"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Ekim 03, 2012

Bu ay ben ellerimle Eylül / Ekim 2012

Eylül ve Ekim icin ortak liste :) Tatilden geldigimde Martha Teyze bana bahcesinden topladigi mürdüm eriklerinden verdi. Yikanmis, tek tek cekirdekleri ayiklanmis ve dondurulmus! "Seni daha erken bekliyordum, gecikince senin payini ayiklayip dondurdum" dedi bana, sanki öncesinde konusup anlasmisiz gibi :)

3 kilo mürdüm erigiyle marmelat yaptim. Artik bir süre marmelat ve recel yapmak istemiyorum. Bu arada kizilciklar olmus. O yüzden biraz da kizilcik topladik (600 gr. kadar) . Internette "kizilcikla bu yil ne yapabilirim?" diye dolasirken Özlem'in kizilcik receli tarifine denk geldim. Yorumlarda Tijen kizilcikla mürdüm eriginin birbirine cok yakistigini söylüyordu. Önce heveslenip bir mürdüm erigi-kizilcik marmeladi yapmak istedim. Sonra evdeki muhalefet ve teknik sorunlar sebebiyle vazgecerek ayri ayri mürdüm erigi marmeladi ve kizilcik serbetinde karar kildim. Biraz kizilcik serbeti de Martha Teyze'ye verdim. Kizilcigi bilmiyormus :)

Gecen hafta "saha"ya gittik. Inanilmaz bir saka gibi, yarisina toprak yigmislar, bir insaat basliyor. Ben tam saskinligimi atamadan üstümden, orta yasli bir kadin gelip bana "burada ne yapiyorlar?" diye sordu. Kizgindim; "bilmiyorum ama gercekten cok yazik" dedim. "Kesinlikle!" dedi; konusmaya basladik. Ona sahanin etrafindaki birbirinden özel agaclardan bahsettim. Kizilciktan örnegin... O da bilmiyordu; bana yüzde yüz bilip emin olmadan toplayip yememek gerektigi hakkinda nasihatta bulundu :)

Kizilcik bilip bulamayanlarla, bulup da bilemeyenler arasinda kaldim dostlar. Bilmekle bulmayi bulusturmali :)

Mürdüm erigiyle, kizilcigiyla, elmasiyla, armuduyla, akdikeni, cakal erigi ve kusburnuyla...
Kizarip olgunlasan binbir meyvesiyle...
Sonbahar ne güzel mevsim, degil mi?

Sen neler yapiyorsun?

26 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Handan'cim, gecen gece kaynattiklarindan bahsetmemissin ama... Izninle ben ekliyorum :)

      Sil
    2. O kadar da düşünmüştüm yaptığım birşey var mı diye hiç o aklıma gelmedi bak :)

      Sil
  2. Hoşgeldin... :) Gelir gelmez de yaşamı yazmaya dalıverdin yine ne güzel. Bu yıl ben de mürdüm eriğinden marmelat yaptım.. içinde biraz tarçın da koydum. Enfes hafif bir tat oldu. Ayrıca herkes gibi ben de kırmızı biber ve patlıcanı közleyip, domatesle evlendirdim kavanozlarda :) Pek de keyifli oldu. Hıımm sonra ben de tatile gittim, geldim ve okul macerası başladı tekrar. Sonbahar sevdiğim mevsim geldi diye de çok mutluyum :)
    Sevgiler kucak dolusu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol Sezer. Benimkinde de tarcin vardi, unutmusum bahsetmeyi. Ne güzel degil mi, mürdüm erigi tarcin arkadasligi? :) Sebze kavanozlariniza imrenerek bakiyorum; iklim izin vermiyor burada bu tür evliliklere :)

      Sil
    2. offf ben çok yorgunum evren sordun diye söylüyorum :) evde 2 çocuk okulda 7 çocuk hiç bişey yapamıyorum desem ..marmelatlara özendim ama en kısa zamanda mutfağa girmeliyim..bu arada nefis bir keşifte bulundum.kapıcnın eşinden yoğurt mayası istedim..o da onların köyde yaptıkları şekli anlattı.. nefis bir yoğurt mayalama tekniği öğrendim... pek de boş değilmişim bak :) normal sütü parmak dayanacak gibi kaynat..içine mayayı ekle..çok kalın olmıycak şekilde sar ve buzdolabına at.. 5 saat buzdolabında tut..nefis peynir kıvamında bir yoğurt oluyo.. örtüyü açınca 1 gün daha buzdolabında açmadan kalmalı ama.. denedim ben sen de denersin diye de yazıyım dedim...

      Sil
    3. Evren valla hiç tahmin etmiyordum, yapınca bayıldım. :) Sana geldiğinde verseydik birer ikişer kavanoz, ihya olurdun :)

      Ah bak ne güzel bir yoğurt tarifi.. ben yapıyorum sulu oluyor ya..(eski bildiğimiz yöntemle.. şimdi Funda' nın tecrbe ettiği yoldan gidicem.. Teşekkürler Funda :))

      Sil
    4. Funda, ben bu yil maalesef yogurt mayasi getiremedim. Buradaki yogurtlardan biriyle bi denerim ama ilginc bir yöntem. Benim zaten kisin yogurt mayalarken isi ayarlama sorunum var.

      Sezer, sagol , düsünmen yeter :)

      Sil
  3. bu sene pazara yada bir ağaca çıkacak zaman bulamayınca reçelsiz kaldım:)))))hala umudum var ayvayı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne, bir ücüncü olasilik da bahcesi olan komsular. Dün biri beni yolda yakalayip bahcedeki ayvalarindan vermeyi teklif etti. Hic niyetim yokken simdi de kendimi ayva marmeladi hayal ederken buldum :)

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, biz de bu sene erikten pestil yaptık. Yapımı gerçekten çok kolay, 5 kilo erik ve 1 kilo kadar üzümü az su ile pişirdik, meyveler iyice ezildikten sonra süzgeçten geçirip fırın tepsilerine döktük, 4-5 gün terasta kuruyunca tepsiden incecik pestiller hemen çıkıverdi, şekersiz ve nişastasız gayet güzel oldu. Oğlum da bayılıyor, taze bademle birlikte afiyetle yiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok güzel bir fikir. Cok günes gerekiyordur ama degil mi kurutmak icin? Bizde olmayan sey...

      Sil
    2. Fırında ısıyla da kurutabilirsin ama sen şimdi harcana elektriğin hesabını da yaparsın :)

      Sil
    3. Evet, cokbilmis'cim, dogru bilmissin. acikcasi firini 6 saat boyunca 50 derecede tutmalar falan bana uzak :)

      Sil
    4. Ancak yazabiliyorum, evet pestili kurutmak için çok güneş gerekiyor, Mersin'de geçtiğimiz haftasonuna kadar hava 35 dereceydi. O yüzden kurutmak problem olmadı :) Fırında kurutmak bence de pek iyi fikir değil, hem harcanan enerji hem de aynı kurutma etkisi olmayacağından diye düşünüyorum. Bu arada yazılarınıza bayılıyorum, ilham veriyor gerçekten... Sevgiler.

      Sil
    5. Tesekkür ederim ecemuhaddis, ama ben de yorumlardan cok ilham aliyorum. Birazcik günesimiz olsaydi su pestilinizi mutlaka denemek isterdim örnegin :)

      Sil
  5. hello.. ben yeni evimin tum nimetlerinden faydalaniyorum. Bak blog bile okuyorum artık Evren'cim... Yogurt yapma yeteneğimi geliştirdim. Yoğurt makinesinin gereksiz olduğunu öğrendim. Son yaptığım yoğurdu ben mi yaptım yahu bunu diye diye yedim.. Mürdüm erikleri ve seftalileri kesip buzdolabina koydum, kışın onlarla meyveli kekler yapacağım.Çicek büyütüyorum. Kedi besliyorum. Sonbahar geliyor, çok mutluyum:)

    merak ettim kitap güzel mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika , ben de mutlandim seninle birlikte. Belki gelip meyveli keklerinden yerim kisin :)

      Sil
  6. Biz bu aralar kizimla tig isine sardik. ikimiz de ogrenmeye calisiyoruz. benim aylar once aldigim ipliklerimle ona ordugum bluz bitti ama guzel olmadi :)) o kibarligini bozmayarak heyecanla hediyesini kabul etti ama hala giymemis olmasindan benimle ayni fikirde oldugunu anliyorum. benden kalin iplik ve kalin tig istedi, o da ogrenmek istiyormus. cok mutluyum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lara ellerini kullanmayi seven biri olacak gibi, ne dersin Selen? :)

      Sil
  7. Kızılcıklar bitti burada ama tam Kuşburnu ve Yaban Eriği zamanı. Yaban eriğini yeni öğrendim, "güvem" de deniyor burada. Sanırım senin söylediğin çakal eriği ile aynı şey. Buruk bir marmelatı yapılıyormuş, pek şifalıymış. Bir de Patxaran diye bir likör yapılırmış yaban eriğinden, onu deneyeceğim kısmetse.

    Sonbahar mütevazı renkleriyle pek güzel. Kızılcığın, kuşburnunun da reklamı olsa ya, sonbahar promosyonları yapılsa sağda solda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu merhaba,
      Evet benim bildigim kadariyla da cakal eriginden Patxaran ya da benzer isimli bir likör yapiliyor; ayni sey olmali. Bu likörü Beste arkadasim yapmisti ama simdi arayinca linkini bulamadim

      Sil
    2. Evet, bu yazıya rastlamıştım likörü yapmadan önce! Üç şişe doldurdum bakalım bile, nasıl olacak :)

      Sil
  8. Sonbahar ve kış hazırlıkları denince ilk aklıma düşen tabii ki turşu!

    Bu arada sonbahar güzel olduğu kadar hüzünlü aynı zamanda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim aklimda da bugünlerde tursu dolaniyor :)

      Sil