"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Mayıs 21, 2010

Beyaz İnci

Fotoğraf: Phil Sellens

Latince: Symphoricarpus albus
Türkçe: Beyaz İnci
İngilizce: Snowberry
Almanca: Schneebeer

Beş yıl boyunca oturduğum bir evin bahçesinde, mutfak penceresinin tam önünde yetişirdi bu çalı. Baharda fazla dikkat çekmeyen minik pembe çiçekler açardı. Yazla birlikte boylanınca, mutfakta çalışırken onu görmek için pencereden eğilmeme gerek kalmazdı. Yazsonu, sonbahar gibi verdiği beyaz, tuhaf meyveleri bazen kış boyunca da üzerinde kalırdı. Yaprakları dökülmüş, çıplak dallarına bir de kar yağdı mı; beyaz meyveleriyle adını hakederdi böylece. Bildiğim tek beyaz meyveli bitkidir kendisi.

Aslen Kuzey Amerikalı olmakla beraber, özellikle Orta Avrupa'da yaygın bir süs bitkisi imiş. Hatta bir Neophyt  (yani  aynı domates ve patates gibi, Amerika'nın 1492'de keşfinin ardından Eski Dünya'ya getirilerek, orda ister insan eliyle, ister kendiliğinden yaygınlaşıp doğal olarak yetişmeye başlamış bitkilerden) olduğunu öğrendim Wikipedia'dan.

4 yorum:

  1. inanamiyorum ben artik bahcedeki bitkilerin adini aramayi biraktim, erak edince hop senin sayfana geliyorum evet aynen bundan var o pembe beyaz ciceklerini acti ilk defa karsilastigim bir cali turu kendileri:)))

    YanıtlaSil
  2. Hah ben de bu vatandasi merak eder dururdum. Hatta Turkiye'de de bir iki yerde gordum ama Ingiltere'nin puslu havasinda daha belirgindiler, burada kaybolup gitmisler...

    YanıtlaSil
  3. geçtiğimiz mayıs ayında bu bittiği bu yazıda ilk gördüğümde çok ilginç gelmişti. aradan aylar geçti münih'e gelim. bir yürüyüş sırasında bu bitkiyi gördüm önce inanamadım sonra tekrar gelip baktım. ve evet doğru. gördüğüm inci çiçeğiymiş.

    YanıtlaSil