"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Mart 16, 2010

Bu sabah kahvalti sofrasinda...

Evet, ne diyordum?
Bu sabah kahvalti sofrasinda sincap "yumurtayi ben soyacagim" buyurdu. "Peki, soy" dedim ben de. Bu 2,5 yas cocugunda ince el becerisi (fine motoric) ya da konsantrasyon mu gelistirmek gerek? Buyursun, yumurta soysun cok istiyorsa. Tam 10 dakika boyunca üsenmeden, sıkılmadan ince ince soydu yumurtanin kabugunu. Isin güzel yani, ben de bölünmeden, huzurla kahvaltimi yaptim bu sirada. "Cocugun sabah sabah bir lokma yemeden sen kahvalti mi yapiyorsun bakiim?"  diyen icimdeki pirpirikli anneyi bir süreligine uykuya gönderdim. 10 dakika sonra ilgisinin azaldigini görünce yumurtanin kalan kismini da ben soyup verdim eline. Bugün diger günlerden farkli olarak hepsini yedi yumurtanin. Insanin kendi el emegi kadar tatlisi yokmus, sincap da biliyor bunu :)

Bu arada yumurta dedik de, gecenlerde Maja Pitamic'in "Teach me to do it myself" adli kitabini okudum. Montessori "materyal"lerinin cercevesini biraz keskin belirlenmis buluyordum; bu kitap esnek ve yaratici yaklasimiyla bana fazlasiyla hitap etti. Pitamic, Montessori pedagojisinde kullanilan pek cok oyun ve oyuncagin evdeki malzemelerle üretilen versiyonlarini sunuyor okuyucuya. Her neyse, diyecegim o ki, kitapta üc boyutlu nesnelerin tanitildigi bölümde ellipsoid  yerine pismis bir yumurtanin kullanilabilecegi söyleniyordu.  Diyecek lafim yok. Bu fikrin ve doga ananin tüm ellipsoidlerinin önünde saygiyla egiliyorum.

Bu arada bizim evin bas yumurta kiricisinin da sincap oldugunu belirtmeden gecemeyecegim. Omlet yapilacaginda oyununun basindan mutfaga davet edilir ve ikiletmeden gelip görevini ifa eder daima :)

11 yorum:

  1. Bu aralarda bizim oglan da yumruta soymaya bayiliyor :) Illa ki bicakla tik tik catlatilacak ve butun yumurtalar itinayla soyulacak :))

    YanıtlaSil
  2. arkadaşımın oğlu da böyle yetişti.
    şimdi velet okuldan gelince rahatlıkla tost da yapıyor kendine, hatta krep hazırlamışsak ona krep tavasında pişirmeyi bile beceriyor. üstüne nutella sürmeyi ihmal etmeden :)

    YanıtlaSil
  3. benim oğlumda yumurta kırmayı bayılıyor, alem bu çocuklar ya

    YanıtlaSil
  4. Sana benim cumartesi geceyarisi ertesi gün gelecek konuklara hazirladigim kekin icine kirdigim yumurtalarin seramonisini anlatan bir iki foto yollayacagim ;)) plastik paskalya yumurtalari ortaligi sarmadan önce en bir geleneksel halleriyle yumurtanin icinin nasil bosaltildigini cocukluguna geri dönen esim sayesinde hayata gecirdik!! fine motoric'i gectim diyafram bile calistirdi bizim gec saat icimizdeki cocugu disari vurma seansi :)) Sincap'i ve onun gücünü henüz asar bizim yumurta oyunu ama Montessori teyzenin de hosuna giderdi eminim ;))

    YanıtlaSil
  5. yetiskinlerden farkli muamele gormek istemiyorlar herhalde,, evde ona da ihtiyac duyulmasi hosuna gidiyor olmali,, az ve oz yaziyorsun, senin her bir cumlene ayri ayri cevap yazasim geliyor.. montessori hk dusuncene katildim,, bence de en guzeli gercek hayat oyunlari, gercek hayattaki nesneler,, bizim onlari oyuncak olarak gorecek gozumuz kapanmis ama bir cocuk icin kimbilir neler ifade ediyordur, tencere kapagi ya da bir parca kumas..

    YanıtlaSil
  6. Anne ve Bebisi, kaymacina,
    Bütün cocuklarin bir "yumurta" dönemi oluyor sanirim. Biz de o dönemden geciyoruz :)

    nalan,
    Bizimki nutella sürmeyi ögrenmesin bence. Az önce televizyonda seyrettim; benim bir ara yaptigim hesap dogruymus. %80'den fazlasi yag ve sekerden olusuyormus! Aglayabilirim :(

    Ayca,
    Aldim fotograflari :) Plastik yumurtalari görüyorum bu aralar etrafta ve hic hosuma gitmiyor. Bizim de elbet bir gün yumurta boyama dönemimiz gelecek. Bosaltma tekniginden haberdar etmen ne iyi oldu. Bu dogalci, takintili anne plastikleri eve sokmam diye tutturacak kesin. Simdiden dogal boyama malzemesi arastiriyorum, düsün :D

    Baris,
    Idrak etmem biraz sürdü ama evde ne yaparsam ortak etmeye basladigimdan beri her sey cok degisti. Bu ara görevlerinden biri sofrayi kurmak ve o kadar mutlulukla yapiyor ki bunu. Bazen dalginlikla ben yapmissam aglamaya basliyor. Topluyoruz tabak canagi, o tekrar kuruyor. Büyükler gibi olmak en heyecanli oyun :)

    YanıtlaSil
  7. Evren, icimdeki o pirpirli anneyi susturursam hem benim, hem de cocuklarin daha huzurlu oldugunu farkettim ben. Bizde de Lara yumurta sevmez, kendi hazirlamasi yemesinde en buyuk etkendir. Arda ise yumurta delisidir. Kendi soymaya bayilsa da, karni cok acsa, bekleyemiyorsa bana uzatir "help please" diye. Yani cocuklar bizi cok guzel yonlendiriyorlar zaten, ben de huzurla 10 dakika kahvalti ediyorum diye kendimi kotu hissetmiyorum artik. Sen de hissetme.
    Montessori konusunda sana siddetle katiliyorum. Onyargilarimdan kurtulmak icin bahsettigin kitabi okumaliyim sanirim.

    YanıtlaSil
  8. aslinda leonardo beni yonlendirdi sadece benim yaptigim seylerle ilgileniyordu bende izin verdim. Yumurta kirmak onun gorevi, bulasik makinasi bosaltmak 2,5 yasindan beri aman duser elinde kirilir ic vizvizlarima ragmen:)aynen bende boyle dusunmustum al iste sana mis gibi ince motor gelisimi!

    YanıtlaSil
  9. Selen,
    Ben zaten öyle bir anne olmak istememistim hic. Sartlar uyandirdi icimde o anneyi. Bol bol uyutayim öyleyse :) Montessori hakkinda cok önyargili da olma. Her pedagojik yaklasim gibi aklina ve cocuguna uyan taraflari da var, uymayan taraflari da. Dr. Montessori'nin Montessori Method kitabini da okudum ben. Gayet hosuma giden, hemfikir oldugum seyler de söylüyor. Bir ara yazmaya calisacagim onu da...

    Beste,
    Sanirim aklin yolu bir ve her anne er veya gec ayni sonuca variyor. Ya seninle birlikte calismasina izin vereceksin, ya da mizlandigi icin sen hicbir sey yapamayacaksin. Kendini gelistirmesi de cabasi... Cözüm gün gibi acik :)

    YanıtlaSil
  10. Benim de okur okumaz Beste geldi aklima, Leonardo cok iyi yumurta kirar demisti :))) Kulaklariniz cinladi mi? :)

    Bizimki de ben yiyecegim derdinde. Kasikla beslerken illa eline ya ekmek ya da baska yiyecegi birseyi istiyor mutlaka ama mutlaka! Yoksa o kucuk eller her yere giriyor ve parmakla yemek istedigi seyi isaret ediyor.

    O kitabi merak ettim simdi ;-)

    YanıtlaSil
  11. Aaa, Leonardo'nun yumurta kirma becerilerinden haberim yoktu. Bizimki onun yolunda demek :) O kitabi senin sayende bulmustum aslinda Dilek. Sen bana baska bir kitaptan bahsetmistin; ben amazon'da onu ararken bunu bulmustum ;)

    YanıtlaSil