"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Kasım 11, 2010

Kainattan tek dilegim 1 m2 toprak, fazlasi da göz cikarmaz

Fotograf: aha


Iki gün önce bardaga su yukarida görülen turuncu güzelden ektim. Adi Hyacinthus orientalis cv. 'Gypsy Queen' . Bu yil sümbülde maviden baska bir renk istiyorum. Gecen yil aldigim "karisik" paketin icindeki bütün soganlar mavi acmisti. Eger bu cingeneler kralicesi de mavi acarsa cok gülecegim ama artik.

Neyse, daha ikinci günündeyiz ve mini mini kök vermeye basladi bile. Yüregim huzur buldu böylece. Ikinci kezdir yanlis mevsimde yesil krizim tutuyor. Köklenen, yesillenen bir seyler ariyor gözlerim. Bu yil baharda Türkiye'deydim ve bir sey ekememistim. Haziran'da döndügümde de cok gec degildi ama nedense canim hiiic bir sey ekip dikmek istememisti pencere bahcesine. Simdi bir haftadir ektiklerimin dökümüne bakin:
  • Feslegen
  • Roka
  • Physalis
  • Nar
  • Sümbül 
  • Defne (Malta'dan, iki yillik eski bir tohum, sanmam ki tutsun)  
  • Avokado
Hatta sokaktan topragiyla dökülmüs yosun buldum. Onu bile getirip saksilardan birinin topragina koydum. Ya tutarsa?

Bütün bunlara sebep ise gecen yil sonbaharda ektigim biber. Cinsini tam hatirlamiyorum. Ya paprika idi, ya da macar biberi. Ama renginden eminim: Kirmizi! Gecen kis yapraklandi, yaza kadar yaprak verdi durdu. Keza yaz boyunca da. Sonbaharda aklim basima geldi. Az günes alan mutfak penceresinden bati günesi alan oturma odasina aldim. Cildirdi! Simdi kisa girerken (yani bir yil sonra) cicek acmaya basladi. 3 cicegi var. Arastirdim. Kendi kendine tozlanabilirmis. Meyvesini bile yiyebiliriz seneye :) Diyecegim o ki, dogru dürüst günes görmeyen, buuzzzz gibi orta Avrupa ikliminde olana bakin. Akliniz varsa gidin bugün hangi sebze ya da meyve varsa sofranizda, cekirdegini bir avuc topraga ekiverin. Sonra da gözünüzü, kulaginizi acin topraktan cikana. Müthis seyler anlatacak size.

Ekeceklerim daha bitmedi. Bir de Scilla var. Nami diger mavi yildiz. Bu mavi yildiz ile cingeneler kralicesiniden bir kacini ayni saksiya ekmeyi düsünüyorum. Yilbasi civari mavi olsunlar, turuncu olsunlar; ben de karsilarina gecip keyif catayim diye hayalleniyorum. Scilla'yi bir de topraksiz ekecegim. Cama, belki de biraz cakil tasina. Olur mu bilmem. Olur gibi geliyor. Buzdolabindalar simdi. Sibirya sartlari yarattik. Coktan uc vermis bir kaci. "Bahar nerede?" diye sordular. "Oturma odasinda, bekleyin" dedim. Iki tanesini de ayirdim yalniz. Onlar bu canimin icini bilene armagan olacak.  

Bu yaziyi da sirf bunu haber vermek icin yazdiysam n'olayim. 
Dipnot: Indeksli yazilarimi sevenler icin, buyrunuz:

6 yorum:

  1. Aaaaah iste geldi benim yazilar :) Hos hepsini seviyorum ama soganli guzellerin yeri ayri :) Gecen sene gun be gun vazoda sumbul beklemistik :) Bu sene benim de uygulayasim var da, vazoyu obur evden bul, sogani al... Is uzun :P Bayrami atlatalim, ya kismet diyelim... Ya su calisanlarin ve yakinlarinin katilmasi olmaz isini kaldirsak diyordum :P

    YanıtlaSil
  2. Amiiiiin diyorum duana Evren'ciğim! Ben de hayat boyu bir bahçe hayaliyle yaşadım. Yaklaşık on yıl önce Burhaniye'de bir yazlık kiraladık. İlk kiraladığımız evin bahçesine bir şey ekme iznim yoktu. İkinci yıl kiraladığımız evin koca bahçesine bir sürü şey ekmiştim. Sonraki sene de öyle. Şimdi artık kendi bahçemiz var. Ufak hakikaten ama iyi bir düzen kuruldu mu epey ürün verebiliyor. Hoş ben bunu beceremiyorum çünkü her yıl bahçıvanların insafına kalıyoruz (bazı şeyleri biz gitmeden ekmelerini istediğim için)...

    YanıtlaSil
  3. Amiin en kisa zmanda umarim.Defne tohumlari yildan fazla saklanabileceklerden merak etme cikarlar. 12 tane minik kavanoza koydugum soganlar uc gunde kavanozu dolduracak kadar kok verdi. Sumbullerimi her gelene giderken hediye ediyorum. Bu zorlanmis cicek acma yonteminde bu sene cicek var ama sonrasi birkac sene sogan anca kendine gelecek ve acmayacak biraz uzuluyorum gerci ya neyse mis gibi sumbul kokusu icin deger. Birde soru suyunu hic degistiriyorumusun yoksa ustten ekleme mi yapiyorsun?

    YanıtlaSil
  4. Beste,
    ciceklenme bittikten hemen sonra topraga dikecegim ben bu yil, öyle niyetim. yavrulayacak mi diye merak ediyorum. O kadar uzun mu sürüyor gercekten toparlamasi?
    Evet, su veriyorum tabii. Gerektikce sogani köklerine dikkat ederek kaldiriyorum biraz. Aradaki bosluktan su ekliyorum...

    YanıtlaSil
  5. yok yavru vermiyor yine ayni sogandan cicek aciyor o yuzden gereken besini saglamasi icin 2/3 sene gerekiyormus sende uzuldun dimi? kavanozlar kucuk benim o yuzden sordum su yetmezmis gibi geldi ama simdilik isler yolunda.

    YanıtlaSil
  6. Bir bahcevan daha geldi Haaanim. Ben de ay basinda arka bahceme rengarenk sumbuller, nergisler ve zambaklar ektim (sogan). On tarafa da laleler. Kokulu ciceklere hastayim.

    Subat gelsin sebze meyve planlamaya da baslarim.

    Insallah hepimizin soganlari bol bol cicek verir. Gozumuz gonlumuz acilir.

    YanıtlaSil