebilsek...

Fakat bu kez sincabin bisikletine yapistimak konusunda cekimserim. Birincisi zaten bisiklette yapistiracak yer kalmadi. Ikincisi ve daha önemlisi, gecen gün lafta kalmayip uygulamaya gecmek adina bir arastirma yaptim, aklima takilan seyler var.

Belediyenin uzun zamandir yenilenebilir enerji kaynaklarindan elektrik sunan bir hizmet opsiyonu var. Su an kullandigimiz elektrik enerjisinin %14'ü atom enerjisinden, %54`ü fosil yakitlardan ve sadece %29'u yenilenebilir enerji kaynaklarindan geliyor. Yeni (ve tabii ki daha pahali) tarifeye gecersek, elektrigimizin  %100 yenilenebilir kaynaklardan saglanacagi garantisi veriliyor. Ancak daha detayli bakinca, bu %100'ün, %100 su gücü yani hidroelektrik enerji santrali demek oldugunu gördüm. HES'ler de sütten cikma ak kasik degil, bilindigi üzere.

Icime sinmedi bu yüzden. Hem yeterince irdelemeden yeni tarifeye gecmek, hem de yukaridaki logoyu tartismasiz kabul etmek. "%100 yenilenebilir enerji kaynagi" ifadesinin arkasinda rüzgar ya da günes enerjisi olsaydi da, kendimizi aldatmis olabilecegimizi farkediyorum cünkü. Bütün bir ülkenin enerji ihtiyacini saglayacak kadar cok günes paneli veya rüzgar türbini cevre masumu olarak kalabilecek mi?

Elbette dönüp dolasip "HES atom enerjisine yegdir" noktasina gelecegiz sanirim. Fakat asil dönüp dolasip geldigimiz nokta su:
"En temiz enerji hiç kullanılmamış enerjidir."

 Bunun için ise epey bir zihniyet yenilenmesine ihtiyac var. Greenpeace tamamen haksiz da degil.

Dipnot: Türkiye'deki alternatif/yenilenebilir enerji  kaynagi taraftarlarinin da böyle akilda kalici, carpici logolari var mi? 
Varsa niye benim haberim yok?
Yoksa niye yok?
Yoksa blog camiasinin cizer-boyar-tasarlar üyeleri bunu üstüne alinir mi?

3 yorum:

  1. evrencim mimlendin, tarafımdan :)

    http://cafeyasam.blogspot.com/2011/06/gck-seyler-uzerine.html

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Benim bildigim boyle bir cikartma, logo vs yok. Bu zimbirtilarin da hicbirisi sutten cikma ak kasik degil ne yazik ki :( Bize okullarda HES'lerin faydalarini okutup durdular ilkogretimde, lisede, simdi zararlarini ogreniyoruz ve dedigin gibi en iyisi kullanilmayan noktasina geldik bile. Turkiye'de ruzgar enerjisi icin genelde fertlerin, fabrikalarin girisimlerini gordum. Hatta gecen hafta TEM'den Silivri'ye dogru uzanan yol uzerinde pek coguna rastladim, mutlu oldum. Keske o mutluluk hep surse...

    YanıtlaSil