"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Mart 17, 2011

Bize misafir gelmis!

Haber bugünkü Süddeutsche Zeitung'dan. Adi "Radyoaktiver Tee schmeckt leckerer" ("Radyoaktif cay daha lezzetlidir.") Konusu tahmin edilecegi üzere Türkiye'nin nükleer enerjiye bakisi. Basin karsisinda radyasyonlu cay icen bakandan aygaz tüpüne kadar tüm nükleer tarihcemizi anlatan yazinin satirik tadindan yanina yaklasilmiyor. 

Keske zamanim ve hakkim olsaydi da, bütün yaziyi cevrip burada aktarabilseydim. Ama en carpici kismini söyleyeyim. Mart ayi boyunca Ankara'da misafilerimiz varmis. Bilin bakalim kimler? Karadeniz kiyisinda, Sinop'ta planlanan ikinci bir nükleer santrali insa edecek olanlar. Taa, uzaktan Japonya'dan geliyorlarmis. Toshiba ve Tepco firmalarinin temsilcileriymis. Tepco kimdi, hatirladiniz mi? Su anda Fukushima'da 6 reaktöründe tarihin en büyük nükleer krizlerinden biri yasanan, depremin siddetinden öte teknolojisinde ve is yapis seklinde de hatalari/eksikleri oldugu tartisilan Japon atom enerjisi kurulusu.

Türk basinini düzenli takip etmedigim icin benim haberim olmadi, sizin oldu mu bilmem. Gecen Cuma günü Enerji Bakanimiz  Japonya depreminden sonra "Japon atom reaktörleri sinavi gecti" demis; Cumartesi günü Fukushima'da ilk reaktörün granit kabugu havaya uctugunda "problem radyoaktivite degil, bilgi kirliligi" demis; Pazartesi günü yani nükleer erimenin tespit edildigi gün ise "3. jenerasyon atom santrali insaa edecek degiliz, tabii ki en iyisini istiyoruz" demis. En iyisini Tepco ile yapacaklarini da zaten taaa Aralik ayinda bizzat beyan etmismis. Ben Süddeutsche Zeitung'un yalancisiyim. Kendi ülkem hakkinda en detaylı ve en dolu haberleri de habire bu gazeteden okuyup durmaktan utanç duyuyorum.
Bu arada Türk basini da nihayet depremin sesini duymus, yogun bakimdaki bir adamin sesini duymus, Ankara'ya  gelen Tepco'nun sesini nedense duymamis. Bir tuhaf sagirlik ki, hayra alamet degil.

Güncelleme: (18.03.2011 08:05) "demismis" degil, "demis". Varsa böyle beyanlar en azindan uluslararasi haber ajanslarina yansimistir deyip Reuters'a baktim, bunu buldum. Tek farkla, 3. jenerasyon atom santrali insaa edecek degiliz dememis, 3. jenerasyon atom santrali insaa edecegiz demis. "2030'a kadar en az 20 tane daha atom santrali planliyoruz" da denmis hatta Bakanligi tarafindan. Memleketin dört tarafini atom santralleriyle donatin, müstehaktir, demistim, zaten olacagi söylüyormusum bilmeden. Aptala (abdala degil) malum olurmus. 

6 yorum:

  1. insan isminin hakkını verir ya,sen de evrenin dili gibisin..umarsızlık yani gaflet,yani vurdumduymazlık hayra alamet olur mu hiç..

    YanıtlaSil
  2. en ciddi haberi bile magazinlestirip veriyor civik Turk basini anlasilabilir gibi degil. Yavas yavas bu ilgisizligin nedenleri ortaya cikiyor ben bu yazdiklarini hicbir Turk gazetesinde gormedim/ goremedim

    YanıtlaSil
  3. Şu andaki siyasetçilerzden kim gelse başa nükleer santral kuracak. Bundan kaçışımız yok sanıyorum ki; ve çok üzülüyorum...

    YanıtlaSil
  4. Gerek Evren, gerekse yorum birakan arkadaslar Turkiye'de gelismis dunyada bilindigi sekilde bir "basin" oldugu kanisina kapilmislar. Gecenlerde bir "haber kanalinda" ayni kanalin yabanci versiyonunda calisan İngiliz asilli gazeteci yanlislikla calistigi kanalin adinin basina bir "hakiki"kelimesi getirince, haber programini sunan gazeteci pek bozuldu. Nasil yani bizimki hakiki degil mi deyip dururken, sesimizi duyabilseydi "hah, sunu bileydin" dedigimizi isitecekti. Nitekim, ayni kanalin hakikisi neredeyse tam zamanli olarak Japonya felaketini anlatirken, digerinde ne oldugunu hepimiz gorduk:(
    Kisacasi burada basin yok ki, ozgurlugu tartisilsin, herkes reyting ve kazanc pesindeyken gercegi kim haykiracak.

    YanıtlaSil
  5. Meyvelitepe haklisiniz, ben hatta Pazartesi bu konuda yazdigim ilk yazida "Türkiye'de de benzer tartismalarin devam ettiginden eminim." diye bir cümle bile sarfetmistim. Simdi ben kendim bile gülmekten alakoyamiyorum kendimi cümlenin naifligi karsisinda. Hakiki haber kanallariyla Türkiye'deki subelerinin olayi ele alislari arasindaki fark tam olarak nedir diye merak ediyordum. Bu soruyu da siz yanitlamis oldunuz.

    YanıtlaSil
  6. İşte ben bu yüzden bu ülkede kendimi "uzaylı" gibi hissediyorum ya...

    YanıtlaSil