"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cumartesi, Aralık 12, 2009

VS notları - 6


"Yasami hisseden ve yasama hizmet eden bir kültürel yönlenim" adli bölümden:

"Endüstri devrimi dönemi ve sonrasinda evren genel olarak cansiz temel parcaciklardan olusan maddesel bir yapi olarak algilandi. Buna ek olarak, bilinc evrene incelikle can veren yasamsal bir temelden cok, beynin biyokimyasal ve elektriksel aktivitelerinin bir yan ürünü gibi görülüyordu. Böylece yasadigimiz evren de büyük ölcüde cansiz ama oldukca karmasik bir makineye dönüsmekteydi.
...
Endüstriyel gelismenin aceleciligi icinde unuttugumuz kadim gercekleri yeniden ögrenmeliyiz. Farkinda olmadan yasami reddeden bir anlayistan, bilincli olarak yasami hisseden ve onaylayan bir anlayisa gecmeliyiz.
...
Hirstan yaratici özveriye, bogaz bogaza rekabetten isbirligine, dar cerceveli 'kendine hizmet eden' davranis tarzindan, daha genis capli 'yasama hizmet eden' davranis tarzina gecmeliyiz."

Bugünlerde okudugum her seyde paralellikler buluyorum. Bu bölümü alintilamaya baslamadan az önce Meyvelitepe'nin bir önceki yaziya biraktigi yorumda verdigi linkleri inceliyordum. Orada okuduklarimla yukaridaki satirlar arasinda öyle cok ortak nokta carpti ki gözüme...

Tesadüf mü acaba :)

Fotograf: Gertrud K.

2 yorum:

  1. Kesinlikle tesadüf değil:) Seni "kış uykunda" biraz daha derinlere göndereyim. "Transcendentalism"in kökleri 18. yy'da endüstri devrimine tepki olarak gelişen Romantizm akımında yatıyor, bunun da kökleri Jean Jacques Rousseau'nun "Theory of Natural Man" felsefesine uzanıyor.
    Wiki'de bu teoriden bir iki cümlelik bir alıntı var, o bile bağlantıları kurmaya yeter.

    Bu arada ben "Transcendentalism" akımını boş bir vaktimde "Küçük Kadınlar" filmini izlerken dikkatimi çeken bir iki cümlelik diyalogtan yola çıkarak farkettim. İşte bu tesadüf:)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Romanticism#Romantic_scholars
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rousseau#Theory_of_Natural_Man
    Sevgiler...
    Jale

    YanıtlaSil
  2. Her sey nasil da birbirine bagli ve galiba hic bir sey tesadüf degil. Kücük kadinlar bile :)

    YanıtlaSil