"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Temmuz 27, 2012

Bazen dünyayi kurtarmak ne kadar kolay

Yaz basindan beri yazacagim, durmadan öteleyip duruyorum. Belki de biliyorsundur diye düsündügümden biraz da. Ama belki de bilmiyorsun ya da biliyordun unuttun...

Diyecegim su ki, yazin şu sıcak günlerinde çamaşır yıkarken, camasir makinesinin sıkma ayarini en düsüge getirebilirsin. Gercekten... Zamane makinelerinin en düsük sıkma ayarinda bile camasirlar makineden damlama olmayacak sekilde cikiyorlar. Üstelik hava sicak oldugu icin bu durumda bile kolayca kuruyorlar. Sahsen ben hava sicakligi 20'yi gectikten sonra böyle yapiyorum. Bizim evin makinesinde sadece 1200 ve 600 devir secenekleri var ve ben 600'e cekiyorum. Camasiri da ne acik , ne kapali ortamda, cati katinda kurutuyorum. Su ana dek hic kurutma sorunu yasamadim.

Böyle yapiyoruz da ne oluyor?
Makine daha az enerji harcamis oluyor tabii ki :)

Bazen dünyayi kurtarmak ne kadar kolay degil mi? Sadece bir dügmeye basiyorsun, o kadar :)

Hazir o dügmelere basmaya baslamisken, camasirlari her zamanki gibi 40-60 derece ile ciddi yikama ayarinda  (Almanca makinelerde Kochwäsche, Buntwäsche diye geciyor )  degil de , en fazla 30-40 dereceyle hassas camasir ayarinda (Almanca makinelerde Feinwäsche diye geciyor) yikamaya da ayarlayabilirsin. Cünkü yaz günlerinde amaç annemin deyisiyle "zaten sadece ter kokusu, bi sudan gecsin yeter" :) Hatta kışın da özellikle cok kirli camaşır yıkamıyorsam, hep bu ayarı kullanıyorum ben. Bu sekilde yikayinca makine düsük isida ve daha nazik yikadigi icin daha az su ve enerji harciyor.  Kimbilir belki nazik yikandiklari icin, giysilerimizin de ömrü uzuyordur :)

15 yorum:

  1. evet ben de hep 30 derecede ve kısa programda yıkıyorum. hele yazın her şeyi sadece 1 gün giyiyoruz. ama sıkma kısmını hiç düşünmemiştim. eve gidince hemen o ayarlara bakacağım, sağol evrencim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin, kisa ayar derken dikkat! Bir de zaman tasarrufu ayari var. Camasiri daha hizli yikiyor, zamandan tasarruf ediyor, fakat o ayarda tam tersine normal yikamadan fazla enerji harcaniyor. Cünkü makine daha fazla dönüyor ve ayni isiya daha kisa sürede erismesi gerektiginden daha cok elektrik enerjisi harciyor. Bizim makinede o diger ayar dügmelerine ek olarak "zaman tasarrufu" diye ayrica bir dügme. Senin kisa ayarinin öylesi olmadigindan emin ol bence. Kisa ayar daha az ve nazik yikiyorsa (örnegin daha az devir yapiyorsa) tamam, ama yaptigi sadece daha cabuk yikamaksa sorun var demektir.

      Sil
  2. şu hatırlatmalarınla ışık veriyorsun mutlu oluyorum inanmazsın :)
    bir düğmeye bas ve daha mutlu ol gibi birşey bu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle HBD :) Ben makinenin bu özelliklerini ögrendigimden beri isi ve devir azaltan dügmelere basinca otomatik olarak mutlu oluyorum :)

      Sil
  3. Kesinlikle camasirlarin da omru uzuyor! Obur turlu hem surtunmeden dolayi, hem de kurutmadan dolayi yipraniyor :( Hele bir de kurutmali makineler var ki, kabus! Ayrica kuru da cikmiyor, gene bir yerlere serip kurutmak gerektigi gibi, utu derdi de cok oluyor.

    Sahi ne kadar az s1karsan o kadar kolay utuleniyor camasir :) Hatta bazilari utu bile gerektirmedigi icin gene dunyayi kurtarmaca :P Bazen bazi seylerde, mukemmel ev hanimligi ve mum gibi gorunme derdi yerine, dunyayi kurtarip bosuna zarar yapmamaya gayret ediyorum. Varsin diyecegini desin insanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurutmali makine mi? Türkiye'de mi? Burada bile yazin kurutucu kullanmak yerine ipte kurutmak tavsiye ediliyor. Bi lüzumsuz "teknoloji harikasi" daha...

      Benim camasirlar gerci düsük devirle sıkıldıgında dahi ayni derece de kırısıyor ama ütü yaparken de dünyayi kurtarmak icin cabalarim var. Aynen dedigin gibi bizim ev mum gibi degil ama cevreyle daha barisik oldugunu saniyorum :)

      Sil
  4. Zaten hep 30 derece kullanıyorum ama düşük sıkmayı düşünmemiştim doğrusu. Hatırlatman çok iyi oldu. Kısa program konusu ilginç, bu aralar sıkça kullanıyorum bu programı. Yoksa yükselen elektrik faturamın nedeni bu mu ) :) Bir araştırayım bunu, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isin, bir sey ögrenirsen buraya da yazar misin? Ben de merak ettim.

      Sil
  5. Bizim terasta yere su döksen 10 saniyede kuruduğu için çamaşırları yazın hep en düşük devirle sıktırıyorum. Hem Dilek'in dediği gibi giysilerin de ağzı burnu yamulmuyor. Ütülemeye bile gerek olmuyor çoğunu.

    YanıtlaSil
  6. oldukça iyi bir yöntem ,benim makinamda kısa programı aynı zamanda kısa sıktığı için de tercih ediyordum , ancak deviri de düşürmek iyi fikir ,

    teşekkürler
    any:)

    Bu arada tekrar merhaba , sık sık yazamasam da ,genelde yazılarınızı okuyorum...

    YanıtlaSil
  7. Benim Bosch makinem de 15 dakikalık bir program var. Otomatik olrak 30 derece 600 devire ayarlı. En sık kullandığım program...

    Kurutma makineaini sürekli kullanırdım. Artık Antalya'ya taşındım. Çamaşır asmak ne zevkli bir işmiş yahu? Mandalları aynı renk seçiyorum diyen kadınlara deli gözüyle bakardım. Çamaşırın rengine uygun mandal ararken yakaladım kendimi. Çekirdek çitlemek gibi alışkanlık yapıcı bir şey sanırım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cokbilmis, kusura bakma ama ben bu kurutma makinesini Türkiye sartlarinda cok gereksiz buluyorum zaten. Buranin en nemli, soguk günlerinde bile camasir kurutmayi iyi kötü basariyorum ben. Kisin Istanbul'un günesli günleri buradan fazladir :) Her durumda camasir asmak cok zevkli is gercekten. Ben camasirlari evde su acilip kapanan camasir askilarina asarak kurutuyordum yillardir. Bu kis odalardan birinde bu yüzden bir kücük küf sorunu olusunca hatami anladim ve komsularim gibi cati katina asmaya basladim. Benim mandallar gerci tahtadan, renk konusunda secenegim yok fakat cati katinda kelebeklere rastliyorum, bazen de komsularima :) Sosyal bir ortam olusuyor :D

      Sil