"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Eylül 09, 2009

Kızılcık, mürver, şurup, marmelat


Aklımda bu dört sözcük dönüp duruyor günlerdir.

Unutmadan not etmeliyim şunların hepsini:

Cumartesi günü biraz daha kızılcık toplamıştım. Yine şurup yapmayı denedim. 1 su bardağı kızılcık, iki şu bardağı su ve bir yemek kaşığı şeker ölcüsü ile piştiler. Yine bir parça tarcın kabuğu vardı. Bu sefer şeker ayarı tamdi. Meyvenin buruk tadı farkediliyordu ama zaten tercih ettim bunu özellikle.

Pazar akşamı "peki bu mürverleri ne yapsam?" diyerek uykuya daldığımdan olacak, gece rüyamda mürverlerle uğraştim. Sabah kalktığımda elma suyuyla şekersiz marmeladını yapmaya karar vermiştim. "Neydi peki elma suyuyla meyvelerin tam ölcüsü?" diye notlarımı karıştırırken karşıma Tijen'in "Meyve Agacindan Hikayeler" kitabindan vaktiyle not aldigim mürver surubu tarifi cikti. Peki, belki de bütün kainat mürver surubu yapmami istiyordur. Orada tarif edildigi üzere pisirdim mürverleri. Yalniz zencefil ve karanfil yoktu evde; ben baharat niyetine yine tarcin kabugu kullandim. Icinde hic seker yok, sonradan biraz ilik su ve bal ekleniyor ve harika bir seye dönüsüyor. Kisin sogukalginliklarinda kullanilmak üzere saklaniyormus ama ben bu haliyle saklarsam buzdolabinda, bozulacagi kesin gibi. O yüzden hastalanmadan icip bitirmeyi tercih ettik. Bu arada okudugum bloglardan birinde tarif edildigi üzere bir catal yardimiyla ayikladim mürverleri. Yoksa hayatta akil edemezdim ben böyle pratik bir seyi.


Fotograf: juergen.mangelsdorf


Neredeyse bizimmis gibi sahiplendigimiz kizilcik agaci son günesli günleri de görsün, vakit bulursak biraz daha mürver de toplayalim ve artik marmeladini yapayim sunlarin diye hayal kuruyorum.

Sekersiz, sadece elma suyuyla yapilan recel/marmelat ölcüsünü buldum bu arada. Vaktiyle Mekanimiz Mutfak'ta yayinlanmisti. Bir litre katkisiz yüzde yüz elma suyu ve bir kg. meyve ile yapiliyor.

Tek sorun, fazla dayanikli olmamasi. Sebebini bir kac kavanoz küflenmis receli attiktan sonra okudum. Seker sadece tad vermekte degil, ayni zamanda meyvenin bozulmasini önlemekte de ise yariyor recel yapiminda. Ne kadar cok kullanilirsa o kadar dayanikli oluyor recel. Ama biz zararli yönleri sebebiyle öyle bol keseden seker kullanmak istemiyoruz tabii ki. Cözüm receli (veya marmeladi) az miktarda, tadimlik yapmakta ve mutlaka iyice kaynar suda yikanarak temizlenmis kavanozlarda saklamakta.

Bir sekersiz recel linki de Funda'dan.

4 yorum:

  1. Evren,dun okudugum bir dergide seker yerine agave nektari kullanmaktan bahsediyordu.Bir diger oneri de kavanozlari,kapaklari kaynatip receli ondan sonra koymak ve cok az bosluk birakmak (5 mm. kadar,yani konserve yapar gibi...Ben hic recel yapmiyorum,hem Turkiye'deki kadar bol ve taze meyve bulamadigim icin hem de sekersiz recel bulabildigim icin gerek kalmiyor( aldiklarim uzum ya da elma suyuyla tatlandirilmis oluyor genelde)Belki isine yarayabilir bu yontemler.

    YanıtlaSil
  2. Isil sagol. Agave nektarini gördüm bir yerde ama ne kadar kullanmam gerektiginden emin olamadigimdan almadim. Belki de alip uygun tarif arastirmali :)

    YanıtlaSil
  3. benim kullandigim bir kac kitap kurabiye vs yaparken hep agave nektari kullaniyor,ben de oyle alistim,istersen tarif gonderebilirim.

    YanıtlaSil
  4. Isil,
    Daha önce göndermistin öyle bir tarif ama ben Malta'da malzemeleri tam toparlayamamistim. Simdi olur tabii ki. Sana zahmet olmazsa...

    YanıtlaSil