"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Eylül 03, 2009

Asbest pesimizde

Asbestos...
Adi eski Yunanca'dan geliyor. "Yok edilemez" demekmis.
Nisan ayinda baslayan ev bulma ve tasinma kosturmacasi arasinda aklimizi en cok kurcalayanlardan biriydi asbest. Almanya'da (pek cok baska ülkede oldugu gibi) insaat sektöründe bir dönem yaygin olarak asbest kullanildigini biliyorduk. Ciddi zararlarindan yüzeysel olarak haberdardik. Evimizde hic bir sekilde asbest kullanilmamis olmasini -özellikle oglumuz acisindan- cok önemsiyorduk. Üzerinde ciddi olarak düsündügümüz iki evden sirf bu yüzden vazgectik. Binalarin bakimindan sorumlu firmadaki görevli birinin balkonunda asbest kullanildigini bizzat görmüstü, digerinde oldugundan da oldukca emindi. Su an oturdugumuz evle ilgili de ayni arastirmalari yaptik, temiz olduguna karar verdik. Bu arada esim belediyenin cevre koruma ile ilgili birimi ile görüstü. Konuyu o kadar cok sorguladi ki görüstügü kisi sonunda incelememiz icin asbest hakkinda bir kac kitap ödünc verdi bize. Okuduk, insanlarin bu konuya nasil bu kadar ilgisiz kalabildigine tekrar sasirdik.
Evimizin tadilati baslayacakken esim her ihtimale karsi ustalarla evin herhangi bir yerinde asbest olup olamayacagi konusunu da konustu. Biri balkondaki parmaklik görevini gören tuhaf seyi gösterdi bize: "Bakin bunda asbest var mesela, ama endiseye gerek yok; müdahale edilmedigi, sökülmedigi sürece bir zarari yok kesinlikle" . Sasirip kaldik. Üstelik oturdugumuz binada tüm balkonlarda vardi ve biz söyleyene kadar binada oturan hic kimsenin de haberi olmamisti. Üstelik ortak bir karar almadan binanin dis cephesinde bir degisiklik yapilamadigindan bu tuhaf seyi kaldirip atamiyorduk da. Ve üstelik kendi basimiza kaldirip atmamiz da kanunen yasakti. Asbest konusunda uzman bir firmanin yapmasi gerekiyordu bu isi.
Her seye dokunmayi, herseyi kaziyarak kesfetmeyi seven sincaba dogal olarak balkon yasagi geldi. Yine de güvende mi(yiz), emin degiliz tabii...
Agustos ortasinda ayni sokakta oturan ve tatile giden yakin bir arkadasimin sardunyalarini sulamayi görev edindim. Oldukca büyük binalardan olusan bir site bu. Bir süredir devam eden bir dis cephe ve cati izolasyonu calismasi var bir de. Cicekleri sulamaya gittigim günlerden birinde sitedeki binalarin hepsinin önünde devasa cuvallar görüyorum. Üzerlerinde kocaman bir "a" harfi var. Altinda "dikkat, asbest icerir, sagliga zararlidir, vb, vb" yaziyor. Meger bu binalarin önceki izolasyonu asbest ile yapilmis ve simdi yenileniyormus o da. Yüzlerce kisi oturuyor sitede ve ne kadar uzmaninca, ne kadar dikkatli yapilirsa yapilsin solunan ortama asbest tozlarinin karismadigina inanmiyorum. Sardunyalara acimasam, bir de söz vermis olmasam kacip gidecegim. El mahkum giriyorum binaya. Ve emin oluyorum iyice, asbestten kacis yok, bu dehsetli madde her tarafta!

Neden bu kadar endiseliyiz asbest konusunda? neden büyük bir sorun olarak görüyoruz?
Onu da sonra yazayim...

4 yorum:

  1. Paso karsinojen desek ozetle! Ben de UK'de iken cok duydum, nerelerde ve neden kullaniliyormus Evren? Sirf izolasyon icin mi? Izolasyon icinse neden balkon citi? Bir de asbetli cisimlerin fotografini gormek mumkun mudur? Ben de oturdugumuz evlerde kullanildi mi diye cok merak edip kafama takmistim bir donem :(

    YanıtlaSil
  2. Kas imkansiz gibi!! Kurtulusu da oyle zor ki. Bizim evimizde de mecut(tu). Radyatorlerden kurtulduk (hem ne zahmetlerle), cati buyuk sorun ve hala tepemizde!! Gelecek yaz umuyorum organize edebilecegiz. Evin icerdigi bu asbestler sebeyle, ve bize malolacagi kurtulma islemleri ve bedeli yuzunden en fiyatinda indirim istemistik ve yaptilar. Konunun ciddiyetini bu davranis da gosteriyordur sanyorum. Turkiyede de oyle cok kullanilmis ki neredeyse kacmk imkansiz!!

    Peki Evren isyleri, okul, kres, girip ciktigimiz magazalar vb. derken ne kadar koruyabilcegiz kndimizi, cocularimizi?? Buyuk bir tehlike ama bir turlu uyanilamaya kabus gibi!!

    Bi sonraki yazini dort gozle bekliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Evren asbest konusunda fazla bilgim yok. Evlerde nerelerde kullanılabilir? Şimdilerde İstanbul'da pek çok binanın dışına mantolama yapılmakta. Doğalgaza gelen zamlar nedeniyle ısı yalıtımı amaçlı. Yeni yapılan binaların tamamında çerçeveler -sentetik- plastik. Eskiler de güzelim ahşap çerçeveleri değiştirip plastik kaplı yaptırıyorlar. Boya v.b bakımından kaçmak için. Bunlar da beni düşündürüyor hep. Nasıl tedbir almak lazım? Ne dersin?

    Yine önemli bir konuya değinmişsin. Haydi bizi merakta bırakma!

    YanıtlaSil
  4. Dilek, fotografini cekip bir ara göndermeye calisacagim.

    Ayca, Münevver Hanim,
    yaziyi da bitirmeye calisiyorum.

    YanıtlaSil