"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cumartesi, Ocak 16, 2010

Açılışa 5 kala...


Bu yıl, geçen yılki gibi kazalara meydan vermemek için "suda soğanlı bitki yetiştirme procesi" için sümbülü seçtim. Üç sümbül soğanı aldım, 1,5-2 ay kadar buzdolabında beklettim. Sırf süpriz olsun, merak edip heyecanlanayım diye, sümbülleri renkleri karışık olan paketlerden seçtim. İçlerinden biri ille de mavi olsun istiyordum. Bu ilki mavi açacak. Açılışa beş kala rengini belli etti :) Diğer ikisini de toprağa ektim. Bu arada sümbül vazosu alma konusunda yine cimrilik ettim. Çatı katındaki kutuları deşip içlerinden uygun bir şey aradım. Fotoğrafta görüldüğü üzere, eski bir şekerliği sümbül vazoluğuna terfi ettirdim.

Nefesimi tuttum, açılışı bekliyorum.

13 yorum:

  1. Harika gorunuyor.. Ne buyuk mutluluk :)

    YanıtlaSil
  2. ben topraga ekmeyince aci cekiyor bitkiler gibi geliyor ama daha estetik koklerini gorebiliyoruz birde sadece suyla yetismis oluyor baska bir nedeni var mi? Ben sumbullerimi direk topraga ektim, mutfaga koydum biraz cabukca actilar bana gore:) gecen seneden kalan kokusuz bir tur nergislerim var, saksida oylece biraktim bu sene uc verdiler bakalim cicek acacaklar mi? Balkon yok, cam pervazlarina astigim saksilara ektigim soganlarim,sardunyam, kekiklerim, biberiyem ve nanem var. Canima tak dedi ben topraga dokunmak istiyorum..

    YanıtlaSil
  3. birde niye buzdolabinda bekletiyorsun? daha rahat cimlensin diye mi?

    YanıtlaSil
  4. senden hevesle lychee cimlendirmek istedim ben de evren,, ama 10 tane cekirdek aldim, 3 gun suda beklettim, cimlenmediler, aksine curuduler, cope atmak zorunda kaldim, :(((((
    nasil cimlendirecegim ben bunlari, sen islak mendil icinde 2-3 ay beklettigini yazmissin, suda beklerse daha cabuk cimlenecegini sanmistim, yanilmisim,
    avokado cekirdegini de actirmayi basaramamistim, kabiliyetsizim,,,
    evime sadece kesme cicek girebiliyor, ne aci,,

    YanıtlaSil
  5. Amaaan seker kavanozu da gayet is görmüs iste!! Hem eger egri dönüstürmek, tekrar kullanmak bir felsefe, bir mutluluksa, üstüne mutlu mavi bir solugu görebiliyorsan ne gerek var :))

    Hazir Yaban lici'den bahsetmisken; bu haftasonu biraz lici aldim, Mario cok seviyor!! Simdi bir dolu cekirdegim var beni yetistirilmek üzere kamcilayan :)) Cok zor oldugunu biliyorum bu yetistirme isinin, barasari oranimin düsük oldugunu da, ama deneyecegim galiba :))) Yabancigim canim yilma, hadi bir daha dene(yelim)...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor. Ben sümbülümün açış hikayesini anlatamayacağım ne yazık ki. Çünkü bu sabah gözüme bir ilişti işe gitme telaşında çiçek çicek açıvermiş mutfağımın sıcağında aniden. İstanbul'da uçuşan kara inat bembeyaz, pamuk pamuk..

    YanıtlaSil
  7. Benden Bizden,
    merhaba! evet, cok mutlu oildum ben. Öyle de güzel kokuyor ki :)

    Beste,
    Ayni duygi bende de var. Hatta aslinda dogada yetisen bir bitkiyi alip saksida yetistirmeye kalkinca da biraz kusu kafese mahkum etmis gibi hissediyorum kendimi. Ama birak kisa vadeyi, orta vadede bile topraga dokunma ihtimalim yok. Bitkiler de hosgörüyor artik beni. Soganli bitkilerin evde ve mevsiminden önce acabilmesi icin kis ortamini yaratmak gerekmis. Ondan buzdolabinda bekliyorlar.

    Baris,
    Avokadoyu ben de beceremedim merak etme :) Liciyi bu yil ben de denemek istiyordum tekrar. Ama firsat olmadi henüz. Senden daha kabiliyetli oldugumu sanmam. Belki de sana daha uygun bitkiler vardir ve henüz onlari kesfedememissindir.

    Ayca,
    yeniden kullanmak benim icin bir mutluluk, dogru. Cimrilik ettim demek hata aslinda. Cünkü öyle olmasini tercih ettim biraz da, felsefesi geregi :) Lici denemenden iyi haberler bekliyorum.

    Günesligünler,
    Benim ciceklerim de hep gece acarlar. Nitekim bu kez de öyle oldu. Ilk ciceklerini gece acmis pitir pitir sümbülcük. Devamini gündüz acti ama ben nedense takip edemedim. Istanbul'da kar var demek. Tam zamani sümbülün :)

    YanıtlaSil
  8. Anlasilmistir:) Ben Istanbul'da avakoda yesertmistim burda denemedim henuz. cay bardagina poposu suya degecek sekilde koyuyordum 1-2 hafta arasi yeseriyordu. lici tohumlarim kurutuldu bekliyorum bakalim .

    YanıtlaSil
  9. Beste, avokadoyu bir de böyle deneyeyim. Aklimi taktigim bitkilerdendir kendisi :)

    YanıtlaSil
  10. bir soğanı kıskanmak böyle birşey..
    çook güzel görünüyor! Bize kokusunu yolla....

    imza: çiceklerinin büyümesini bekleyen çiçeksever..

    YanıtlaSil
  11. Ah Burcu, sen o sogani kiskanmis olamazsin. Senin kitabinda yok ki öyle bir sözcük :) Soganin kendisi olmak mi istedin yoksa cicek acan bir soganin mi olsun istedin bu arada ? :)

    YanıtlaSil
  12. Hah bak bu seneki vazo, kavanoz her ne dersen artik :P isleme uygun, zaten soganin durumdan da anlasiliyor, keyfi yerinde :) Cicekli halini de bekliyoruz :D

    YanıtlaSil
  13. Dilek,
    Cicekli halini fotograflamak konusunda isteksiz davrandim biraz ama galiba ilk bir kac cicegini actigi hali var makinada. Ise yarar bir seyse yayinlayayim.

    YanıtlaSil