"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ağustos 06, 2012

Bi ol artik!

Ünlü sigara markasinin "Don't be a maybe. Be" (Belki olma. Ol...) reklam sloganindan haberdar misin? Türkiye'de de var mi? Burada üstelik reklam panolarinda sigara reklamina izin var. Insanin gözüne gözüne giriyor bu trajikomik "ol!" mesaji.

Reklamin orijinali suradaki gibi. Su, su ve su sekilde derdini daha acik ifade ettigi reklam panolarina rastlamak da olasi. "Bu sigarayi icmezsen kaybedenler kulübündensin, hicsin, hicbirseysin, kayipsin, yolunu kaybettin. Bi sey olmak, bir yere varmak, kazanmak istiyorsan yapman gereken sey belli" diyor aklinca.  Reklam üretenlerin cok kullandigi, reklamverenlerin agzinin suyunu akitan bir yöntem. Reklamda ürünün kendi özelliklerinden degil (överek anlatacak bir sey yok cünkü), tüketicinin hayallerine vurgu yapmak, erismek istediginden bahsetmek... Satir aralarindan da öte, harflerin arasina saklanmis, üst yüzeye bilincli olarak cikarilmamis bir alt mesaj vermek... Bugün karsina cikan on reklama bak. En az sekizinde, büyük olasilikla onunda da göreceksin ayni yöntemi. O kadar yaygin ki, artik sorgulamiyoruz. Yargilamiyoruz. Hatta farketmiyoruz.

Alman tüketiciler bu akli begenmemis olacaklar ki, alternatif reklam sloganlari üretmisler, "pro-maybe"ciler var aralarinda. Biri hatta gercekten cok kizmis :D

Bi sey olmayi birak da,
ol
artik!

Not: Animsatma ve ilham icin Hayat Bir Dejavu'ya tesekkürler :)

12 yorum:

  1. Son reklam panosuna çok güldüm, ben de ufaktan sinirlenmeye başlamıştım ne yalan söyleyeyim. Türkiye'de sigaraya karşı yürütülen kampanya ürkütücü boyutlara ulaştı normalde reklam panolarında sigara reklamı olmasını bir yana bırak tüm filmlerdeki, dizilerdeki sigara, pipo, puro vs tütün ürünleri hep mozaikleniyor veya onun yerine bir çiçek resmi koyuyorlar. Geçen gün Sponge Bob çizgi filminde bizim süngerin büyümeye özenerek ağzına aldığı baloncuk çıkartan pipoyu bile mozaiklemişlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki sigara icme oranlari ya da sigaraya baslama yasi ne durumda Selen? Gerileme, iyilesme var mi?

      Sil
    2. Sigaraya başlama yaşına etkisi oldu mu bilmiyorum ama sigara tüketiminin azaldığını ve bazı pasif içiciliğe bağlı hastalıklarda azalma olduğunu söylüyorlar. Şu linkte konu ile ilgili bir haber var.
      http://www.haberx.com/sigara_yasaginin_faydalari_gorulmeye_basladi(17,n,10397315,170).aspx

      Ben kendi çocuklarımdan ve yeğenlerimden sigaranın sağlığa zararlı etkilerini anlatan reklam spotları sayesinde sigaraya karşı bir tiksinti oluştuğunu gözlemliyorum ama ne ben ne de Özgür zaten sigara içmediğimiz için de etraflarında sigara içen insan olmuyor zaten. Haliyle sigaraya bir göz aşinalığı da yok belki bu tiksinti ondan da kaynaklanıyor olabilir.

      Sil
    3. Sigarada tetikleyici faktorlerden birisi cevre. Ailenin icip icmemesi de etkili ama o arkadaslar yok mu, arkadaslar... Bir arkadasim yatili okulda baslamis mesela. Kuzenimin oglu da! Aileden uzak, aileyi ozledigi ortamlar sigara icen ailenin(diger arkadaslarin) parcasi olma durumu... Merak!...

      Benim hayatta en nefret ettigim seylerden birisi sigara. Cunku evde babaannem cok ama cok icerdi. Biri sonmeden digerini yakardi. Ustelik yakar, birakirdi. Dumani tuter de tuter, soner, yenisi yanar... Aslinda saglikla ilgili herseyi bilirdi. Ama nedense vazgecemezdi sigarasindan. Ilk kalp krizinde kaybettik ve olmeden bir gece onceki kavgamizdi sigara! Ogluna icirmemis. Ustelik guzel bir dersle bir daha agzina almamasini da saglamis ama bizim yanimizda yillarca icip zehirledi bizi :(((( Onun sayesinde o kadar nefret etmistim ki, icmeyi hic dusunmedim ve agzima koymadim. Yani ailede icen birisinin olmasi illaki icmeyi gerektirmiyor :) Ama arkadaslarimin baskisi altinda cok kaldim. Icenin icmeyeni dislamasi, suratina duman ufleyerek kizdirmasi, uzaklasip konusmamasi... Bunlari yasadim en yakin arkadaslarimdan bile.

      Toplu alanlarda sigara icilmesi yuzunden de kabuslar yasadim. Pufur pufur icip, istiflerini bozmayan sigara icerlerden cok cektim... Is yerinde, toplu tasima araclarinda, oksijeni icime cekebilecegim deniz kenarindaki bankta bile!

      Su anda yasagin en guzel yani, icenlerin tecrit edilmesi! Boylece nefes alabilecek alanlar kaliyor. Yaz gunu acik havada onlar oturuyor, biz klimali yerlerde kapali kaliyoruz ama olsun, hic olmazsa bir secenegimiz ve icmeme hakkimizi koruyan bir sistem var!

      Icenlerin ailelerinden gelen haberlere gore, icenler sayiyi arttirmis ve yasaga cok kiziyorlarmis. Ama hic olmazsa icmeme hakki biliniyor artik. Bencilce icmeyenlerin haklari gasp edilmiyor. Kanunu tam uygulayabilseler(aciklardan yararlananlar var) cok daha iyi olacak aslinda gene de dilerim bu boyle devam eder.

      Sil
    4. Ailede cok icen birinin olmasinin tam tersi etki yaptigini bazi yakinlarimdan biliyorum ben de. Evin oglu annesine sigara almaya gitmeyi bile reddediyordu ve simdi icmiyor tabii :)

      Sil
  2. Tam olarak hangi ayrıntıda anımsatma ve ilhamım yansıdı bilemiyorum ama sevindim çünkü ortaya çok hoş bir post çıkmış.
    Öte yandan, reklamcılığın geldiği boyutlar çok ürkütücü. Eskiden hatırlıyorum reklamcılığın gelişmesiyle ilgili yorumlar yapılıyordu. Bu boyutlara geleceğini tahmin edemezdik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklamlarin ürünün kendisinden degil, olmak istedigimiz seyden bahsettiginden konusuyorduk Dejavu. Oradan cagrisim yapti :)

      Sil
    2. evet evet şimdi oldu gerçekten isabet :)

      Sil
  3. Bu tür reklamları iğrenç buluyorum. Zarar veren şeylerin böyle reklam yapmasına izin verilmemeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parayi veren düdügü caliyor. Tüketici alt mesajlarin farkinda olmayi ve onlara pas vermemeyi ögrenmeli. Bi kez farkinda olunca eglenceli bile. Ben yolda yürürken reklam panolari "Maybe onu yapamaz, Maybe bunu yapamaz" deyince cok gülüyorum sahsen :)

      Sil