Ben aslinda cocugu hastalandiginda yürek serinligini koruyan ve rahat kalabilen bir anne olabilmek istemistim. Pek basarabildigim söylenemez. Atesle imtihanimiz malum. Öksürük konusunda ise esimin endiseleri vardi. Ailedeki ciddi kronik bronsit vakalari sebebiyle. Böylece bazen sirf onun icini rahatlatabilmek adina sincabin en kücük öksürügünde kendimi doktorda bulur oldum.
Cocuk sahibi olmadan önce okuluna gitmemenin eksikligini hissetmeyen var mi? Keske su isin bir okulu olsaydi demeyen? Sincabin ilk soguk alginliklarindan birinde gittigimiz doktorla söyle bir diyalog gecmisti aramizda:
Ben - Öksürüyor da doktor bey.
Dr - Produktif mi, yoksa kuru öksürük mü?
Ben - Himm, seyy, produktif sanirim,
Ben - Himm, Kuru da olabilir.
Ben - Sanirim her ikisi de var.
Ben - Yani acikcasi ben produktif öksürükle kuru öksürügü tam nasil ayirabilecegimden de pek emin degilim.
Doktor söylediklerimi sessizce dinledikten sonra dönüp bilgisayarina birseyler yazdi. Bugün bile "Anne kuru öksürükle produktif öksürügü ayirt etmeyi bilmiyor. Cocuk yakin takibe alinmali" türünden bir sey yazdigindan süphelenirim :D Muayene odasindan elimde hangi kritere göre verildigi süpheli bir öksürük surubu recetesiyle ve icten ice yikilmis olarak cikmistim. Sözlü imtihanda cuvallamis bir cocuk gibiydim. Anne-babaligin bir okulu olsaydi, hemen o gün gidip kayit olacaktim.
Sincap iyi bir ögretmendi neyse ki. Zamanla bana her cesit öksürükten güzel örnekler sundu. Sahada uygulamali ögrenmis oldum. Esimin bronsit öksürügü korkusu ise hala devam ediyordu. Sonunda her öksürükte en gec 3. gün kapisini caldigim doktor (bu seferki iki cocuk annesi, sahadan da tecrübeli) bana nazikce her öksürügün doktora gelmek icin bir sebep olmadigini animsatti :) "Bizde ailecek 'akcigere inen öksürük fobisi' var doktor hanim. Zararsiz, ufak öksürüklerle ciddi akciger enfeksiyonlarindan kaynaklanan öksürükleri nasil ayirt ederiz?" diye sordum ben de. Bizi oldukca rahatlatan üc sey anlatti:
1) Ciddi bir akciger enfeksiyonu cok yüksek olasilikla (%99 kadar yüksek bir olasilikla) yüksek ates esliginde seyreder. Dolayisiyla cocugunuz ates olmadan öksürüyorsa rahatlayabilirsiniz. Elbette basit üst solunum yolu enfeksiyonlari da ates yapar. Ama akciger enfeksiyonlari genelde bakteriyel kaynaklidir. Ates cok yükselir, cocugun genel durumu da farklidir.
2) Ciddi bir akciger enfeksiyonunda, bronslarin dolmasi durumunda cocuk öksürürken, nefes alip verirken "hirlar", öter. Normalde duydugunuz nefes ve öksürük sesinden farklidir. Nefes alip verirken normale göre zorlanir. Fark edilir.
3) Uzayan öksürük akcigere inmis öksürük demek degildir. En basit grip vakasinda bile, tüm belirtiler kaybolduktan sonra öksürük haftalarca devam edebilir; normaldir. (Kendimden de biliyorum, öyledir).
Bu yil herzamanki doktorumuzun muayenehanesinde bir baska doktor daha calismaya basladi. Bazen de o muayene etti sincabi. Ardarda kuru öksürük kriziyle gecen bir iki gecenin ardindan muayeneye gittigimizde,bize sorunun odadaki kuru hava oldugunu, sadece basucuna nemli bir bez ya da havlu asmamizi önerdi. Bunu zaten yaptigimi söyleyince "öyleyse yatmadan önce odadaki havanin buharlanmasi, nem miktarinin arttirilmasi iyi olur" dedi. Türkiye'deki es-dost cocugundan alisik oldugum icin "buhar makinesi mi almaliyiz?" diye sordum. "Yoo, hic gerek yok, cocuk yatmadan önce odada kapagi acik bir su kaynatma cihazi calistirin yeter" dedi :) Icimdeki herseyi didikleyen annenin ayaklandigi bir gündü. "En kötü ihtimale karsi, bir öksürük surubu yazmayi düsünür müydünüz?" diye sordum. "Bence hic gerek yok, hem yazsam bile ise yariyor mu sizce o öksürük suruplari?" diye yanitladi. Gülümsedim; dogru, uzun zamandir bu izlenimi tasiyordum ben de. Sincabin öksürügünü kesmekte gercekten ise yaradigini hissettigim hic bir surup olmamisti o güne dek.
Evet, öksürük bazen cok ciddi bir hastaligin belirtisi olabilir. Kroniklesebilir, ihmale gelmez, ciddiye alinmalidir. Ama cocuk hastaliklarinin büyük cogunlugunda öksürükten asil rahatsiz olanin cocuktan cok, etrafindaki büyükler oldugunu seziyorum. Icimizden biri endiseli bir tonda "Öksürüyor bu?...", ya da "Gecmedi su öksürügü hala..." demeye görsün, odadaki bütün yetiskinlere bulasiyor endise. Asil önemli olanin, öksürügün sebepleri ve pratik basa cikma yollari konusunda bilgilenmek oldugunu düsünüyorum.
Dün bambaska bir sebeple doktor muayenehanesinde beklerken bir yaziya denk geldim. Tam da demek istedigim seyi anlatiyordu. Aynen aktariyorum simdi. Bunlar telif hakki vb.den bagimsiz her anne-babanin bilmesi gereken seyler. Cocuklarda görülen 6 cesit öksürükten bahsediyor ve her birinde nasil davranmamiz gerektigine dair öneriler siralaniyor:
---
Soguk alginligi öksürügü ( Produktif öksürük yani) :
Klasik öksürük. Nezle ya da ses kisikligi esliginde görülür. Sebebi cogunlukla virüslerdir. Bunlarin disinda belirtiler de varsa ya da öksürük iki haftayi gecmesine ragmen düzelmemisse doktora gidilmelidir. 6 aydan kücük bebeklerde öksürük mutlaka gecikmeden, beklemeden doktora gitmek icin bir sebeptir.
Ne yapilabilir?:
- Bol su ya da cay gibi duru sivilar icirmek (Cay, bitki ya da meyve cayi tabii, siyah cay degil)
- Ortamdaki havanin nem oranini yükseltmek (En basitinden kaloriferi kisin, kapatin. Buna karsilik cocugu kalin giydirin)
- Geceleri uyurken cocugun vücudunun üst kismini yükseltin. Bu solunumu kolaylastirir ve iltihabin daha kolay akmasini saglar. (Bebeklerde silte altina büyük bir klasör koymak ise yarar) (Benim notum: Sincabin gece öksürüklerinde en cok ise yarayan sey budur. Cocuklar biz yetiskinler gibi gece uykularinin arasinda da bogazlarini temizleyemiyor sanirim. Ya da kücücük bogazlari bizimkinden daha kolay tikaniyor. Öksürügü varsa, mutlaka gece yatmadan arti bir yastikla takviye ediyorum bu yüzden. Bazen o da yetmez, gece kalkip 15-20 dk. kadar kucagimda yari oturur pozisyonda tutarim. Kendi kendine bogazini temizlemeye basladigi hemen farkedilir, sonra da uykuya dalar hemen. Bebeklerde basin altina ek yastik yerine, silte altina yükseltici herhangi bir sey öneriliyor. Cünkü zaten bebeklerin normalde de yastiksiz, pürüzsüz yüzeyde uyumasi tavsiye edilir. O yüzden yattigi yüzeyin üst kisminin bütün olarak alttan yükseltilmesi gerek.)
- Sirta ya da gögüse cocuklara özel bronsiyal balsamlar sürülebilir. Isitici bir etkisi vardir ama bazi ciltler alerjik reaksiyon gösterebilir (Benim notum: Bu tür ürünler yogun eterik yag iceriyor genelde. Okaliptüs, Kafuru, Nane, vb gibi. Bu tür eterik yaglar 6 aydan kücük bebeklerde kullanilmamasi gerekiyor. Bir kac damlasi bile solunum yollarinda bir tür felc yaratip daha ciddi sorunlara yol acabiliyor cünkü. Sahsen Vicks de kullanmiyorum. Cünkü icindeki temel yag bitkisel degil. Vazelin, yani petrol türevi. Bu tür bir ürün mutlaka doktora sorup, eczaneye danisip alinmali bence.)
- Rezene, anason ve kümmel (bu Almanca'si, Türkce'de Karaman kimyonu diye biliniyor olabilir. Bildigimiz kimyondan tamamen farkli) tohumlarini iceren bir öksürük cayi yapilabilir. Ihlamur ve diger cicek caylari alerjiye sebep olabileceklerinden dikkatle kullanilmalidir. Öksürük cayi tatlandirilarak verilebilir.
- Klasik gögüs sargisi. Gögüs üzerindeki isi kan dolasimini arttirir ve böylece iltihabin sökülüp atilmasini kolaylastirir. (Bu yöntem Almanya'da cok kullanilan geleneksel bir tedavi yöntemi. Türkiye'de de benzer uygulamalari duyuyorum. Gögüse isitilmis herhangi bir seyin -patates örnegin- sarilmasi mantigina dayaniyor. Ama rastgele degil, bir bilence yapilmali bence; baslibasina uzmanlik konusu)
Zaten tahris olmus bogazda, soguk hava ya da kuru kalorifer havasinin, ev tozunun, ince tozun ya da küf gibi alerjenlerin tetiklemesiyle olusur. Nöbet seklinde gelebilir; agri/aciya sebep olur, bogazi temizlemez.
Ne yapilabilir?
- Ilik dus
- Ortama nemli bez ya da havlular asmak. Kaloriferi kismak, cocugu kalin giydirmek.
- Inhalasyon
- Balli ilik süt ya da cay bogazi yumusatir. (Sütün bogazda balgami arttirma özelligi oldugunu biliyorum. Bu yüzden produktif öksürükte önerilmez. Bunun tek istisnasi anne sütü alan bebekler; onlara süt yasagi yok :) )
Akut bronsitin sebebi cogunlukla virüslerdir. Genellikle cocuk öncesinde bir nezle ya da bogaz enfeksiyonu gecirmis olur. Bronslarin yüzeyinin iltihaplanmasiyla öksürügün sesi degisir. Brons iltihabi, kaslarin kasilmasina sebep olacak kadar ileri düzeydeyse tikayici (obstruktif) bronsitten bahsedilir. Cocuk özellikle nefes verirken islik sesi gibi "ötüyorsa", gecikmeden hemen ayni gün doktora gidilmelidir. Soluk verirken herhangi bir zorlanma hicbir zaman normal degildir ve acikliga kavusturulmasi gerekir. Cocuk ne kadar kücükse, doktora o kadar cabul gidilmelidir! Antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Neler yapilabilir?
- Doktor tedavisine ek olarak,
- Dinlenme, temiz hava, bol sivi
- Gögüs sargilari ve iltihap sökücü caylar
Tipik özelligi özellikle gece uykudan uyandiran ve köpek havlamasini animsatan (tok sesli) bir öksürüktür. Ses kisikligi da görülür. Cocugun nefes alisi belirgin sekilde duyulur. Bu hastalikta iltihap girtlakta, ses telleri civarindadir ve buradaki dokularin sismesiyle solunum yolu daralir. 9 ay-5 yas arasi cocuklarda cok görülür (Gercek croup öksürügü sadece difteride görülür ve cok nadir rastlanir) . Sebebi genellikle virüsler, islak.soguk hava ve hava kirliligi ve ortamda sigara icilmesidir.
Ne yapilabilir?
- Sakin olun, cocugunuzu da ancak böyle sakinlestirebilirsiniz.
- Cocugunuzu dik tutup bir battaniyeye sararak balkon ya da acik pencere önüne getirin. Serin hava solumasini saglayin.
- Daha önce benzer bir kriz yasamissa, doktor tarafindan bir kortizon fitili verilmis olabilir. Fitile ragmen gecmeyen krizlerde hemen hastaneye gidin.
- Cocukta bir egilim belirlenmisse, önleyici olarak serin, nem orani yüksek ve temiz havali odada uyumasina dikkat edin. Bütün evde sigara yasagi!
Asilanmis cocuklarda da görülebilir. Sebebi bakteriyeldir. Özellikle geceleri gelen agir, kusmaya sebep olacak sekilde tikayan öksürük kriziyle kendini belli eder. Mutlaka doktora gidilmelidir. Teshis ne kadar erken konursa, iyilesme o kadar hizlidir. Antibiyotik tedavisi gerekir.
Aliskanlik öksürügü:
Genellikle bir soguk alginliginin ardindan acik agizla, havlar sekilde öksürük. Genellikle cocuga bir sey soruldugunda ya da bir sey istendiginde. Baska bir belirti yoksa, aliskanlik öksürügünden bahsedilir. Cocuk uykusu arasinda ya da dikkati dagildiginda öksürmez.
Ne yapilabilir?
Zor gelse de öksürügü duymamazliktan gelin. Cocugun bunun disinda yeterli ilgi,alaka gördügünden emin olun.
---
Farkettiysen makalede bahsedilenler bir yana, öksürükte kullanilabilecek özel caylara, sogan ya da turptan imal edilen ev tipi dogal suruplara, gögüs sargilarina vb.ne hic girmiyorum. Cünkü sincaptaki tecrübem, cocuklarin bu tür seylere karsi icgüdüsel bir direnisi oldugu yönünde. Sincabin mottosu su: "Rezeneli bal hayir, aspartamli öksürük surubu evet!" Dolayisiyla teoriden cok iyi bildigim bu receteleri, pratikten onaylayarak sunamiyorum. Ama bende ise yarardiklari bir gercek. Belki de "Hindibanin öksürükle imtihani - II" ya da "Yetiskinlerde Öksürük" baslikli bir yazi daha yazmaliyim.
Yalniz öksürük konusunda bu kadar laf üretme kapasitemin oldugunu ben bile bilmiyordum!
Valla tebrikler. Babamın bir fıkrası vardı, Nasrettin hoca minareden düşmüş, doktor çağıralım demişler, hayır, bana daha önce minareden düşen birini getirin demiş. Sizinki de böyle oldu.
YanıtlaSilBelki bir küçük öneri de ben yapabilirim. Çocuklarda öksürükte sorunu büyütücü nedenlerden birisi de geniz akıntısı olabiliyor. O yüzden özellikle burnun açık tutulmasına yarayan tuzlu su solüsyonları ve doktor önerisiyle burun damla veya spreyleri çok faydalı oluyor. Özellikle gece yatmadan önce güzel bir burun temizliği rahat bir gece sağlayabiliyor.
:) çok guzel yazi olmus ben çok guldum bu endiseli yakinlarin baskisina! Leo oksuruk surubu icmeden buyudu, birincisi yararina inanmiyorum, ikincisi icerigini okuyunca ilaclarin fenalik geciriyorum. Istanbul'dayken hastalandi leo ve bayagi uzun surdu atesi normale gore, iki kere doktora gittik bu arada ben insanlarin aaa cocugun gogsu otuyor, oksuruyor basta annem panigi ile daha da panik oldum! benim gozden kacirdigim birsey mi vardi? doktor oksuruk surubu verdi ikinci gidisimizde tabi. Yan etkilerini okuyunca gene vermedim icsesimi dinledim ama 1 gun daha surseydi verecektim, genel durum iyiye gidiyordu neyse ki gerek kalmadan atlatti.Beni oksuruk surbu dusmanlar sinifina sokabilirsin. Leo'nun odasina kalarifer yanmaz aksam annem yatirayim dedi bir gittim ayagina corap giydirmeye calisiyor!!!!! sarmis sarmalamis bebek gibi bebekken bile penye ile orterdik Leo hicbir zaman sicakta yatmadi! ama Turk insaninin genlerine islemis hurfeler var bir turlu kurtulamiyorlar! Hemeopati denedin mi? Birde siddetle polen oneririm bizde cok ise yaradi bagisikligi guclendirmede...tum hastaliklar yavrulardan uzak olsun tabi...
YanıtlaSilHande,
YanıtlaSilsabah ilk yorumu sizden görünce korktum dogrusu uzmanindan itiraz var diye :) Neyse, degilmis :) Oglum burnuna damlaya da siddetle itiraz edenlerden. Cok randimanli kullanamiyoruz ve acikcasi ben kendim kullandigimda da deniz suyu solüsyonlarindan cok yarar göremiyorum. Yanlis mi kullaniyorum acaba?
Beste,
Büyük bir öksürük sorunumuz yok aslinda, biz büyüklerin büyüttügü bir öksürük sorunumuz var :) Haliyle anaokulundan aliyor kis sezonunda. Ne zaman hastalansa, soruyorum arkadaslarinda da var. Ben corapla yatiranlardan ve yaz-kis atlet giydirenlerdenim ama genel olarak o üsüyorum demiyorsa zorla kazak, hirka, yelekle pesinden kosturmuyorum. Evde az kalorifer yakma aliskanligindayiz, buna da alisti. Sicagi aramaz pek. Türkiye'de hastalaninca biraz fazladan endiseleniyorum cünkü her ülkenin kendine özgü mikroplari var ve baska bir ülkeden gidince bünye aliskin olmadigi icin carpabiliyor (benim teorim) :)
gene ben takintiliyiz ya simdi sira kummel'de:) cuminicus degil diyorsun carvi'mi peki? karaman'da anason'da kimyon'da yetistiriyorlar bildigimiz kimyon cumunicus yani! imza: kummel pesindeki kedi
YanıtlaSilCuminum degil, Carum carvi. Alman ekmeklerinin tipik baharati olan. Bu baharatin adinin Aygen'lerin kitabinda Karaman kimyonu diye gectigini animsiyorum. Tek referansim o. Emin olmak icin bakarim yine istersen, kitap elimin altinda. Bak anavatani Önasya ve Akdeniz diyor Almanca Wikipedia. Ne tuhaf, ben hic rastlamadim Türkiye'de...
YanıtlaSilVallahi bravo! Ben de oksuruk konusunda bu kadar laf okuma kapasitemin oldugunu bilmiyordum ama bir solukta okudum :) Eline saglik! Aydinlandik. Ben de hic oksuruk surubu kullanmadim bizim yavruya. Babam da hep oksuruk uzun surer ama kendi kendine gecer der. Tabii nefes alma zorlugu yasamiyorsa, gogsu inip inip kalkmiyorsa. Bu arada farkli ulkelerin farkli virusleri olabilecegi gibi, farkli ilaclari da oluyor. Bana gecen yil revirden oksuruk icin verdikleri ilac 'drug' etkisi yapmisti. Halisunasyonlar gorup/duyup sanki bir sise icki icmisim gibi kahkahalara bogulup ardindan aglamistim. Sonra babama sordum, ilacin icindeki bir madde biz kafkaslilara iyi gelmiyormus, Amerikalilarda etkiliymis. O gunden sonra bir daha revire falan gitmedim tabii :P Gerek de olmadi. Sanirim artik buranin mikroplarina karsi bagisiklik kazandik.
YanıtlaSilgene ben! emaillesmeye buradan devam gibi oldu ama brassica ailesi ve carvi demisken yabani otla mucadelede bu bitkilerin kullanilmasi uzerine bir calismayi paylasmasam olmazdi!http://www.ulmer.de/Artikel.dll/01-Uludag_MTAyNTEy.PDF
YanıtlaSilDogru doktor bulmussunuz en onemlisi o :)
YanıtlaSilOksuruk suruplarina ben de hic tamah etmem, hatta uzatir bile oksurugu diye dusunurum kesecegine!
gunluk sakizi bilirsin kesin sen, tutsulenip pamuga, cocuklarin gogsune konur oksuruk icin, dedem biz cocukken yapardi.
casafin altina birsey koyup bas kismi yukseltmek benim d bebekliklerind een cok yaptigim seydi, rahat uyurlardi :)
cok guzel ve bilgilendirici bir yazi olmus, eline saglik. okumakla kalmadim oksuruk kisimlarini kendime emailledim, her daim elimin altinda bulunsun diye:) bir de sana karaturp'un ingilizcesini soracaktim. biliyor musun? horseradish diye buldum ama resimler biribirini tutmuyor, kafasi karisti bu cahilin. NJ'de karaturp avina cikacagim dogru isimle arayayim:)
YanıtlaSilsevgiler
Bir de buyukler icin olanini rica edeyim bu yazinin lutfen.
YanıtlaSilBocuk daha iyi cok sukur ama ben yasamak ya da yasamamak arasinda biryerlerdeyim!
Öksürük şuruplarının çoğu öksürüğü kesmek için değil balgamı söktürmek için olduğundan daha çok öksürtüyor.
YanıtlaSilKestane balı yiyoruz kuru öksürükte. Şurup niyetine bir kaşık alıyorlar.
Ben de öksürüğü kesmeme taraftarıyım. Vücut öksürme ihtiyacı hissediyorsa, bir nedeni var demektir. Mesela gece uyurken öksürmeyi keser vücut değil mi?
YanıtlaSilBen de benim kıza 29 aydır hiçbir ilaç vermedim. Hamileliğimden bu yana da (ameliyattan sonraki 6 gün haricinde) hiç ilaç kullanmadım. İlaç kullandığım zamanlardan daha sağlıklıyım kesinlikle.
Öksürük şurupları zaten semptomatik tedavidir, bazı insanlar öksürürken artık acı duyar ve bıkar- uzun bir bronşit döneminde o kadar öksürebilir ki artık göğüs kafesi acıyabilir insanın- o yüzden öksürük şurubu sevgisi bitsin istiyorum. Sorun neyse onu tedavi etsinler ve ekstrem bi durum yoksa öksürsünler. Ama her evde 1 şişe kesin durur.
YanıtlaSilEvren,
YanıtlaSilHic öksürük surubu kullanmamis yavrularinizi duyunca komplekse girdim dogrusu :) Bunu basaramadim ben. Ama artik kullanmiyorum. Farkli ülkelerin ilaclarinin farkli etki edecegini bilmiyordum bak. Sadece ilac sanayinin dozaj belirlerken erkek metabolizmasini ölcü aldigini , aslinda kadin-erkek metabolizmalarinin farkli calistigini okumustum bir yazida.
Beste,
O makaleyi sakin kafayla okuyabilmek icin bir kenara koydum.
Canan,
Evet, doktorlarimizdan cok memnunuz. Biz istesek bile vermiyorlar ilaci :D Günlük sakizini duyarim ama hic kullanmadim.
Bezen,
karaturbu eger dogal öksürük surubu yapmak icin ariyorsan o tarif bayirturbu(horseradish) ile de yapilir. Benim bildigim karaturbun Latincesi "Raphanus sativus L. var. niger". Su linkteki yuvarlak arkadas: http://kreinbucher.blogspot.com/2009/02/der-schwarze-rettich.html . Ingilizcesini bilmiyorum maalesef.
Dilek,
bu yil grip seni cok sevdi, düsmedi bir yakandan :(
Handan,
Öyle evet. Peki o söktürücü olanlarin aksam belli bir saatten sonra, hele yatmadan önce kesinlikle alinmamasi gerektigini söylüyor mu doktorlar?
CokBilmis,
Tam olarak bagisiklik sisteminin hakkindan gelinmis virüsleri vücuttan atmak icin kullandigi bir temizleme mekanizmasi öksürük :) Öksürmeyince rahatsiz olsak daha iyi olacak :)
Gasilhane,
Evet, bizim evde de var kullanilmayan bir kac tane. Tez vakitte atip kurtulmak niyetindeyim. Doktordan onay almisken durdugum hata..
gecmis olsun, cok faydalandim yazinizdan, elinize saglik. Bizim cocuk doktorumuz, sicak su buharinin icine, kuru papatya koymamizi tavsiye etmisti odayi nemlendirirken, eczaneden torbayla aliyorum ben (yazidan anladigim kadariyla Almanya'dasiniz, biz de öyle), cok faydasini gördük.
YanıtlaSilEvrencim, seni Aycayla tanistirmak isterim... Ayni konu üstüne yazmissiniz...
YanıtlaSilhttp://www.pi.web.tr/oksuruk-icin-bitki
Yalniz öksürük konusunda bu kadar laf üretme kapasitemin oldugunu ben bile bilmiyordum! :))
YanıtlaSilHarika bir yazı... Laf üretmek değil seninki, içine girip, öğrenmek, anlamak ve paylaşmak...
Çok güzel bir yazı tam da ben de ytazmışken bırakılan yorumlarda bizi tanıştırmışlar.. ki ben seni tanıyor ve okuyorum zaten :) bu yazıyı görmemişim.. benim yorumlarımda bu yazıya link var ama yazımın içine de koyacağım ben de kendi linkimi paylaşmak isterim benimkinde gerçekten kocakarı tavsiyeleri dolu. Ben yazabiliyorum çünkü bizim küçük doktor hepsine ok! denemeye izin veriyor hatta normal zamanda bile yer içer onun sapı bunun kökü o yüzden işe yarayanları paylaşmıştım bizim için. izninle :http://www.pi.web.tr/oksuruk-icin-bitki
YanıtlaSilsevgiler.) Ayça
Cigdem,
YanıtlaSiltesekkürler papatya fikri icin :)
Burcu,
Tanisiyoruz zaten Ayca ile, fakat öksürük yazisinin linki icin sagol :)
Ayca,
birbirimizi tamamlamisiz bu yazilarla :)
Evren tebrikler :) Ellerin dert gormesin yazmissin yine muhtesem bir yazi !
YanıtlaSilDr.Hulya Sonugur var ya :) iki haftayi gecerse getirin bana derdi ayni dedigin gibi. Ve oksuruk surubu verseniz dedigim bir oksuruk doneminde "amerikada sinir sistemine verdigi zarardan dolayi yasaklandi oksuruk suruplari" demisti. Ben o donem Immuneks'i kesfetmistim, bir de zakkum ozu muydu bir baska bagisiklik sistemi guclendiricisi vardi. Immuneks'te karar kilip vermistim Mira'ya. Oksurugunu bir gunde gecirmisti. Bazen hastalik sonrasi uzadikca uzuyor oksurugun, bagisiklik sistemini boost etmek gerekiyor. Tabii o zamanlar bugunku bilgilerim de yoktu, simdi immuneks'te cikti hayatimizdan. Onun yerine elderberry surubu kullaniyorum ben ve D, C vitaminleri tabii. Her daim ise yariyorlar. Zencefilli bal ve kestane balini da cok kullanirim.
Elderberry cok büyülü bir bitki :) Bu yil surubunu yapmadigima cok pismanim. Fakat alip icirmeli de yine de. Burnu akiyor, arada bir öksürük var önemsiz. Belki dedigin gibi bir boost gerekiyor tam simdi.
YanıtlaSilGeçmişe yönelik yazılarınızı okurken "çocuklu basit yaşam" etiketi çarptı gözüme. İki küçük oğlan annesiyim ve son 4 aydır kıştan/bahardan çıkmamıza rağmen mütemadiyen öksürük, mütemadiyen burun akıntısı ikisinde de... Onları öyle görünce yaşam enerjim falan da kalmıyor-du. Türkiye'de doktor demek -çocuk ya da başka branş farketmez- eşittir antibiyotik demek. Viral, bakteriyel farketmiyor inanın, küçücük bedenleri ne kadar kirlettiklerini önemsemeyen, "zarar verme" ilkesini unutmuş tüccarlar büyük çoğunluğu... İşte bu noktada çocuklarım, ailem ve kendim için homeopatiyi seçtim. 10 gün önce akut durumlarda homeopathy ilk yardım kursuna katıldım. Doğru bir karar verdiğimi o an hissetim. Sonrasında iç sesimi daha fazla bastıramayarak homeopat adayı olmaya baş koydum, 2,5 yıl süren bir eğitime katılacağım. Size de mutlaka bu yöntemle tedaviyi tavsiye ederim.
YanıtlaSilBanu homeopatiyi kullaniyorum aslinda. Ilginc sekilde bende ise yariyor, oglumda yaramiyor :) Homeopati karsitlari "Tabii, placebo etkisi cünkü" diyecekler simdi :) Fakat ben durumunu tam tespit edip dogru homeopatik ilaci kullanamadigimi düsünüyorum. Homeopati hakkinda okuyorum fakat örnegin "ates nemli soguk havada artiyor" ya da "kuru soguk havada artiyor" gibi seyleri ayirt etmekte güclük cekiyorum. Oglumu homeopatik tipini belirlemesi icin homeopati egitimi de almis bir tip doktoruna götürdüm; huyu suyu aliskanliklari vb sorulari yanitlarken bile güclük cektim :) Bana söylenilen tipden de emin degilim simdi o yüzden :) Sirf bu yüzden ben de almak isterdim bir homeopati egitimi.
SilBen de homeopati'ye şu nedenle vakit ayıramıyorum: Ben genel olarak "ilac"a karşıyım. Yani hastalığın "iyileştirilmesi" gereken bir şey olduğunu düşünümüyorum. İnsan vücudu zaten yaşamaya programlanmış, rahat bırakırsak üstesindne gelir muhakkak, gibi geliyor bana :) 4 senedir ailecek ilaçsız yaşıyoruz, henüz ölen kalan yok çok şükür :)
SilHomeopatik maddelere ben ilac deyip geciyorum ama aslinda onlar bildigimiz klasik anlamda ilac degiller. Cünkü iclerinde kanitlanabilir miktarda bir sey yok ve "yok" oluslariyla icimizdeki kendi kendini iyilestirebilme becerisini ortaya cikardiklari söyleniyor. Bence bütün alternatif tip yöntemlerinin temeli de bu. ve bana kalirsa sen kendin ve ailen icin o beceriyi baska sekillerde aktive edebilmeyi kesfetmissin. Önemli olan da bu :)
YanıtlaSilDoğru sözcük kesinlikle 'aktive edebilmek'! Bunu insan ticari ilaçlarlar olmadan ya da homeopatik remediler olmadan da yapabiliyorsa ne mutlu! Ancak ben şunu merak ettim; çocuğunuz düştü bir yerini incitti/burktu/morarttı/kanattı ya da diş çıkartıyor çok huzursuz ya da grip/nezle/soğuk algınlığı geçiriyor perişan halde, sarı-yeşil ifrazatları var, inatçı ateşi var vs., ne yapıyorsunuz Çokbilmiş?
YanıtlaSilBen emziriyorum diye (19 ay+9 ay gebelik) birşey kullanmadan yaşamayı başardım/başarıyorum, başım ağrısa tülbentle sıkıyorum vs.vs. Ama sözkonusu çocuklar ve onların o halleri olunca insan daynamıyor. Eğitimde bize ilk söylenen 'kimsenin iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin, iç sesiniz her zaman doğruyu söyler' idi. Hahneman'ın felsefesinin ilk maddesi de 'aklını kullanmakta cesur ol'.
Himm, bu soru benim de aklima geliyor Cokbilmis'cigim? Yani daha gecen gün bir arkadasim morarmaya karsi bildigim dogal seylerden bahsedince "sen cocukken düstügünde, bacagin morarinca, cözüm mü ariyordu annen? Morarti kendi kendine geciyordu" dedi. Dogru bazi seylere ilac/care gerektigi bizim yanilgimiz belki de. Ama grip oldu ve gece öksürük krizi tuttu örnegin ve bariz sıkıntı veriyor bu durum. Ve daha bir hafta önce ben de ayni sürecten gecmisim. Biliyorum ki cok rahatsiz edici bir öksürük o. Bu durumda kendi kendine gecsin diyemiyorum. Zihnim hemen dogal da olsa bir ilac aramaya basliyor. Ates de öyle keza.
SilBen sadece şanslıyım biraz sanırım. Çünkü henüz kızım bakteriyel bir hastalık geçirmedi, geçirse antibiyotik kullanırdım elbette.
SilAteşi çıkınca düşürmüyorum. 42 dereceyi gördü, kendi kendine düşüyor.
Balgam çıkarıyorsa teşvik ediyorum, çıkarıyor, bitiyor, rahatlıyor.
Öksürük krizi tuttuysa, rahatsız olmam, öksürebilir. Ama boğazı acıyorsa, bal yediririm, ılık bitki çayı içiririm.
Huzursuzda meme veriyorum, sakinleşiyor.
Bir de hiçbir bilgim olmadna tamamen deneme yolu ile kullandığım bitkisel ürünler var, homeopatiye girer mi bilmiyorum:
Burnu tıkalıysa cold-mix, yani okaliptüs yağı damlatıyorum elbisesine:http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2011/12/cold-mix-nedir-baby-x-cold.html
Düşme, yaralanma durumlarında müdahale etmiyorum eğer ağrısı sancısı yoksa. Ama mesela kedim tırmalayınca çok yanıyor tırmalanan yer, o zaman aynı sefa kremi sürüyorum, anında kesiyor: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/dogal-urunlerle-ilk-yardm-nasl-olur.html
Kendim çok faranjit, tonsilit olurum. Onu da adaçayı içip, tuzlu adaçayı ile gargara yaparak çözüyorum.
Sivrisinek ısırığında jel kullanmaktan bile hoşlanmıyorum:
http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/06/sivrisinek-nasl-kovulur-sivrisinek.html
Ama dediğim gibi, sonuç olarak şanslıyım: Eğer ciddi bir rahatsızlık yaşasak elbette ilaç kullanmak zorunda kalacağım. Mesela fıtık ameliyatı oldum ve sonrasında ateş düşürücü, ağrı kesici ve antibiotik kullanmak zorunda kaldım. Ama onu bile sadece 3 gün kabul ettim, sonrasında kestim :)
Cok bilmis, ben Arnica getirip sonra da unutmustum. Senin yazin sayesinde hatirladim ;-) Cok iyi geldi, isimize yaradi. Tek dokunusla hem de.
SilBen de ameliyattan sonra eve donunce kestim ilaclari. (Antibiyotik yoktu galiba bende) Bir tek B vitamini vermislerdi. Onu alacaksin dediler. Kutu bitene dek devam ettim. Kutu bitti, onun yerine yogurt suyu ictim :)
Evren, eminim yaşadığınız çevreyi araştırdığınızda bir homeopati okulu siz de bulacaksınız.
YanıtlaSilEvet, doğru remediyi seçmek çok karışık bir iş ama "en az 3 semptom uyacak" diyor bizim homeopat, ben bunu kılavuz alıyorum. Dediğim gibi sadece akut olaylara müdahale ediyorum, kronik homeopatın işi. Bir de mevsim geçişleri, rüzgarlar, havadaki nem, ayın siklusu gibi doğa olaylarını bu gözle de takip ediyor olmak hoşuma gidiyor.
Aslinda insana hem kendi vücudu hem de cevresindeki degisikliklere dair bir farkindalik veriyor degil mi? Belki de etkisi burada...
Silteşekkür ederim....
YanıtlaSil