"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Temmuz 11, 2012

Üç dondurma

Son günlerde üc dondurma denedim. Kullandigim bazi malzemeler uçuk görünebilir, fakat sadece evde olan malzemeleri kullanarak yapiyorum. Dondurma icin özel alisveris yapmiyorum (Son dondurmadaki bisküvi haric) :) Bu tarifleri de buraya hem ben unutmayayim diye, hem de sana fikir verir diye not ediyorum. Bence sen de öyle yap; meyve, sebze, baharat duran dolaplarini bir karistir. Icinden güzel dondurma fikirleri cikacagindan eminim :)

Hokkaido kabak ve kisnis tohumlu dondurma:

250 gr quark (ya da süzme yogurt)
200 gr krema
Orta boy hokkaido kabaginin yarisi. (Tatli yapiminda kullanilan herhangi bir tür kabak olabilir. O zaman miktar göz karari ayarlanmali)
4-5 yemek kasigi seker
Cok az pekmez
1 tatli kasigi kadar kisnis tohumu

Hokkaido kabaginin mevsimi degildi sanirim. Ama yereldi ve organikti. Kabuklariyla birlikte yenebilen bir tür oldugu ve cok da acelem oldugu icin sadece cekirdeklerini ayiklayip kabuklariyla beraber ince ince dogradim. Cok az suda üzerinde biraz pekmez gezdirerek yumusayincaya kadar pisirdim. Hemen hemen hic suyu kalmamisti zaten, pek süzmek gerekmedi. Blender'dan gecirdim. Quark, krema, seker ve bir kasik tersiyle hafifce ezdigim kisnis tohumlarini ekleyip hepsini birden yeniden blender'dan gecirdim. Sekeri deneyerek, agiz tadimiza göre ayarlayarak koydum. Sen de öyle yap bence. Blender yoksa biraz zahmetle de olsa tüm bunlar catal ve kasikla da yapilabilir. Sonra buzluga koymaca, her yarim saatte bir cikarip iyice karistirmaca, dondurma kivamina gelince (4-5 saat sonra) afiyetle yemece :)

Dondurmayi kabakli yapmaya karar verince "peki, evdeki tatli baharatlardan hangisi yakisir buna?" diye sordum kendime. Yanit benim icin kisnis tohumuydu. Baska bir baharat da kullanilabilir elbette :)

Kabak dondurmaya harika turuncu bir renk verdi. Eger renkli dondurmalari seviyor ve yapay gida boyalari kullanmadan rengarenk dondurmalar üretmek istiyorsan, turuncu icin malzemen koyu renklisinden kabak; aklinda olsun :)

Gecen yil bu dondurmanin baska bir versiyonunu yapmistim; o da burada.

Damla sakizli dondurma:
Damla sakizli dondurma aslinda aklima gelip gelip gidiyordu. Fakat kivilcimi yakan Sezer oldu :) Bana "hic damla sakizli dondurma yaptin mi? Ben yapmak istiyorum da" dedigi gün ben de "bugün dondurma yapsam ve fakat icine ne katsam?" diye düsünmekteydim. E, evde damlasakizi da vardi :) Söyle bir tarif cikti ortaya :)

250 gr quark (ya da süzme yogurt)
200 gr krema
1 bardak yagsiz süt
2 büyükce parca damlasakizi (tam miktari nasil tarif edecegimi bilemiyorum, sen göz karari ya da damak tadina göre ayarla bence)
1 silme cay kasigi guarn cekirdegi tozu (belki pirinc unu, belki ona bile gerek yok)
3-4 kasik seker

Damla sakizi havanda dövülüyor; iyice toz haline gelmeli. Benim dogru dürüst havanim olmadigi icin bir tabak icinde agir bir dondurma kasiginin tersiyle dövdüm, tam toz olamadi. Bir bardak süte ekleyip biraz isitayim, iyice erisin dedim ben de. E, sütü ekleyince ve hele isitinca da bir kasik da guarn cekirdegi tozu koyayim, sütü biraz yogunlastirsin, dondurmanin kivami cok sulu olmasin dedim. Yani damlasakizini iyice toz haline getirebiliyorsan belki sütte isitmaca, pirinc unu eklemece giibi adimlara bile gerek kalmayacak. Karar senin.

Sonra damlasakizli sütü quark ve kremayla iyice karistirdim. Agiz tadimiza göre seker ekledim. Dogru buzluga. Disarida biraz islerim vardi. Sincabi anaokulundan aldim derken ilk bir iki saat düzenli karistiramadim. Acigi kapatmak icin aksamüstü yemek hazirlarken her firsatta , bazen 15-20 dk.da bir karistirdim. Sanki ne kadar cok karistirirsak o kadar kivamli oluyor. Yerken kivami da daha cok hosuma gitti. Ve güzeldi tabii, damlasakizi girer de güzel olmaz mi? 


Cheesecake'li dondurma:

Ben damlasakizli dondurmayla mesgul oladurayim, meger Sezer de bu dondurmayi denemekteymis. Dondurma tariflerimizi degis tokus ettik :) Bunu da denedim. Bana cocuklugumdaki seftalili mozaik pastalarin tadini verdi. Zaten seftali pisip sütlü bir tatliya girince bambaska bir seye dönüsüyor. Simdi hem Sezer'in bana verdigi orijinal tarifi, hem de parantez icinde italikle benim kullandiklarimi not edecegim. Biri digerinden daha iyi diye degil, hayir. Bir dondurma tarifinin bir mutfaktan digerine gecerken bile ne kadar degisebilecegini örneklemek icin. Endüstriyel dondurma üreticileri bize dondurma yapmanin tek ve en iyi bir yolu oldugunu ve onu da kendilerinin bildigini söylüyorlar. Bugünlerde blogun basliginda yazan Thoreau sözü aslen kendime olsa da, bu baglamda endüstriyel gida üreticilerine gelsin. Kadiköy'den bilincli tüketicinin istek parcasi: "Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."  


Tarife geciyorum:

Bir su bardagi sut
300 gr labne peynir (250 gr. quark. Internette biraz okudum; labne peyniri ve quark'in kardes olduguna karar verdim)
4 kasik seker (2,5 kasik seker)
 bir tatli kasigi pirinc unu (bir cay kasigi guarn cekirdegi tozu)
8 adet eti burcak (ya da benzeri biskuvi) (6 adet tam unlu petibör bisküvi)
3 adet seftali (tarifte 8 adet cilek diyordu, bende olmadigi icin seftali kullandim) (Bende o bile yoktu; canimin ici Türk seftalileri :( Dag seftalisi denen türden vardi. 4 adet ondan kullandim.)

Yine süt, seker ve p. unu tencereye konuyor, biraz kaynadiktan sonra sogumasi icin birakiliyor (Ben guarn cekirdegi sebebiyle sadece ilitip biraktim). Seftaliler kabuklarindan soyulup blendirdan geciriliyor (benimki soyulacak gibi degildi, soymadim). Soguyan sutun icine labne peyniri ve seftaliyi koyup mikserle iyice cirpiliyor. Gerisi bildigin gibi.. Buzluga koyduktan bir saat sonrasinda ise (yani ikinci karistirma sirasinda) biskuvileri icine kiriyorsun ve sonraki asamalarda harika bir tad cikiyor ortaya.  

24 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. :D anlassak bu kadar olurdu :)
      seninkiler tam sincabin istedigi usulde, kasikla degil sopada :)

      Sil
  2. Harika olmuş :) seneye dondurma tarifleri nerdeydi diye aranmayacağız, eline sağlık hindiba :)

    YanıtlaSil
  3. Leo'da tutturmustu ben sopali dondurma istiyorum diye boylece onu mutlu ettim:) sira sincap'ta:)bir zarfa kac tane sigar acaba:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de "sopali dondurma istiyorum" dönemi var galiba:)

      Sil
  4. Ikinizin tariflerini birlestirip pirinc unu yerine keten tohumu unu kullanayim bari ben :) daha dun aksam sakizli dondurmadan bahsediyorduk evde, ilac gibi o;du simdi bu tarif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keten tohumunun tam un gibi degil de, biraz kabaca ögütülmüs hali de bende var. Ben de bir sonraki denemede onu kullanmak istiyorum :)

      Sil
  5. Haftasonu neyle uğraşacağım belli oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. arada sut alerjisi olan bir arkadasim icin soya kremali dondurma yaptim, kivami cok basarili oldu duyurulur;)yasasin dondurma kardesligi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütlü dondurmaya vegan alternatif hem :) Yasasin! :)

      Sil
  7. bende de Hanya usulü var, yaşasın dondurmalar =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem, Hanya usulü dondurmani gördüm, o da aklimda. Gülsuyu olmazsa olmazi mi? Olsa mutlaka cok özel yapardi dondurmayi ama yok maalesef :(

      Sil
  8. sakız koyulabilir onun yerine dememeliyim aslında, yanı sıra demeliyim. acil destek 1 şişe gönderebilirim, kabul edersen mutlu olurum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem cok incesin, tesekkürler. Ben sizin oralara gelecegim zaten yakinda. Bana ya nereden edinildigini, adini söylersin ben gelirken getiririm. Ya da cok özel, her yerde satilmaz bir ürünse ben senden yine rica ederim bir Türkiye adresine.

      Sil
  9. Isparta firması olması tercih elbette.
    bu arada kendimiz de yapabilir miyiz diye bakarken şu link e denk geldim: http://www.ruhsalyasam.com/gulsuyu-nasil-yapilir/
    İzmir'e yolun düşerse kahve içelim!

    YanıtlaSil
  10. iş dönüşü aktardan hemen aldım. gülsuyu hazııır!

    YanıtlaSil
  11. Himmm, kisnisli dondurma! Nedense kisnis bana hep tuzlulari cagristirir. Cok merak ettim bak simdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pinar, kisnisin kendisi tuzlulara yakisir ama tohumu tatli ve kendine özgü bir aromasi var. Ben kurabiyelere, dondurmalara, keklere katmayi seviyorum :) Almanya'da gerci anason ve karaman kimyonuyla beraber ekmek baharatlari arasinda da sayiliyor. Fakat o tür bir ekmek, bizim ekmek anlayisimizla her ögünde yenmez tabii.

      Sil
  12. Endüstriyel yapım dondurmadan çok çekmiş biri olarak BUDUR diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemaki'nin gülsuyu benim sana daha önce kozmetik amaclarla bahsettigim gülsuyu ile ayni markaymis Gasi. Eger kendin üretmeyeceksen bu markayi takibe al :) Hem dondurmaya, hem cilt bakimina :)

      Sil