"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Temmuz 13, 2012

Büyümenin sınırlarını ret

Bu olay haftasonu oldu fakat 'bölük pörcük'üme yazmayi unutmusum.
Unutmak istemeyecegim, harika bir diyalogdu :)

Dogumgününde aldigimiz o minik parcali ve temali 5 yas legolarini ceza olarak kaldirmistik. Cünkü büyük yaramazlik yapmisti sincap. Haftasonu cezanin kalkacagindan ümidini keserek, 2 yasinda alinmis eski, büyük parcali legolarini cikardi ortaya. Baba televizyon seyrediyor, galiba ben de. Sincap da legolarla bir seyler insa etmeye calisiyor.

Sonunda tam upuzun, yüksekce bir kule (ya da füze, ya da kale, kimbilir?) insa etmeyi basarmisti ki, bize göstermek icin elini actiginda küüt! diye yere devrilip parca parca oldu. Sincap da kızgınlıkla yaygarayı basti tabii ki.

Tam agzimi acip "e, taban kismini biraz zayıf ve dengesiz insa etmissin, temel önemlidir" diye bıdı bıdılanacaktım ki, hazır cevap babanın yanıtı benden önce geldi:

"Ama oglum, 'Der Wachstum hat immer eine Grenze' " (Büyümenin daima bir sınırı vardır)

Bu yerinde bakis acisi sebebiyle insaat mühendisi kılıklı cümlemden vazgectim ve o kadar cok güldüm ki, sonunda kendisine ve yıkılan kulesine güldügümü iddia eden sincap gelip hıncını benden cıkardı. Haftayı kolumda büyümenin sınırlarını reddeden sincabin tırnak izleriyle gecirdim.

Asıl bu sincabın legodan kule degil de, küresel ekonomi insaa eden versiyonu var ki, onun ayak izleri yaninda sincabin tırnak izleri solda sıfır kaliyor.

13 yorum:

  1. Çok penceresi olan bir diyalog bu.. bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olmus Sezer'cim, ben de farkinda degildim :)

      Sil
  2. ah zavalli cocuklarimiz, halbuki tek ihtiyaci olan, anlasilmak. Kulen yikildi diye cok kizmis olmalisin! cumlesi yerine neden acaba binlerce egitim kelimesi once agzimizdan cikiyor. Bize oyle yapildigindan herhalde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh, haklisin Uma'cim, empati yoksunu ana baba modeli :)

      Sil
  3. Oy. Gelip tırnakladığına göre çok önemliydi o kule.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yikimin hicbir türlüsüne tahammülü yok :)

      Sil
  4. Uma, muhtesemsin :) Aslinda hayat bu kadar basit ve guzel!

    Evren, sapka cikartip bir reverans yaptim. Baglanti kurup, mesaji yerli yerinde verebilme becerine!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol Dilek, sincap beni tirnaklarken cok yaratici olabiliyorum :)

      Sil
    2. Unuttuklarimizi aklimiza boyle getiriveriyorlar iste. Bazen tirmik, bazen en yuksek perdeden bir ses, bazen kut diye bir saplak, bazen de bir opucukle ;-)

      Sil
  5. "Sınırlı kaynaklar ile sınırsız büyüme mümkün değildir. GSMH da büyüme göstergesi olamaz. Doğal kaynaklarımızı pazarlayarak, toplanan vergileri silahlanmaya harcayarak, geliri eşit olmayan oranlar ile dağıtarak büyüme olamaz..." (Yeşil Ekonomi) kitabından alıntıladım...
    Sanırım hükümetler de çocuklar gibi, biz ne kadar onlara böyle olmaz desek de anlamak istemiyorlar... Sanırım popolarına bi şaplak gerekecek :)

    YanıtlaSil
  6. Sincaba empati, hükümetlere uyandirici saplak :) uygundur :)

    YanıtlaSil