"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Mart 27, 2012

Bugün ben ellerimle umut ektim kendim icin

Photo by scrambldmeggs
"Önce özetler" dememden bugün baska seylerden bahsedecegimi tahmin etmistin sanirim :)
Simdi haberler :)

Bugün uzun zamandir erteledigim icin canimi sıkan bir seyi hallettim. Cok mutluyum :) Az önce bu yaz icin ekmeyi düsündügüm tohumlari ekip bitirdim. Daha bir kac sey daha var ama onlari sonra da halledebilirim.

Nasil oldu bilmiyorum ama son aylarda nerede gördüysem herb / sifali ot tohumu almisim farkinda olmadan. Bu yil ne eksem diye tohumlari toplayip bir araya getirdigimde farkettim durumu. Ingilizler'in "kitchen garden" dedigi türden bir yenilebilir, sifali otlar bahcesi yapmaya karar vermisim de haberim yokmus.

Gecen hafta toprak isini hallettim. Normal saksi topragiyla karistirmak üzere biraz da bu tür bitkiler icin özel olanindan aldim. Bir de kullanabilecegim saksi ve kaplari bir araya getirdim.

Haftasonu eve gelen boyaci ustasi balkondaki meshur asbestli parmakligimiza bakti ve hicbir sorun, hicbir asinma olmadigina dair garanti verdi. Esim hala süpheli ama yagma yok, bu yaz balkona yayiliyorum ben :)

Ve bu gün de mutfagin ortasina gazete kagitlari yayip basladim calismaya. Tohumlar, saksilar ve topraklar ortaya cikti. Youtube'dan enerji ve motivasyon kanalina gecildi. Bu kez hatta gercek bir bahcivan gibi eldiven bile taktim :)

Sana olay mahallinden bir kac fotograf sunmak isterdim; fakat sadece su asagidaki net cikmis. O da topragin koyu rengi sayesinde:


Bu kez tohum paketlerinin üzerinden ayirt edici resim veya seritler kesip saksiya ilistirdim. "Hangi saksiya ne ekmistim?" problematigini de böylece cözmüs oldum.

Ektiklerim:
Nane (tohumdan cok zor yetisir derler, riske girdim :))
Karabas (Bir tür lavanta)
Feslegen (Anneanne feslegeni türünden)
Feslegen - 2 (Limon feslegeni - Zitronenbasilikum. Tür cesitliligini destekleyen bir kampanyadan aldim, arilari da desteklemek adina)
Maydonoz
Dereotu
Frenk sogani (Almanlar'in meshur Schnittlauch'u yani)
Tere (Hani su üc günde ve pamukta bile yetisen türünden)
Latin cicegi (Eski bir tohum. Ama ya cikarsa? :))
Melisa (Ogul otu olarak da bilinen ot. Melissa officinalis)
Limon otu (Asyali olan)
Limon otu (Avrupali olan) (Asyali ve Avrupali diye ayirim bana ait. Aslinda gayet farkli iki bitki fakat nedense ikisi  de limon otu diye biliniyor.)
Kirmizi ve yesil biber (Satin aldigimiz biberlerden. Belki cok tercih edilir tohumlar degil ama yine de...)
Dört yaprakli yonca, Oxalis deppei (E, bu kadar ekim dikim isine bir nazar boncugu gerekmez mi? :)

Gördügün gibi bu yil gayet riskli bir ise girisip tohumdan yetismesi güc, günesi ve bahceleri seven bitkiler ektim. Fakat ne gam, ben ne yaptigimi bilmez miyim?
Bütün o saksilara umut ektim ben.

24 yorum:

  1. Bir sürü saksı, toprak, tohum alıp eve gitmek istedim.
    Tüm umutlarınız-tohumlarınız yeşersin inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu duaya Amin! derim :) Saksi, toprak ve tohumun tam zamani, kacirmayin :)

      Sil
  2. Çok imrendim... Bu hafta sonu bu işin planlamasına başlıyorum ben de... Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ben de balkondaki çiçeklerin donmuşlarını temizleyip yenilerini ekmeliyim . Neyse biraz daha ısınsın hava.

    Diktiklerinin hepsinin çıkacağına eminim canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen böyle emin konusunca ben de öyle hissettim Handan'cim :)

      Sil
  4. Ya ben de denemiştim geçen sene, nane, fesleğen, dereotu ve maydonoz ekmiştim tohumdan. Hiçbiri çıkmadı. Bir kaç cılız dal dereotu ve tek bir sap maydonoz yetiştirebildim sadece. Büyüklerim hep "nane çok arsızdır, her yere sarar" derler ama tohumdan yetiştiremedim ben. Seninkilerden çıkar inşallah. Pazardan aldığın nanelerden köklüsü varsa onu ekmeyi dene, saksıda onu tutturabilme şansın tohumdan yetiştirmekten daha fazla sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selen'cim,
      Handan'cim cikacak dedi, karistirma :)
      Nane her yeri sarar cünkü, toprak altindan sürgünler atar saga sola. Bir de köklenmesi kolaydir. Ben tohumla zoru deniyorum, derdim ne bilmiyorum :)) Gecen yillarda Türk marketinden alinmis naneyle denedim, cok gürbüzdüler ve tuttu da. Ama böcekler sariverdi hemen. Sanirim nanenin kendisinde vardi (diye de sucu atarim hemen baskasina :)

      Sil
  5. Oooh, bereketiniz bol olsun! Mis gibi toprak kokusu geldi burnuma :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de yıllar evvel dereotu ve maydonoz dikmiştim uzunca bir saksıya. Yıllardır yeriz. Tohumlanırlar ve tohumlarını döküp kendi tohumalarından tekrar çıkarlar. Altı üstü 1 saksı ama pazar kahvaltılarımı şelendirirler.

    Bir de artık kızım suluyor ve kızım koparıyor bizler için. Bal oluyor o maydonozlar sabah sabah bize :=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de birer saksi biberiye, adacayi, feslegen ve ananas adacayi var; sonuncu Beste'den. Birer saksicik ama son bir yildir balik sofralarini ve pazar kahvaltilarini senlendiriyorlar. Ondandir bu yil saksilari cogaltmaya karar verisim :)

      Sil
  7. bu yazi bana yazilmis gibi hissettim, umut ekmek istiyorum ben de.. ama biraz basari hissi icin ;) kolayina kacacagim. Selen'in dedigi gibi koklu dallardan dikecegim, hatta ilk kurbanim evde filizlenen kuru soganlar olacak,, bakalim,, ama senin diktiklerinden de boceklenenler oldugunu okuyunca rahatladim, demek olabiliyormus, yilmamak lazim tabii,, senin acemi bahcivenin gunlugu de benim enerji ve motivasyon kanalim olsun.. bir soru: gubrelemek icin ne yapiyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almancasi Gartenkresse olan bir bitki var. Hani su marketlerin sebze bölümlerinde kücük kutularda satilan minicik yaprakli sey. Pamukta bile yetisir, üc günde bile yetisir. Latin ciceginin tohumlari büyüktür, kolayca cimlenir. Baslarda isin kolayina kac, sana basari duygusu verecek bu türden seyleri ek. Ben öyle yapmistim ;) Gübrelemek icin bir sey yapmiyorum :) Bahcede durum degisir tabii. Orada pek cok dogal gübreleme yöntemi var. Beste sana anlatsin.

      Sil
  8. hadi hayirli hasatlar :))

    ben de baslasam artik iyi olacak :))

    naneyi bir kac denemeden sonra tutturmustum.. bol su diyorlar :))

    tohumdan kaktuse goz diktim ben :P

    bahar ne guzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tohumdan cimlendirmek icin mi bol su? Zaten bu nane suyu sever bir arkadas :)
      Tohumdan lithops'lara aklimi taktim ben de. Tohumunu bulsam kardesligini kuracagim, seni de dahil ederim :))

      Sil
  9. Ne güzeeeellll! Ben de dün pazardan biber fidesi aldım. Geçen sene de eve getirdiğim fidelere bakıp aaa yazın burada olmayacağız ki demişti. Ama çiçeklenmelerini, büyümelerini izlemek bile keyifliydi. Şimdi daha 2 ayımız var, elbet 3-5 tane biber yeriz. Biraz da fesleğen. Ama tohumdan değil, yazın adres değiştiriyor olmak bu tür şeyleri yapmamı engelliyor. Hayır araba olsa at yetiştirdiklerini arabaya ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni arka koltugu saksilarla dolu bir arabada hayal ettim Tijen :)

      Sil
  10. Bereketin bol olsun Evren :) Nefis bir balkon olacak orasi. Umut dolu, yesil dolu...

    Lithops kardesligine(simdilik hayali de olsa :P) beni de ekler misin? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklerim tabii :) Gözüm hep tohum satilan raflarda. Bir kez gördüm, bir daha göremedim, görünce alacagim :)

      Sil
  11. süper akıcı cümleler... ilk defa inceliyorum blogunuzu. içtenliğiniz için teşekkürler, fırsat oldukça takip etmeye çalışacağım sizi ve sizi bulduğum hep yeşil'i..... sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. bütün saksılara umut ektim dedin, bitirdin beni:)

    YanıtlaSil