"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Şubat 18, 2011

Bir at kestanesi bana dedi ki...

"Gel, komsum ol" diyen Dilek ve  "Artik bizim iyiligimiz icin de bir fotograf makinesi edinsen..." diyen Jale Hanim basta olmak üzere agac dallarinin dilini merak eden herkes icin at kestanesi üzerinden resimli sözlük :)

"At kestanesi hangi agacti?" diyenler, önce buraya bakiniz.

Aesculus sp.

At kestanesinin kış tomurcuklari karsilikli. Asagidaki fotograf bunun en güzel kanitlarindan biri. Sadece dallarin uclarindaki tomurcuklar degil, dallar bile karsilikli.  Bir önceki dalin hep ayni hizasindan ikiye ayriliyor. Böylesi at kestanelerine ben burada hic rastlamadim mesela. Buradakilerde tomurcuklarin biri hep kücük kalmis, arkadan gelmis vb. Dallar da keza böyle simetrik degil.

gwen
Bu da at kestanesinin karsilikli tomurcuklarini gösteren bir baska güzel fotograf. Benim sahsen hic görmedigim bir türe, Kaliforniya at kestanesine aitmis. Tomurcuklar o yüzden benim bildiklerimden biraz daha farkli renk :

gwen

3. fotografta tomurcugun acilip icinden yeni mevsimin yapraklarinin ciktigi ani görüyoruz. Bu dala özellikle dikkat. Alt sol kösenin yaklasik bir cm üzerinde yillik sürgün izi görülüyor. Onun yukarisinda 3 ayri yerde yaprak izi var. En üstte, yapragi veren tomurcugun dibinde, ona ait yillik sürgün izinin ilk belirtileri de görülüyor:

Kaliforniya at kestanesi  gwen

Asagidaki fotografta karsilikli tomurcuklara ek olarak, tepe (terminal) tomurcugu da görülüyor. Görüldügü gibi tomurcuklar cok pulcuklu (ne isimize yarayacaksa bu bilgi :D ) Tepe tomurcugunun hemen altinda bir önceki yildan bir yaprak izi görülüyor. Diger tomurcuklarin altinda da var aslinda ama bu acidan cok net gözükmüyorlar. Neden bazen tepe tomurcugu var, bazen yok demeyin; ben de bilmiyorum. Dal üzerindeki beyaz cilimsi yapilar da türe özgü olmali. Cünkü Prof. Yaltirik'in kitabindaki cizimlerde de var birebir :

sonnentau

Bu da tomurcuk, yillik yürgün izi ve yaprak izi toplu gösterimi. Sanki dal uzayip gelisemeden ardarda yaprak ve tomurcuk vererek gecirmis son  bir kac yili gibi okuyorum ben bunu. Cahilane. Buralarda bu konunun uzmani yok mu; bu blogu hic orman mühendisi, botanist falan okumuyor mu bizi aydinlatacak? :

dnny17
Asagidaki fotografta görüldügü gibi at kestanesinin kis tomurcugu sadece yapraklari degil, cicegi de tasiyor icinde. Böyle olmayan agac türleri de var.

dnnya17

Son olarak, bu da bir kis günü eger bir agacin at kestanesi oldugundan süphelenir ama emin olamazsaniz, yerde arayip bulmaniz gereken yaprak görüntüsü:

imago


Eylemlerim devam edecek!
 
Dip  not: Bu konuda Flickr'da fotograf bulmakta güclük cekiyorum. Elinizde baska amaclarla (kus veya meyve cekmek icin örnegin) cekilmis, ama bir sekilde bir agac dalini net sekilde gösteren fotograflar var mi? Cevrenizde özellikle kisin ne oldugunu merak ettiginiz agaclarin fotograflarini cekebilir misiniz?  Bildiginiz gibi uzman degilim; birlikte ögrenebiliriz ;) Fotograflar elbette kaynagi belirtilerek yayinlanacak...

8 yorum:

  1. Evreeenn
    ben fotograf cekmeye gönüllüyümmm:)
    Ankaradayim, İstanbula gidince hemen bir orman foto safarisi yapicam senin için...

    çok keyiflii...

    at kestanesini annem her yere koyar..Nazar tutar, Şans getirirmiş öyle der hep...

    YanıtlaSil
  2. Benim annem de!:)

    Evren, ilk fotograf tam bir fractal ornegi. Cok hosuma gitti. At kestanesi ne yazik ki buralarda olmuyor. Ankara'da Tugrl'unkilerin bahcesinde cok guzel bir tane var ama.

    YanıtlaSil
  3. Evren'im, cok tesekkur ederim :) Benim atkestanesine ait tum fotograflarim o link verdigin yazida sanirim! Yenileri icin bir calismaya hemen baslayayim. Sana lukstrun sozum de var ama hepsini budamislar, zavallilar daha dogru duzgun yapraklanamadilar :( O cok pulcuklu gorunum cok yapraga isaret ediyor olmasin? Hani tek yaprak ya da karsilikli yaprak yerine atkestanesinde bir suru yaprak ayni tomurcuktan cikiyor ya, onu soyluyor olmasin bize? Simdi sen ne isimize yarayacaksa deyince meraklandim :P

    YanıtlaSil
  4. Benim orman muhendisi arkadaslarim var aslinda. Hatta birisi I.U Orman fakultesinde akademisyen. Seni onlarla tanistirmaliyim..

    YanıtlaSil
  5. Burcu,
    tomurcuklara senin gözünden bakmayi bekliyorum sabirsizlikla :)
    At kestanesi-nazar iliskisini ilk kez senden ve Pinar'dan duyuyorum. Ama sasirmadim, öyle göz alici ki...

    Pinar,
    Ben de o fotografi decision tree'lere benzettim. Adi üstünde zaten ama, degil mi? :)

    Dilek,
    At kestanesi tipik bir bilesik yaprak örnegi. Her yaprak sapinda bes yaprak var zaten. O yaprak sapinin daldan ayrildigi yerde de tek bir yaprak izi. Senin yazindaki 8. fotografta yaprak-yaprak sapi-gövde baglantisinin detayi var, bir oradan bak.

    Esra,
    Tanistir :)

    YanıtlaSil
  6. Cok pulcukluda kaldim ben... Tomurcuk uzerinde timsah derisi yapisina benzer gorunum diye algiladim ve ona gore konustum Evren. O degil mi? Yoksa yapraklarin durumunun farkindayim. Ben tomurcuktayim :)

    YanıtlaSil
  7. aa, anladim. ben senin fotograflardan birindeki dal üstünde ardarda gelen yaprak izleri icin yorum yaptigini sanmistim. ama yine de yanitim ayni :) pulcuklarla yaprak sayisi arasinda bir iliski yok. pulcuklar sonra yapraga da dönüsmüyor. asil yapraklar o pulcuklu kabugun icinde...

    YanıtlaSil
  8. Bugün parkta fotoğraf çekerken aklıma sen geldin ağaçları da çektim. 170 yıllık sakız ağacı var içlerinde. emailini bulamadım ama benim emailime yollar mısın?

    YanıtlaSil