"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ağustos 13, 2012

Eski gömlekleri atma

Eskimis gömlekleri atma!
Bir iki fikrim var.

1.fikir: Bir ay kadar önce sincabin anaokuluna bir slayt gösterisine davet edildim. Anaokulunda cekilen fotograflar normalde cocuklarin haklarinin korunmasi amaciyla velilere verilmiyor (Velilerden biri bir grup fotografini alip internette yayinlayabilir, oysa gruptaki cocuklardan bir digerinin velisi bunu tercih etmiyor olabilir vb. vb.) Sincap genellikle anaokulundaki gündelik yasamdan pek bahsetmedigi icin merakla gittim bu gösteriye. Nitekim "bugün ne yaptiniz?" soruma rutin "ahhgh! hicbir sey!" diye yanit verdigi günlerden birinde üst kattaki kreatif atölyede bir siraya kurulmus, ilginc bir deney yaparken cekilmis bir fotografta gördüm yaramazi :) Neyse, lafi uzatiyorum bak yine. Kreatif atölyede cekilmis bir diger fotografta etüde gelen ilkokul cocuklari görülüyordu. Fotografi görünce gülümseyip "Hah! Aklin yolu bir iste!" demeden duramadim. Cünkü hepsinin üzerinde, giysileri kirlenmesin diye giydikleri birer önlük vardi ve bu önlükler aslinda birer eski erkek gömlegiydi. Tersten giyilip sirttan iliklenmis :)

Ben de daha bir iki ay önce bahar temizligi yaparken giysi dolabimdan cikan eski bir gömlegimi (o kadar cok ve severek giymistim ki, dirsek kismi adeta eriyip yirtilmisti, giyme imkanim yoktu artik) atmayip saklamistim. Sonra resim yaptigimiz bir gün sincabin üzerine koruyucu bir sey ararken aklima gelmisti bu gömlek.O günden beri "sincabin suluboya yaparken giydigi önlük" rütbesine terfi etmisti. Cünkü evet, itiraf ediyorum, ben piyasada elisi önlügü niyetine satilan o musamba gibi seyleri almadigim gibi, ketenden elisi önlüklerini de cok pahali bulup almamistim.  Iyi ki almamisim :)

2. fikir: Bir yil kadar önce bir gün sincap gelip "anne, ben doktor cantasi istiyorum" dedi. Anaokulunda o siralar severek oynadiklari bir doktor cantasi vardi. Icinde steteskopu, hemsire kepi, doktor önlügü, ilaci, siringasi vb.ile tam tesekküllü olarak piyasada satilan bir oyuncak bu. Fakat gidip de aynindan bir tane satin almak, basit yasamanin şanına yaraşmaz be cocugum :) Nasil ki bakkal dükkanimizi kendimiz kurduk, doktor cantamizi da kendimiz yapacaktik tabii ki... Sincabin dogdugu sirada hastaneden verilmis, icinde uluslararasi bir bebek bakim ürünleri markasinin numuneleri bulunan beyaz el cantasi gibi bir sey vardi evde. Numuneleri tabii ki kullanmamis, ama cantayi saklamistim :) Icine boyuna asılan türden ve yine bir telekomunikasyon firmasinin armagani olan anahtarligi koyduk, steteskop niyetine. Suruplerin icinden cikan türden ignesiz bir siringa, sakiz kutularindan biri (ilac kutusu niyetine), büyük halasinin armagan ettigi oyuncak bir cep telefonu (bizim doktor sagi solu aramayi seviyordu)  veee bir doktor gömlegi... Benim eski, artik yakasi asindigi icin giyemedigim ama bembeyaz bir is gömlegim :) Vakti zamaninda ben 36 bedenin icine girebilirken almisim, yikandikca hatta biraz daha da cekmis; kisa kollu. Etekleri sincabin dizlerinden biraz yukarida kalan, kollari dirsegine hafifce yaklasan, ideal bir doktor önlügü oldu :) Üstelik katlaninca "doktor cantasi"na da sigiyor :) O kadar cok oynadik ki, bu canta ve icindekilerle... Doktor-hasta rollerini degistikce hem sincap giyebildi gömlegi, hem ben :)

Dr. Sincap is basinda...
Elinde telefon, eczaciyi (yani beni) ya da "yemekci"yi (yani beni) ariyor :)
Hasta icin (yani ben) siparisleri olacak... 

Laf eski gömleklerden acilmisken, senin de var mi onlara yeni bir hayat verecek fikirlerin?

21 yorum:

  1. tombul yanaklı sincap! ben de mesela sakarımdır, bulaşık yıkarken, efendim temizlik yaparken sürekli üzerime bir şeyler sıçratır, ıslatırım. doktor sincap gibi gömleği giyip temizlik önlüğü olarak kullanabilirim gibi geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya da kol kisimlarindan bele baglayarak yarim önlük :)

      Sil
  2. Benim oğlanlar da okuldaki resim derslerinde giyiyorlar bizim eski gömlek veya t-shirtleri. Birine verilemeyecek kadar kötü durumda veya okulda bile giyilemeyecek kadar tipleri kaymış olanlar zaten direk temizlik bezi oluyorlar. Bir ara aslında şuradaki (http://mousechirpy-polkadotpineapple.blogspot.com/2008/03/tutorial-t-shirt-yarn.html) linkten yola çıkarak eski tişört veya giysileri iplere çevirip şuradaki gibi(http://www.creativejewishmom.com/2010/06/you-can-crochet-with-sheets.html) paspas örme girişimim olmuştu ama doğranacak kalitede fazla tişört kalmadığından projem yarım kaldı :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok güzel girisimlermis bunlar Selen. Insan bu fikirleri gördükce bir evden tekstilin cöp olarak cikmasina imkan olmadigi hissine kapiliyor :)

      Sil
  3. Daha önceki yorum gümbürtüye gitti net bağlantıları yüzünden :( tekrar deniyorum. Öncelikle gömleğin bel kısmına kadar olan bölümü kesilir ve alttan münasip bir şekilde dikilir bir askıya geçirildikten sonra içine mandallar konarak faydalanabilir. Sonra; eğer gömlek deseni çok güzelse orta boy bir yastık yüzü arkalı önlü çıkartılabilir. :) Ayrıca minik bir bahçen varsa ve kuşlar dadandıysa bitkilerine uygun bir sopaya giydirip korkuluk olarak kullanılabilir. Bir fikir daha, gömlekten 1.5 santime 10 cm boyutunda şeritler kesilir, bir ipe belli aralıklarlakurdele şeklinde (ya da nasıl istenirse) bağlayıp ara boşluklara kalmış boncuklar yerleştirerek kapı için sineklik yapılabilir. Aynı mantığın daha küçültülmüşünü küçük boy bir kasnağa uygulayıp ses çıkartıcı malzemelerle donatıp (cam boncuklar, kullanılmayan küçük çay kaşıkları ya da anahtarlık ucundaki yuvarlak halkalar vs) bir rüzgar çanı da yapılabilir.. aklıma gelirse daha yazarım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gelmemis Sezer'cim. Mantal torbasi iyi fikir gercekten :) Ben de sincaba boya önlügü yaptigim gömlegin desenini begendigimden ondan lavanta torbaciklari dikmeyi düsünüyordum. Simdilik o proje rafa kalkti :) Korkuluk da güzel fikir :) Hepsi hepsi :)

      Sil
  4. Kutsal bi geleneğimiz; yer bezi, toz bezi, cam silme bezi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben o isler icin eski atletleri kullaniyorum, pamuklu penye kumas sanki daha iyi sonuc veriyor. Yine de neden olmasin?

      Sil
  5. Senin onerilerin gaaayet guzellermis, aklima gelmeyen turden :)

    Bizdekiler biliyorsun patchwork malzemesi oluyorlar :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de dün uzun kollu etekleri fırfırlı organik kumaştan tuniğimin kollarını kesip geceliğe çevirdim, ve ön kısmında dantelli uzun katları olan bir elbisemin de katlarını kesip ayırdım ve düz bir hale getirerek yine gecelik yaptım. :)

    YanıtlaSil
  7. Barbi bebeklere kıyafet dikiyordum ben onlardan. Kolundan torba çantası yapılabilir.

    YanıtlaSil
  8. Demet, Handan, kestik bictik gömlekleri; cevirmedik, dönüstürmedik yanini birakmadik :))

    YanıtlaSil
  9. Aaaa, bu bloga ve genç oldukları halde ben gibi düşünen kişilere rastlamak ne kadar sevindirici:))
    Oysa benim eskiyen ya da kullanılmayan hatta atılması gereken malzemelerden yeni şeyler üretme merakım; dinozor görmüş havası taşıyan bakışlar yüzünden köreltildi nerdeyse.
    Sizi(yazan ve yorumlayanlar) tanıdığıma ne kadar sevindim anlatamam.
    Yazıların mailime gelmesini sağlayan düzenek yok galiba. Ben de izlemeye alırım ozaman.
    Bir de Selenéin yorumda verdiği linkleri sağ tıkla kopyalayamadığım için bakamadığıma üzüldüm. Yaşım,dikkatim oradan kopyalayıp yazıp bulmama engel maalesef.Yoksa bi koşu oralara da dalıp iftarı bile kaçıracaktım.Ankarada iftara 12 dakika kaldı.
    Yine geleceğim inşaallah.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Nalan merhaba,
    Yok artik bu isler dinazor isi degil genc isi :) Asil böyle düsünmeyenlere dinazor gibi bakacagiz yakinda :) Hosgeldiniz :) Linkleri tiklayabileceginiz hale getiriyorum asagida... Cok hos seyler, kacirmanizi istemem:

    http://mousechirpy-polkadotpineapple.blogspot.com/2008/03/tutorial-t-shirt-yarn.htm
    http://www.creativejewishmom.com/2010/06/you-can-crochet-with-sheets.html

    YanıtlaSil
  11. Su T-shirtler yerine corap da kullanabilirsiniz. Ince ya da kalin kadin coraplari. Hele bir de renkli ise oooo senlik :) Aklima geldi birden :) Birara onlardan paspas yapmak moda idi hatta. Ister bu T-shirtlerinki gibi ip haline getirin, isterseniz corap olarak alt kismini kesip sac orgusu yapin.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim,çok zarifsin:)linke baktım.Güzel geri dönüşümler yapmışlar.
    Dünya kadınları bu işte yaratıcı ,çok güzel geri dönüştürme çalışmalarına bloglarda sık sık rastlıyorum.
    Çöp kutularının önünden geçerken inanamıyorum.
    Ben öğretmenliğimin ilk yıllarında gazetelerin kuşe kağıtlı eklerini toplar öğrencilerimin kitaplarını kaplardım.Kalın bir ambalaj kutu elimize geçse nasıl değerlendireceğimizi ,içine ne koyacağımızı şaşırırdık. Şimdi her şey çöpe gidiyor. Atılmazsa evler çöp ev oluyor.
    O nedenle blogunu da yorumcuları da çok sevdim ve önemsedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,biz de bütün bu yeniden degerlendirme fikirlerini animsamak ve tekrar yasamimiza katmak istiyoruz. Her zaman bekleriz :)

      Sil
  13. Merhaba gecen yaz annem babamin 7-8 tane eski gömleğini çok eskidiler ve kimse giymez diye yakacaktı. Hepsini aldım ve2-3 tanesini dürmeli kısım arkada kalacak sekilde alt ve üst kısımlarını düzgünce kesip lastik geçirip diktim. Önüne de birkaç tane kırmızı kalp aplike yapıp poşetlik yaptım. Gerisi ile de bakliyat veya seyahatlerde iç çamaşırları veya mayolarımi koymak üzere bez torba diktim. Onların da üzerine kalp diktim. Hatta kollarını kesip patchwork yapıp birkaç tane daha diktim ve millete hediye ettim. Çok sırın oldular.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba gecen yaz annem babamin 7-8 tane eski gömleğini çok eskidiler ve kimse giymez diye yakacaktı. Hepsini aldım ve2-3 tanesini dürmeli kısım arkada kalacak sekilde alt ve üst kısımlarını düzgünce kesip lastik geçirip diktim. Önüne de birkaç tane kırmızı kalp aplike yapıp poşetlik yaptım. Gerisi ile de bakliyat veya seyahatlerde iç çamaşırları veya mayolarımi koymak üzere bez torba diktim. Onların da üzerine kalp diktim. Hatta kollarını kesip patchwork yapıp birkaç tane daha diktim ve millete hediye ettim. Çok sırın oldular.

    YanıtlaSil