"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Mart 22, 2011

Leylak

Photo by Er.We
Buralarda leylak tomurcuklari acildi acilacak. Türkiye'de herhalde coktan acilmistir.
Öyleyse zaman leylaga bakma , leylagi dinleme zamani. Yapraksiz, ciceksizken de tanisma zamani.

Leylak agaclarinin karsilikli ve iri, dolgun tomurcuklari oluyor. Pek cok agactan farkli olarak leylak agacinda tepe tomurcugu da daima karsilikli iki tomurcuktan olusuyor. Bir arada görüntüleri kalbi animsatiyor. Kisin minik kalplerle donanmis bir agaccik ya da cali görürseniz etrafinizda, leylaktir muhtemelen. Ayrica leylak agacinin özellikle yasli bireylerinde gövde genellikle kendi etrafinda dönüp bükülmüs (twisted!), kabugu da buna paralel olarak catlayip soyulmaya meyletmis oluyor . Bu da agaci tanimak icin baska bir ipucu.

6 yorum:

  1. her tomurcuk cicege donmuyor ama bir onceki senenin ciceklerinin yanindaki tomurcuklar onumuzdeki seneni cicekleri. Benim leylaklar acti acacak leylak rengi olan daha aceleci beyaz olan daha tomurcuklarini cikarmadi bile daha temkinli sanirim dah ihtiyar belki ondandir. bilge beyaz aceleci genc leylak:)

    YanıtlaSil
  2. Bahcemizde leylaklar var. Aynen boyle tomurcuklar. Simdi sevgili bahcevanimiza bir soru: Tomurcuklarina bakip bu seneki ciceklenmenin nasil olacagini anlamak mumkun mu acaba. Bazen cok cicekli oluyor bazen ciceksiz.

    YanıtlaSil
  3. Bahar,
    Ben gözlemde iyi, yetistirmede tecrübesizim :) ama bak Beste bu konuda tecrübeli duruyor, seni yanitlayabilir. Bir de Murat Pilevneli'nin leylak yazisini okumani tavsiye ederim. Budama önemli ve dikkatle yapilmasi gerekiyormus sanirim: http://bahcevan.com/leylak-kirec-sever-syringa-vulgaris

    YanıtlaSil
  4. İzmir'deyken bahçemde leylağım vardı. Tam da bu zamanlarda, açmış olurdu. Onun için leylak kokusu şu anda heyecanla haftasonundaki doğumgünü partisini bekleyen ilk gözağrım, top böceğim Metehan'ın doğumunu hatırlatır bana.

    Bu arada dallarım çok güzel oldular. Çam ağacı zannettiğim çiçek açtı, ha ha ha, çok güldüm cahilliğime :D

    YanıtlaSil
  5. gozlem ve tecrube ile sabittir ki:) bir sene cok bir sene az acmasi normal cunku dinleniyor ki bun meyve agaclarinda da gozlemleyebilirsiniz bir sene cok urun bir sene az. Eger her sene ayni oranda cicek yada meyve almak istiyorsaniz budamaniz gerekir ancak leylak budamasi cok ozen ister cok dikkatli olun yoksa kuser. Birde nacizane gozlemim cicek acacak olanlar daha dolgunca ve kisa oluyor sadece yaprak surgunu olacaklara gore!

    YanıtlaSil
  6. bir ere daha vurgulamak isterimki bu senenin genc ve ciceksiz surgunleri onumuzdeki senenin ciceklerini olusturacak yani cicekler acinca kalan surgunlerden onumuzdeki senenin bereketini kestirebilirsiniz.

    YanıtlaSil