"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Şubat 14, 2011

koca kafali Büyükbaba Werner , "gördüm-gibi-oldu" agackakan ve havada asili kalan karga

Yazmak gidam mi olmus, afyonum mu bilmiyorum. Ben yazilarin arasini acmaya niyetlendikce onlar gelip dipdibe diziliyorlar.

Yazarken nasil bu kadar geveze olabildigime sasiyorum. Hic konu sıkıntısı cekmeyen Türk köse yazarlari gibiyim. Bazen öyle oluyor ki, her gün sincabi anaokuluna birakip döndükten sonra, sabah o 10 dakikalik yolda gördüklerimi yazsam, zorlanmadan her gün bir post cikarabilirmisim gibi geliyor.

Hic karsilasmadigimiz kücük sokak sanatcisindan bahsetmis miydim örnegin? Yol üstündeki bahceli evlerin birinin önünde kaldirima cizer. Tebesir kullanir. Renkli calisir. Genellikle büyük bir aile sofrasi, sandalyeler, TV gibi oturma odasi objelerine odaklanir. Perspektifi önemsemez. Cizimlerine iyi havalarda ve genellikle Pazartesi sabahlari rastlariz. Sincap sıkı bir elestirmen gibi resmin ve icindeki objelerin cevresinde dikkatle dolasir. "Hadi ama artik, gec kaliyoruz" seklindeki sözlü ittirmelerimi ciddiye almaz. Haftaortasina dogru genelde yagmur yagar, cizimler silinir. Haftanin kalan günleri sabah sohbetimizin önemli bir konusu resimlerin artik neden orada olmadigidir.

Genellikle  Pazartesi rastladigimizdan ve evin genel "emekli" havasindan bu kaldirim resimlerini haftasonlari ziyarete gelen bir torunun yaptigini düsünürdüm. Bu sabahki resim gayet sadeydi. Koca kafali, incecik boyunlu, kücücük bedenli, komik ve rengarenk bir adamin üzerinde "Opa Werner" (Büyükbaba Werner) yaziyordu. Yanindaki ne oldugu belirsiz kargacik burgacik seklin üzerine ise Tankstelle (Benzin istasyonu) yazilmisti.

Yaşlandigimda kapimin önünde böyle resimler cizen bir cocuk olsun diliyorum. Benim resmim ne kadar komik cizilirse o kadar iyi olur.


Kar cicekleri
Photo by harald52
 Kösedeki bahcedeki öbek öbek kardelenleri de anlatmadim degil mi`? Dünyada baska hic dert yokmus gibi, bahce sahibi bunlari gecen sonbaharda mi ekmistir, yoksa cok yillar önce ekilmis soganlarin yabanilesmis yavrulari midir diye merak ediyorum.

Sokak üzerinde iki ayri bahcede ayni anda kar cicekleri (Eranthis hyemalis / Winterling ) acmaya basladi. Ayni zamanda mi ekildiler yoksa bizim göremedigimiz o evrensel takvim bu derece mi hassas? Iste bir merak konusu daha.


Mavi bastankara
Photo by Maggi_94
 Tam karsidan karsiya gecmek icin yesil isigi beklerken citin üzerinde bir mavi bastankara gördüm. Böyle bir kusun varligindan haberdardim ama bu ilk karsilasmamiz. Gecen gün de cok uzaktaki büyük bir agacin üzerinde siyah, mavi, kirmizi renkleriyle bir kus dikkatimi cekmisti. Bir saniye icin görebildim, otobüsteydim zaten. Göknar agackakani (Dendrocopos major / Buntspecht) oldugunu tahmin ediyorum. Varliklarindan haberdarim diye gözüme görünmeye baslayan kuslar bunlar... Varliklarindan  haberim yok diye yanimdan kimbilir neler gecip gidiyor.

Ya karga? O, sokak lambasinin üzerine dogru alcalirken birden yavasladi. Orada trafik isiginin yesile dönmesini beklerken, bir saniye icin havada kipirtisiz asili kaldigini iddia edebilirim. Gayet "Matrix"vari bir görüntüydü.

Bazen aksam haberlerini seyrederken, bütün bu anlattiklarimda bir önem ve anlam görmenin  yanilsama oldugu hissine kapiliyorum. Dünyanin öbür tarafinda devrimler yapilir ve büyük baslar devrilirken mesela, koca kafali Büyükbaba Werner , "gördüm-gibi-oldu" agackakan ve havada asili kalan karga kimin umurunda? Yine de, derinde bir yerde tüm bu gündelik, basit detaylarin da bir tür devrimin kronolojisi oldugunu fisildayan biri var. Hakli cikmasini umarim, en azindan kisisel düzeyde.

Kardelenler ve kar cicekleri nasil da güzel , derin semboligi olan cicekler. Buna ragmen benim de dibe vurdugum zamanlar yok degil ve bugün kesinlikle onlardan biri.

2 yorum:

  1. Bahar yavas yavas kapiyi calarken, cicekler, agaclar canlanirken senin yazmaman cok buyuk haksizlik olurdu Evren!
    Kargalari iyi gozle, cok cirkinler, les yiyorlar, sevdigim kuslardan degiller ama onlardan ogrenilecek cok sey var! Yapmak, yapmamak, akilli olmak adina!

    YanıtlaSil
  2. Haklisin, kargalar gözlemeye deger kuslar. Burada o kadar cok var ki :)

    YanıtlaSil