"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ekim 20, 2009

Fritillaria



Belki daha önce de görmüsümdür ama ilk kez gecen baharda dikkatimi cekmeye basladi. Almanca adi (Schachbrettblume) satranc tahtasi cicegi demek ki, hic de yanlis sayilmaz :) Almanya'da sevilen bir süs bitkisi ama ayni zamanda nesli tükenmek üzere olan ve koruma altina alinmis bir soganli bitkiymis. Fotograftakiler güzel bir bahar gününde yeni kesfedilmis bir parktan. Aralarinda bir tane de beyaz var. Bu soganli bitkinin latince adi Fritillaria meleagris. Ingilizce'de snake head ve chess flower adlariyla biliniyor. Türkce adlari da birbirinden ilginc: kraltaci , sahtugu, ters lale, benekli lale. Ilk üc isim ayni aileden bir baska cicegin ( Fritillaria imperialis) adi da olabilir. Cünkü onun Almanca adi (Kaiserkrone) da kraltaci demek zaten. Kaldi ki benim bildigim asil ters lale de odur.
Asagidaki fotograf bu yil baharda Salzburg'un ünlü Mirabel Bahcesi'nde gördügüm henüz acmamis ters lalelere ait:

Sözün özü, her hali güzel ve insanin hayalgücünü calistiran bir aile bu Frittillaria. Insana yenik düsmemeleri dilegiyle...

6 yorum:

  1. Ne kadar zarifler! Acaba soganlari satiliyor mu? Bir tanidigim Almanya'ya gidecek onumuzdeki ay. Belki ondan rica ederim.

    YanıtlaSil
  2. Satranc tahtasi cicegi demek :) Ben hep Latince adina denk geldigimden bir turlu ezberleyememistim. Simdi aklimda kalir :D Yilana benzetmisimdir hep ama bu guzellige de kiyamamisimdir bu benzetme icin. Neler var su dunyada tanimadigimiz, bilemedigimiz...

    YanıtlaSil
  3. Pinar,
    bir iki ay önce buradaki bahce marketlerin birinde soganlarinin satildigini görmüstüm (bilgin icin adi Dehner ve Almanya'nin pek cok sehrinde subesi var). Bugün Baumarkt'da sordum, yoktu. Ama bahce acisindan ölü sezon sayilir, bahara dogru orada da satilabilir. Pek cok normal markette bu aralar cicek sogani görmek mümkün ama aralarinda benekli lale yok, ters lale de... Özetle burada bulmak mümkün ama özel olarak uzmanlasmis bahce marketlerde sormak gerek. Arkadasin bulamazsa haber et.

    Dilek,
    Yilanli adi ben de sevmedim, satranc tahtasi cok daha eglenceli :)

    YanıtlaSil
  4. Bu web sitesinden http://crocus.co.uk/plants/_/bulbs/other-bulbs/fritillaria-meleagris-/classid.1000000282/ getirtebiliyorsunuz bildigim kadariyla. Fiyati da makul.Ama posta eklenince soganin buyuklugune gore degisir agirligi da! Ingiltere'de bulunmasi cok mumkun. Bir de Turkiye'deki adiyla Koctas, Ingiliz adi ile B&Q'ya da bakmanizi oneririm.

    YanıtlaSil
  5. Evren ve Berceste, bilgiler icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  6. Bizim buraların ters lalesine benziyor bunlar Evren. Baharda öyle çok gördüm ki! Harikaydılar (yoksa harikalardı mı demeli?)

    YanıtlaSil