"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Aralık 05, 2008

Küçük olamayacak kadar büyük, büyük olamayacak kadar küçük

Bugün sabah mutlu olmak için bir dolu sebeple başladı. Parlak bir güneş vardı, kahvaltıdaki taze ekmek üstüne tahin ve bal harikaydı, bilgisayardaki DJ abimiz hep sevdiğim şarkıları seçip çaldı. Her günden farklı bir gün değildi aslında. Her günüm yaklaşık böyle başlar benim. Ama insanın tam da bu yüzden mutlu olabilmesi için gecenin bir buçuğunda kucağında 40,8 derece ateşli bir çocukla acilin kapısından dalmış olması gerekiyor sanırım. Galiba bundan da yüksekti ateşi. 40,8 benim dayanamayıp gözümü termometreden kaçırmadan önce gördüğüm son rakamdı.

3 dakika sonra anne evin içinde panikle bir oraya, bir buraya koştururken sincap kendi yatağında ayakta dikilmiş, elini kolunu sallayarak kendi dilinde etkileyici bir tirada başlamıştı. 10 dakika sonra evden çıkmıştık.

Bu yazıyı "küçük mutluluklar" olarak mı, yoksa "büyük mutluluklar" olarak mı etiketliyeyim bilemedim. Küçük olamayacak kadar büyük, büyük olamayacak kadar küçük mutluluk...
*
Aranızda küçük çocuklarda ateş kontrolü için doktorun verdiği ilaçlara destek olabilecek doğal yöntemler, otlar, meyveler vb. bilen var mı? Endonezyalı bir arkadaşım kendi ülkesinde çocuklara ateş düşürücü etkisi sebebiyle hurma yedirildiğini anlatmıştı. Hiç denemedim, o yüzden doğrulayamam bunu. Buna benzer, denemesi zararsız ve ateş düşürücü ilaçlara eşlik edebilecek doğal bir şeyler arıyorum. Sevmiyorum çünkü o ilaçları da...

16 yorum:

  1. Çook geçmiş olsun sincapcığa, hay Allah, 40 küsür ateşte epey fazla, zorlu bir gece geçirdiğiniz belli. neyseki fırtına sonra ermiş gibi!! Evren ben doğal bir ateş düşürme yöntemi bilmiyorum ama buradan bildiğin, hatırladığın herhangi bir homeopatik destek varsa alıp yollayayım sana?!

    YanıtlaSil
  2. kıyamam ben ona. şimdi iyidir umarım. çok geçmiş olsun. evrencim bildiğim klasik sirkeli bez yöntemi var, sen de bunu biliyosundur zaten. antibiyotik değilse ateş düşürücülerin çok can sıkacağını sanmıyorum. çabuk iyileşsin kuzucuk

    YanıtlaSil
  3. Gecmis olsun Evrencigim, düse kalka ateslene büyüyorlar böyle. Neyse ki kücüklerin atese dayaniklik e$igi daha yüksek oluyor. Atlatmis bile ne güzel.

    YanıtlaSil
  4. ouwww,,
    gecmis olsun sincaba.. emin ellerde ama, annesi ona hep en iyi sekilde bakiyor, keske senin bana tavsiyede bulundugun gibi ben de bu konularda pratik bilgi sahibi olsaydim da sana oneri verebilseydim, :(

    YanıtlaSil
  5. Benim sık başvurduğum yöntem, eklem yerlerine sirkeli bez koymaktı Evren. Ya da biliyorsundur,ıslatılmış havlu ve ılık banyo.( Soğuğa yakın ) Bizim doktorumuz " Zatürree olabilir, tedavi ederiz, havale geçirmesin yeter ki" derdi. Ben de çocukları hemen soyup, banyoya sokardım.

    Çocuklar hastalanmasın. Bu mümkün değil; ama, çabuk iyileşsinler. Çocuk hastalığuna dayanamıyorum çünkü. Neyse ki neşeleri hemen yerine geliyor. Hasta ola ola da bağışıklı sistemi güçlenecek.

    Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  6. cok gecmis olsun,umarim sincap daha iyidir simdi.
    biz hasta olunca annem hep "siz hasta olmayin,ben olayim derdi",simdi anliyorum...bildigim kadariyla 40 dereceye kadar ates,kötü bir sey degil.Vücudun saglikli calistigini,saglikli bir sekilde mücadele ettigine isaret eden bir sey.Buna müdahele edip bir takim ilaclar vermek doğal işleyişi bozmak oluyor.benim yaptigim sey,cocugun üzerindeki fazla giysileri cikarmak,dehidre olmasini önlemek icin bol bol icecek vermek.sana Dr.Mendelsohn diye bir adamin kitabindan bahsetmistim hatirlarsan,ondan öğrendiklerim bunlar.
    bir de Defne'nin bagisiklik sistemini bu mevsimde güclü tutmak icin bir yag karisimi sürüyorum.ilk kez su linkte görmüstüm,buna benzer hazir bir seye rast gelince onu almistim sonra.
    http://www.mothering.com/discussions/showthread.php?t=841366&highlight=green+mucus
    ben de,Defne de hastayiz,hepimize gecmis olsun.

    YanıtlaSil
  7. merhaba,önceki yazılarınızı da keyifle okudum,ama son yazınıza üzülerek de olsa bir şeyler yazmak istedim.Umarım daha iyicesinizdir.

    Ateş gerçekten pek çok hastalıktan daha riskli, havale geçirme olasılığı çok korkutucu. Sirkeli bez uygulamasını doktorlar pek tavsiye etmiyor bildiğim kadarı ile .Ilık su (soğuğa yakın değil gerçekten ılık su ama yüksek ateşli çocuğa en ılık su bile buz gibi gelecektir ve ve reddedecektir...)
    en etkili çözüm bence.Her uygulamamda mutlak sonuç almışımdır.Takiben ince giydirmek ve bol sıvı vermek yeterli oldu şimdiye dek.Şimdi büyüğü 4 e küçüğü 2 ye gidiyor .Yılda belki bir kez falan ateşleniyorlar ...
    geçmiş olsun...
    tekrar geleceğim :))

    YanıtlaSil
  8. Ateşlendiğimde tek bildiğim sabaha kadar başımda nöbet bekleyen annem ve alnımım üzerinde sürekli bir serinlik.

    Gözlerim doldu be...

    YanıtlaSil
  9. Aman yanliş bilgi vermiş olmayayım, oğullarımın doktoru zamanının en iyi hocalarından biriydi. Çocuklara gereksiz ilaç vermezdi. Geleneksel yöntemlere önyargılı değildi, zaman zaman da önerirdi. Onun önerilerine çok değer veriridim. 38 derece ateş sonucu, bir virüsün yaptığı tahribatla 13.5 yıl bitkisel hayatta kalan, bunun sonucunda da kaybettiğimiz bir meleğin annesiyim ben. Ates konusunda hassasiyetim bundan. Vücüdün mikropla savaşması adına ateşin bir müddet yükselmesi önemli olmayabilir. Buna izin vermek de gerekir. Ama bir sınır var ki bunu her çocuk kaldıramayabilir. İşte bu nedenle çocuğu, yüksek ateşte normal vücut ısısı olan 36 derece veya 1 derece düşük ısıda yıkamalı. Soğuk suyu kasdetmiyorum. (Soğuğa yakın ılıktan kastım bu )

    Oğullarım bu banyolara çok alıştılar. Şimdi biri 24, diğeri 18 yaşında. Şu ana kadar doğru dürüst hasta olmadılar çok şükür, Yaz kış pencereleri açık uyurlar. Her gün duş alıp dışarı çıkarlar. Bağışıklık sistemleri güçlü oldu bana göre.

    Sirke ve alkollu bez de doktorumuzun önerisiydi.

    Umarim bir daha bu derece yüksek ateşle karşılaşmazsınız.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. merhaba,
    su adres isinize yarayabilir.
    selamlar

    http://www.patientenleitlinien.de/Fieber_Kindesalter/fieber_kindesalter.html

    YanıtlaSil
  11. Ayça,
    Çok sağol. Dediğim gibi hatırlayabildiğim bir homeopatik öneri yok ama bir "Baby und Familie" koleksiyonu mutlu eder ve bilgilendirirdi beni :)

    Funda,
    Klasik sirkeli bez yöntemini biliyorum, hatta çocukluğumda bizzat bana uygulandığında ne kadar rahatlattığını da hatırlıyorum. Ancak şimdilerde ateşi çok hızla düşürdüğü için pek önermiyorlar bu yöntemi. Oğlum her ateşlendiğinde elim sirkeye gidip geliyor bu yüzden :(

    Demet,
    Çok sağol, evet, kesinlikle ateşe biz yetişkinlerden daha iyi dayanıyorlar.

    Barış,
    Teşekkürler. Ateş karşısında bazen kendimizi çaresiz de hissetsek başa çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için de homeopati çözümleri var sanırım ama önce araştırmalıyım.


    Münevver Hanım,
    Sirke uygulaması anlattığım gibi kendimden faydasını çok iyi bildiğim ama şimdi pek önerilmeyen bir yöntem. Belki de sirkeli suyun ateşi daha dengeli düşürmeyi sağlayan belli bir oranı vardır, ama ben bilmiyorum o oranı. Bilmeyince de cesaret edemiyorum denemeye. Küçük meleğinize çok üzüldüm.

    Işıl,
    Keşke senin kadar cesaretli olabilsem. Teoride ateşin aslında vücudun sağlıklı bir tepkisi olduğunu ve fazla müdahale edilmemesi gerektiğini biliyorum da, ateş yükselmeye başlayınca panik olmaya başlıyorum ben. Bir iki kez kendi haline bıraktığımda ateşinin birden hızla yükseldiği oldu, bu korkutuyor beni. Sanırım her çocuğun doğası farklı. Bizimki neyseki yüksek ateşi iyi de tolere edebildi bugüne dek. Bahsettiğin yağ ilginç, denemek istiyorum. Bugün tatlı badem yağı aldım, onunla seyrelterek bir deneme yapmak niyetim. Tatlı badem gönderdiğin diğer tarifte de geçiyordu zaten. İkisi için de teşekkürler, size de çok geçmiş olsun.

    Perili Köşk,
    Sirke uygulaması ile ilgili bildiklerimiz örtüşüyor. Teşekkürler ziyaretiniz ve bilgiler için. Yine beklerim :)

    Şimdilik bu kadar.Yanıtlara devam edeceğim...

    YanıtlaSil
  12. annelerin yahut potansiyel annelerin arasında bu işlere aklı ermeyen mızmız bir çocuk olarak, cevaplanmadan kalmak bile anlamlı.

    keşke sizler gibi ağırbaşlı olabilseydim.

    saygılar -bu söcüğü ilk kez burda kullanıyorum-.

    YanıtlaSil
  13. saglikliyken yapılacak birsey var.Maymunlar gibi gögüs üstüne vurma, minik yumruklar atma.. Tüm lenf bezleri o bölgeden gectigi icin, bu darbe oradaki lenf bezlerini aktive ediyor.Bagısıklık sisteminin güclenmesi icin saglık yogasinda yapilan bir hareket.. Maymunlar bosuna vurmuyor oralarına anlayacagin..:)

    gecmis olsun..sevgiler benden..

    YanıtlaSil
  14. Cüneyt Bey,
    Kusura bakmayın :) Dün akşam ben lafı uzatınca oğlum bizzat gelip hatırlattı uyku saatinin geldiğini. Çok klasik olacak ama annelerimizin hakkı ödenmezmiş. Ben bazen bir elimde dijital termometre, diğerinde ateş düşürücüler varken çaresiz hissediyorum kendimi.Üstelik bütün gece uykusuz kalmak yerine iki satte bir çalar saatle uyanıp duruma bakan bir zamane annesiyim.

    Das etikett,
    Gönderdiğiniz link çok işime yaradı, teşekkürler.

    Burcu,
    Bu yöntem ilginç işte. Bu yaşta çocukların sevdiği türden bir oyuna çevrilerek kolaylıkla da uygulanabilir :)

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Öncelikle geçmiş olsun.. doğal yöntem sordupunuz için bir öneriyi yazmak istedim ..
    Soğanın üzerine şeker koyup suyunu bıtakmasını bekleyin ve günde üç defa bu suyu için.. ben kendime denediğimde işe yaradı ilaçsız ateşimi düşürmüştüm bir kere bir daha deneme şansım olmadı ( umarım olmaz :) ) oğluımda hiç denemedim daha doğrusu aklıma gelmedi ?? nedense ??.. öncelik ilaçlara verdim galiba hep ..ama bu ateş düşürme formülü bilgi olaral kalsın sizde..
    sirkeli bez ile ilgili Dr. Kadir tTuğcunun bir yazısı var ona bir göz atmanızı öneririm : http://www.pi.web.tr/aycao/?p=5
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. AyçA ,
    Merhaba, gönderdiğiniz yazı ilginç. Bir kısmı benim bildiklerimle çelişiyor ama çocuk yetiştirirken birbiriyle çelişen bilgilerle karşılaşmaya alıştım :) Bunun dışında oldukça bilgilendirici, pek çok hurafeye mantıklı açıklama getiren bir yazı. Teşekkürler!
    Soğanı Almanya'da çocukların kulak iltihaplarında kullanıyorlar. Öylece ortadan kesip kulağına bağlıyorlar çocuğun. Sonra boğaz enfeksiyonlarında çocuğun yattığı odaya ikiye kesip koymayı tavsiye ediyorlar. Kesin bir şey var bu soğanda :)

    YanıtlaSil